Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Karta bankomatowa
(28.02.2017 09:59:49)peter napisał(a): Panowie - ta karta to tylko tak dobrze w Europie ? czy np Afryka i Azja też

EUROPA - przynajmniej konto EUR z kartą V-PAY (Visa)
Odpowiedz
Przewalutowanie w Nestbanku oznacza, że wpłaca się złotówki a przelicza na euro?
Bo kiedyś już był ten temat poruszany (wtedy to był jeszcze Smartbank) i z tego co pamiętam to nie dało się przelać euro np. z kantoru internetowego.
Odpowiedz
(28.02.2017 00:02:54)igi123 napisał(a): Dalej polecam konto w Alior kantor i karty walutowe (euro, funt lub dolar)

Ja też polecam Alior Kantor, ale z tymi danymi to trochę zamieszałeś Wink

Cytat:Przy wykonaniu transakcji raz na 6 miesięcy karta jest darmowa.

Nie tak.
Przy wykonaniu jednej dowolnej transakcji kartą w ciągu 6 miesięcy od wydania, będzie ona darmowa do końca swej ważności (3 lata).
Po 3 latach bierzemy nową kartę i zabawę powtarzamy

Cytat:Płatność w Bułgarii to przeliczenie tylko raz np. euro na lewa, a nie pln-euro-lewa.

Jakie euro dla kart AK w Bułgarii.
W Bułgarii używamy karty dolarowej. Transakcje z niej są przeliczane z BGN na USD po kursie Mastercard.
No, chyba że znajdziemy bankomat wypłacający EUR w Bułgarii, wtedy karta EUR się przyda

Kartą do rachunku EUR płacimy tam gdzie walutą transakcji jest EUR (Austria, Słowacja w tranzycie, Grecja blisko Wink)
W krajach gdzie waluta jest inna niż EUR i GBP płacimy kartą do rachunku w USD.

(28.02.2017 13:52:48)ventosa napisał(a): Przewalutowanie w Nestbanku oznacza, że wpłaca się złotówki a przelicza na euro?
Bo kiedyś już był ten temat poruszany (wtedy to był jeszcze Smartbank) i z tego co pamiętam to nie dało się przelać euro np. z kantoru internetowego.
W Nest Banku widzę jakieś konta walutowe i karty do nich.
Ale w każdym przypadku posłużenie się kartą tego banku w BG (złotówkową lub w EUR) wiąże się z prowizją za przewalutowanie 3%.
Tak, ze jakichś szczególnych korzyści przy stosowaniu w BG nie widzę.
Odpowiedz
ja znalazłem taki oto ranking kont walutowych
ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda”
Odpowiedz
Czyli drogi Slavekk najlepiej jest mieć 2 karty  Big Grin dolarową i eurową.
Tak serio to masz rację karta dolarowa jest przeliczana tylko raz na lokalną walutę, czyli stosujemy ją tam gdzie nie ma euro lub funta.Transakcja kartą eurową w Bułgarii jest przeliczana euro-dolar-lewa.
ps. piszemy w tym samym czasie Tongue
Odpowiedz
(28.02.2017 15:39:04)igi123 napisał(a): Czyli drogi Slavekk najlepiej jest mieć 2 karty  Big Grin dolarową i eurową.

Tak.
Przecież obie są darmo Wink
Chyba że się ma konto w Citibanku albo innym, który umożliwia przepięcie karty złotówkowej do dowolnego konta walutowego.
Dla Citi akurat w BG odpowiednie byłoby konto w EUR - też jedno przewalutowanie z BGN na EUR po kursie organizacji kartowej.
Odpowiedz
A ja mam konto w Alior od 2008 i od początku bylo dobrze, ale ostatnio /chyba 2 lat/ zaczelem zwracać uwagi i wydze że zlodzieje co miesiąc pobieraja 22 zł za prowadzenia konta Sad
"In vino veritas, in aqua sanitas"
Odpowiedz
Alior konto i kantor też polecam.
Bateniki, teraz jest opcja, z której skorzystałem, pięć lat bez zmiany warunków. Prowadzenie rachunku, przelewy i wypłaty za free. W kantorze oczywiści warunek, że 1 transakcja w ciągu 6 miesięcy i opłat nie ma, a wypłata z bankomatu kartą walutową 1 w miesiącu bezpłatnie, reszta chyba za 9zł (oczywiście przy normalnej karcie w koncie wypłaty bez prowizji)
Mi się nie chciało liczyć, ale znajomy szaleje gdzieś w sklepie na amazonie i stwierdził, że mu się opłaca
Odpowiedz
Ja mam kartę walutowa euro w nestbank i prosto z leva przewalutowuje na euro. Nic nie idzie przez dolara. W każdym razie na końcu i tak jest korzystniej niż gdybym np wymienił euro zakupione w kantorze w PL na levy w kantorze w BG po kursie np. 1.90. Są to oczywiście sprawy groszowe. Dodatkowo mam konto na cinkciarz.pl i z poziomu telefonu kupuję euro po niskim kursie i od razu przelewam na kartę w nestbank. Cała operacja trwa do 24h. Tylko strzezcie się karty vpay bo np w Serbii nie jest honorowana! Tylko zwykła Visa.

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
(01.03.2017 00:04:45)tata napisał(a): Ja mam kartę walutowa euro w nestbank i prosto z leva przewalutowuje na euro. Nic nie idzie przez dolara.

A tak z ciekawości - ta prowizja 3% za przewalutowanie to zawsze była, czy pojawiła się w TOiP w grudniu/styczniu?
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości