Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dojazd przez Serbię - informacje i pytania dot. trasy [2017]
Kalachol, podalem ci naj-szybką droga do domuSmile
"In vino veritas, in aqua sanitas"
Czas to ponad 1.5h dłużej , drogi wąskie, i w weekend spory ruch miejscowych -jezioro jest obiektem weekendowych wypadów lokalsów.
Pozdrawiam,
Zagorkaman
w piątek ok 21 po zwiedzaniu Segedyn pojechaliśmy na Roszke. Czas oczekiwania to ok 2h z wpychaniem się. Za wpychanie rozumiem jazdę skrajnie prawym razem z autobusami i miejsce wjazdu na autostradę. Wjechaliśmy na przejście autostradowe przez stację (wjazd/zjazd gdzie jest możliwość w odpowiedniej porze pojechać na ROszke 2 lub inne) i dzięki temu myślę że zaoszczędziliśmy dodatkowe 2h ^^ bo korek był aż po horyzont.

Ogólnie byliśmy gotowi na czekanie, zarezerwowaliśmy ten czas na to abym ja się przespał (mamy w scenicu składane przednie siedzenie pasażera, przez co siedząc z tyłu mogę się wygodnie rozciągnąć), a żona przejęła stery. Wyjazd z Serbii był o wiele sprawniejszy, jakieś 20-30min na skrajnie lewym.

Granica daje fantastyczne widoki, jak ludziom szkoda 1-2 litrów paliwa (tyle spalił dodatkowo nasz samochód posuwając się 2h), i wychodzą z samochodu do przestrzeni pełnej spalin żeby go pchać ;ooo często są to grubsze fury jak mercedesy czy audi/bmw.

Jazda przez Serbię w porządku, stan autostrady znacie, ale mam wrażenie, że trochę się poprawia. 2 bramki opłacone kartą. McDonaldy po drodze kusiły ale nie zjechaliśmy, wiecie może jak z cenami?

Ps w blg zajechaliśmy do Plovdiv - w samym centrum 2h parkingu 3leva. Jeszcze parkingowy pokazał gdzie możemy stanąć i wydał pięknie zdobione bilety parkingowe. Ruiny antycznego amfiteatru - bilet rodzinny 10leva. My nie płaciliśmy, wszystko widać zza krat ^^ aaaa i wypróbowaliśmy happy na autostradzie przed plovdid - ogólnie nam nie smakowało. aaa i ropa w plovdiv dużo tańsza niż na autostradzie, my zatankowaliśmy za 1.9 leva, ale widziałem też stacje z cenami 1,75.

Przez całą drogę bardzo mało samochodów na naszych blachach.
Panowie,
Jutro wyruszam z Katowic do Słonecznego Brzegu. 3 lata temu jechałem przez Rumunię i nie wspominam tej trasy najlepiej. Teraz pojadę przez Serbię. Widzę, że google wyznacza trasę przez Czechy i Słowacje. Czy jadąc ze Śląska warto zrezygnować z z jazdy Czechami i nie płacić za winiety czy raczej nie warto bo stracę na czasie i komforcie jazdy?
Na Węgrzech kupię winietę na stacji za granicą czy raczej sugerujecie zakup na www? Jak długo realnie  - wyjeżdżając w poniedziałek o 9 rano będę jechał? Google szacuje drogę na 18 godzin ale rozumiem, że na granicy trochę czasu stracę...
Moja, sprawdzona trasa:
https://goo.gl/maps/j3xS4Rnaq352
Na koncu trasy radze kierowac sie na Kableshkovo co by nie utknac kurortowych korkach.
Winiety najlepiej kupic przez www. Masz dokladna instrukcje na forum.
Realny czas spokojnej jazdy bez granic ok. 21 h.
Nie wiem czy akurat w tym wątku ale czy wykupujecie jakieś car assistance i ubezpieczenie medyczne? Gdzie najkorzystniej dla 4 os rodziny? Mam EKUZ ale wiadomo jak z nim jest...
Wszystko znajdziesz na forum. Wpisz ubezpieczenie i gotowe.
(30.07.2017 09:36:27)krzysiekkce napisał(a): Panowie,
Jutro wyruszam z Katowic do Słonecznego Brzegu. 3 lata temu jechałem przez Rumunię i nie wspominam tej trasy najlepiej. Teraz pojadę przez Serbię. Widzę, że google wyznacza trasę przez Czechy i Słowacje. Czy jadąc ze Śląska warto zrezygnować z z jazdy Czechami i nie płacić za winiety czy raczej nie warto bo stracę na czasie i komforcie jazdy?

Raczej warto.
Winieta za 310/440CSK oszczędza ci raptem 15 minut na przejazd
Można jechać przez Zwardoń, albo... przez Czechy bez winietki. Do Ostravy czeska D1 jest bezpłatna. Odcinek Ostrava-Frydek Mistek pokonujesz bezpłatną 477 zamiast płatną 56. Reszta w Czechach bezpłatna, wyjeżdżasz w Bytcy na słowacką autostradę. Czas przejazdu ten sam co przez Zwardoń.
Ja wyruszam 7 sierpnia z Łodzi do Słonecznego Brzegu, trasa przez Korbielowo, później Słowacja bez winiety, przejście graniczne Węgry/Serbia przez Tompe lub Backi... dalej standard...w Bułgarii pólnocna obwodnica Sofii i w koncu upragniony Słoneczny Brzeg...google pokazuje ok 20 godzin...

https://www.google.pl/maps/dir/%C5%81%C3...521540!3e0
Hej
Dobilem do szeget. 6 rano wyjazd z Primorska, do konca was dopytywalem o droge powrotna. Zaryzykowalem serbie. Autostrada przez sofie super, granica tez nam sie udalo - godz 11 niedziela - 45 minut obie granice. Ostrzegam wjazd do Bulgarii korek na 8 km, ludzie trombilili i nerwy puszczaly. Autostrada super - mialem najpierw nocowac w Niszu ale pote zmienilem na Nowi sad a potem subotice w koncu po 12 godz wyladowalem na holgros 2 i co?lipa, zamkneli granice o 19 akurat mi przed nosem i spowrotem na roszke i stanie 1,5 godz. uff ale nie zaluje, droga jest super ale granica to masakra, zwlaszcza w week na wjezdzie do serbii i bulgarii. Ciesze sie ze uniknalem tluczenia sie po Rumunii. Pozdrawiam