Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 1
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przepisy drogowe w Bułgarii
Dopisujcie, na bieżąco będę aktualizował pierwszy post

Standardowe ograniczenia prędkości dla samochodów osobowych bez przyczep, które mogą być

modyfikowane znakami drogowymi, wynoszą:
W terenie zabudowanym - 50 km/h
Poza terenem zabudowanym - 90 km/h
Autostrady / drogi ekspresowe - 140 km/h / 120k/h
Prędkość maksymalna z łańcuchami – 50 km/h.
Pojazdy do 3,5t z przyczepą:
Poza terenem zabudowanym - 70 km/h
Autostrady / drogi ekspresowe - 100 km/h / 90km/h
Pojazdy powyżej 3,5t:
- 40 km/h dla pojazdów przewożących towary niebezpieczne
Poza terenem zabudowanym - 80 km/h
- 70 km/h dla pojazdów z przyczepami
- 50 km/h dla pojazdów przewożących towary niebezpieczne
Drogi szybkiego ruchu /Autostrady - 100 km/h
- 90 km/h dla pojazdów z przyczepami i pojazdów
przewożących towary niebezpieczne
Autobusy:
Poza terenem zabudowanym - 80 km/h
Autostrady / drogi ekspresowe - 100 km/h / 90km/h
Pasy bezpieczeństwa obowiązkowe z przodu i z tyłu, o ile pojazd jest w nie wyposażony (zgodnie z Dyrektywą 91/671/EEC).
Osoby zwolnione z obowiązku: kobiety w ciąży, osoby zwolnione przez lekarza, taksówkarze z
pasażerem, instruktorzy nauki jazdy podczas zajęć.
Foteliki i przewożenie dzieci - dzieci do 3 roku życia nie mogą być przewożone samochodem bez odpowiednich fotelików lub innych urządzeń zabezpieczających dostosowanych do ich wzrostu i wagi. Dzieci do lat 12 i 150cm wzrostu mogą podróżować na tylnym siedzeniu bez specjalnych obwarowań.
Jazda pod wpływem - dopuszczalne stężenie alkoholu we krwi – 0,5 promila. Przy stężeniu od 0,51 do 1,2 promila – mandat 500-1200zł i zatrzymanie prawa jazdy od miesiąca do roku. Recydywa – mandat 2000-5000zł i zatrzymanie prawa jazdy na 1-3 lat. Przy stężeniu powyżej 1,2 promila – kara do 1 roku więzienia.
Policja przeprowadza również testy narkotykowe na miejscu.
Obowiązek jazdy na światłach
Używanie świateł mijania obowiązkowe przez całą dobę w okresie od 1 listopada do 1 marca.
Światła przeciwmgielne mogą być używane tylko w przypadku mgły, silnych opadów deszczu lub
śniegu. Jeżeli pojazd nie jest wyposażony w światła przeciwmgielne to przy widoczności ograniczonej
warunkami atmosferycznymi można używać świateł mijania.
Mandaty i kary
Płatne na miejscu. Przykładowe mandaty: brak pasów lub korzystanie z telefonu: 150zł;
przekroczenie prędkości: 50-700zł i zatrzymanie prawa jazdy na 1-3 miesięcy; przekroczenie o ponad
50 km/h: 120zł za każde 5km/h. Przejazd na czerwonym świetle ok. 200zł.
Niewłaściwie zaparkowane samochody zostają zablokowane klamrą, a utrudniające ruch mogą zostać
odholowane.
Motocykle i skutery
Światła mijania obowiązkowo również w porze dziennej przez cały rok. Kask ochronny obowiązkowy
dla kierowcy i pasażera. Przy awarii – obowiązkowa kamizelka odblaskowa.
Ubezpieczenie
Obowiązkowe ubezpieczenie OC.
Paliwo, karty i opłaty
Benzyna bezołowiowa (95 & 98 oktanów) - dostępna
Olej napędowy - dostępny
LPG – dostępny
Benzyna ołowiowa - niedostępna
Nie wszystkie stacje paliwowe akceptują karty płatnicze. Przed wyjazdem do Bułgarii upewnij się u
wydawcy karty, że będzie tam akceptowana.
Obowiązkowe wyposażenie pojazdu
- Kamizelka odblaskowa – obowiązkowa dla kierowcy bądź pasażera w przypadku wyjścia z pojazdu
(np. awaria pojazdu). Obowiązkowa również dla motocyklistów.
- Trójkąt ostrzegawczy – w przypadku ciągnięcia przyczepy – 2 szt. (nie dotyczy motocykli)
- Apteczka pierwszej pomocy
- Gaśnica
- Komplet zapasowych żarówek
- Wyposażenie zimowe – od 2013 roku obowiązkowe opony zimowe. Łańcuchy obowiązkowe na
odpowiednio oznaczonych odcinkach dróg od 1 listopada do 1 marca. Zakaz korzystania z opon
okolcowanych.
Inne obowiązujące wymogi / przepisy
Na ulicach jednokierunkowych parkowanie dozwolone jest tylko po lewej stronie.
W terenie zabudowanym zakaz korzystania z sygnałów dźwiękowych w godzinach 22:00-6:00 i 12:00-
16:00.
Zakaz korzystania z antyradarów (urządzeń wykrywających urządzenia kontrolne). Obowiązek
wyłączania funkcji „Ostrzegaj przed radarami” w urządzeniach nawigacji GPS.
Rowerzyści poruszający się po drogach publicznych muszą posiadać: sprawne hamulce, dzwonek,
białe lub żółte oświetlenie z przodu, czerwone oświetlenie z tyłu, białe lub żółte odblaski na kołach,
kamizelkę odblaskową w terenie niezabudowanym oraz w nocy lub przy złej widoczności. Rowerzyści
powinni się poruszać jak najbliżej prawej krawędzi jezdni.
ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda”
Odpowiedz
W ślad za Bogdanem ostrzegam o tym, że niestety potencjalne mandaty z fotoradarów z Bułgarii trafiają już do Polski. Przez pierwsze pięć miesięcy tego roku wpłynęło aż 187 zapytań o polskich kierowców. I choć tutaj piszą, że mandaty nie są zbyt wysokie, to sama wiem, że za wiele przewinień w ruchu drogowym zabierają prawo jazdy na trzy miesiące. My przekroczyliśmy prędkośc o jakieś 40 km. przy wjeździe do Warny od strony Białej i policjant wskazał nam taryfikator mówiący o w/w karze. Na szczęście daliśmy radę...
http://moto.wp.pl/gid,17619862,img,17619...jecie.html
Odpowiedz
Czy może mi ktoś powiedzieć jakie są przepisy dotyczące jazdy na światłach dziennych w sk , hu, ro, i bg
Odpowiedz
tu masz pełne informacje

przepisy w europie
ks. Tischner
Odpowiedz
Peter, na ww. stronie nie ma informacji o światłach dziennych. Ktoś wie jak to jest w tych państwach?
Odpowiedz
Dzięki ale chciałem się dowiedzieć bardziej pod kątem używania świateł dziennych zamiast mijania chodzi mi o światła zespolone montowane fabrycznie czy są dopuszczone w tych krajach
Odpowiedz
o żesz, w pośpiechu nie doczytałem, hm tego nie wiem
ks. Tischner
Odpowiedz
(12.06.2015 17:48:31)onufry napisał(a): Dzięki ale chciałem się dowiedzieć bardziej pod kątem używania świateł dziennych zamiast mijania chodzi mi o światła zespolone montowane fabrycznie czy są dopuszczone w tych krajach

Onufry, jeśli chodzi o Bułgarię, to na stronie PZMot zaznaczyli "dzienne/mijania", więc rozumiem, że można zamiennie

Peter - jeszcze słówko w sprawie 1 postu. Na razie co do prędkości na autostradzie. PZMot i Autoświat podają, iż max to 130km/h. Czy te 140, to ze źródeł bułgarskich ?
Z alkoholem też różnie podają. Ja i tak nie jeżdżę po alkoholu, jak również po jego wypiciu, ale na PZMot podają 0,05, a na stronie MSZ 0,5. W sumie różnica znaczna jakby co

a tu takie ogólne z MSZ https://polakzagranica.msz.gov.pl/
Odpowiedz
Dozwolona dawka alkoholu to 0,5 promila, czyli 0,25 mg w wydychanym powietrzu. Ale po przekroczeniu tej dawki odbierają prawko.
Odpowiedz
(13.06.2015 00:44:24)igi123 napisał(a): Dozwolona dawka alkoholu to 0,5 promila, czyli 0,25 mg w wydychanym powietrzu. Ale po przekroczeniu tej dawki odbierają prawko.

tak właśnie myślałem, co nie zmienia faktu, iż nadal najbardziej ekstremalnym napojem w mym wykonaniu przed wyjazdem będzie mleko bez laktozy
Odpowiedz