Liczba postów: 4,339
Liczba wątków: 0
Reputacja:
103
Bulgaricus - to praktycznie każdy przewodnik zawiera mapy miast i największe turystycznie atrakcje, ja robię tak przed wyjazdem - idę sobie do pewnej sieci księgarni - przeglądam interesujące mnie przewodniki, pstryknę foto paru stron, odwiedzam tematyczne fora, google earth, robię sobie mapkę w google, nanoszę to co mnie interesuje ( bo np: w takiej Warnie delfinarium to racze mało ekscytujące miejsce, a jest wymieniane wszędzie ) i... moja podróż w 50% pokrywa się z planem - to jest chwila, że zboczysz gdzieś, coś cię zaintryguje o czym wcześniej nie wiedziałeś
ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda”
Liczba postów: 4,339
Reputacja:
103
08.07.2015 22:24:24
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08.07.2015 22:31:57 przez peter.)
mastika - dlatego napisałem, że mój plan jest realizowany w 50%

i twoje słowa potwierdzam
nie wiem tylko, czy Bulgaricus chciał takich podpowiedzi
Bulgaricus - trochę zawodowo mam do czynienia z tą materią, jeśli chodzi o książkowe to polecam Bezdroża - bardziej szczegółowy od Pascala i dla ludzi trochę więcej wymagających, Pascal z kolei prowadzi nas za rączkę ale zawsze mam wrażenie jakby był papierową wersją Wikipedii, na krótki wypad 1 dniowy może być
ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda”
Liczba postów: 4,877
Liczba wątków: 5
Reputacja:
72
08.07.2015 22:27:54
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08.07.2015 22:38:04 przez Bulgarius.)
Punkty informacji jasne, że tak. Ale czasem są zamknięte - zdarza się, lub jest masę ludzi. A często się zdarza, że w punkcie Pani czy Pan poinformują cię tylko o tym co w danym mieście jest a nie powiedzą Ci o tym, że 5 km za miastem są np. fajne jaskinie, czy wieże widokowe.
Podam wam przykład będąc na Cyprze po stronie greckiej komunikacja z miejscowymi po Angielsku bez problemu, ale jadąc na stronę Turecką komunikacja po Angielsku strasznie utrudniona i właśnie dzięki przewodnikowi dużo pozwiedzałem. Wiem mogłem zapytać po stronie greckiej o to co warto zobaczyć po tureckiej stronie, ale niestety nie mieli ochoty rozmawiać o tureckiej stronie. I tyle. Wiem Cypr to nie Bułgaria i tu nawet jak się uprzesz to i po polsku się dogadasz. Ale jednak wolę przewodnik.
No i ładnie Peter.
Liczba postów: 4,877
Liczba wątków: 5
Reputacja:
72
Peter czy ty pracujesz w tej znanej sieci na E.
Liczba postów: 25
Reputacja:
0
Również do tej pory kupowałem z wydawnictwa bezdroża - Chorwacja, Serbia, BiH, Czarnogóra. Właśnie na weekendzie muszę się udać do jakiegoś C.H. celem zakupu. Ktoś kupował coś ostatnio i może polecić ??