Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przewodniki po Bułgarii
Bulgaricus - to praktycznie każdy przewodnik zawiera mapy miast i największe turystycznie atrakcje, ja robię tak przed wyjazdem - idę sobie do pewnej sieci księgarni - przeglądam interesujące mnie przewodniki, pstryknę foto paru stron, odwiedzam tematyczne fora, google earth, robię sobie mapkę w google, nanoszę to co mnie interesuje ( bo np: w takiej Warnie delfinarium to racze mało ekscytujące miejsce, a jest wymieniane wszędzie ) i... moja podróż w 50% pokrywa się z planem - to jest chwila, że zboczysz gdzieś, coś cię zaintryguje o czym wcześniej nie wiedziałeś
ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda”
Odpowiedz
A ja wolę się przejść do miejscowego punktu informacji turystycznej. To prawdziwa kopalnia wiedzy i ciekawostek, zazwyczaj w formie darmowych broszur Smile Serio, ostatnie kilka lat w tej materii to wręcz niewyobrażalny postęp. O ile 7 lat temu to raczej bida z nędzą + mapy drogowe, to ostatnie czasy są nieporównywalne. Regiony muszą się promować, a robią to z roku na rok coraz lepiej.
Odpowiedz
Osobiście byłem świadkiem jak wyproszono gościa z tej sieci co mówisz za robienie zdjęć jakiejś książki. Od tej pory takie rzeczy nie przychodzą mi do głowy Smile. Ja bardzo często mam w planach to i to zobaczyć, ale plany mi się zmieniają jak rękawiczki. I tak będąc w Bułgarii nie planowałem wyjazdu do Turcji a w powrocie do Grecji. Gdybym nie miał, żadnego przewodnika to bym paru fajnych miejsc nie zobaczył. Dlatego chcę kupić przewodnik a z netu na pewno też będę korzystał.
Odpowiedz
mastika - dlatego napisałem, że mój plan jest realizowany w 50% Big Grin i twoje słowa potwierdzam

nie wiem tylko, czy Bulgaricus chciał takich podpowiedzi Big Grin Big Grin Big Grin

Bulgaricus - trochę zawodowo mam do czynienia z tą materią, jeśli chodzi o książkowe to polecam Bezdroża - bardziej szczegółowy od Pascala i dla ludzi trochę więcej wymagających, Pascal z kolei prowadzi nas za rączkę ale zawsze mam wrażenie jakby był papierową wersją Wikipedii, na krótki wypad 1 dniowy może być
ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda”
Odpowiedz
Punkty informacji jasne, że tak. Ale czasem są zamknięte - zdarza się, lub jest masę ludzi. A często się zdarza, że w punkcie Pani czy Pan poinformują cię tylko o tym co w danym mieście jest a nie powiedzą Ci o tym, że 5 km za miastem są np. fajne jaskinie, czy wieże widokowe.
Podam wam przykład będąc na Cyprze po stronie greckiej komunikacja z miejscowymi po Angielsku bez problemu, ale jadąc na stronę Turecką komunikacja po Angielsku strasznie utrudniona i właśnie dzięki przewodnikowi dużo pozwiedzałem. Wiem mogłem zapytać po stronie greckiej o to co warto zobaczyć po tureckiej stronie, ale niestety nie mieli ochoty rozmawiać o tureckiej stronie. I tyle. Wiem Cypr to nie Bułgaria i tu nawet jak się uprzesz to i po polsku się dogadasz. Ale jednak wolę przewodnik.

No i ładnie Peter.
Odpowiedz
Ani razu mnie coś takiego nie spotkało, wręcz przeciwnie, w takim punkcie mi powiedzieli jak i którędy dochodzi się do wieży telekomunikacyjnej, niczym nieosłoniętej, z podstawy której jest taki widok na golubacką twierdzę Smile

[Obrazek: l_140432830664049IMG_0182.jpg]
Odpowiedz
Peter czy ty pracujesz w tej znanej sieci na E.
Odpowiedz
Polecam przewodniki Bezdroża. Kolekcjonuję z miejsc w których byłam. Dzisiaj do mojej kolekcji dołączyły tomy o Bułgarii i Rumunii. Na razie wertowałam, ale są fajnie napisane, poręczne, zawierają dużo informacji których nie ma w sieci. Chociaż i tak zawsze przygotowuję się do wyjazdu przeglądając internet i czytając fora (skarbnice wiedzy praktycznej) Smile
Odpowiedz
(08.07.2015 22:19:39)mastika_fan napisał(a): A ja wolę się przejść do miejscowego punktu informacji turystycznej. To prawdziwa kopalnia wiedzy i ciekawostek, zazwyczaj w formie darmowych broszur Smile Serio, ostatnie kilka lat w tej materii to wręcz niewyobrażalny postęp. O ile 7 lat temu to raczej bida z nędzą + mapy drogowe, to ostatnie czasy są nieporównywalne. Regiony muszą się promować, a robią to z roku na rok coraz lepiej.
Ja robię dokładnie tak samo.  A do tego jeszcze targi turystyczne to dopiero wyjdzie niezłe archiwum domowe. Moje jest naprawdę do pozazdroszczenia a w zdecydowanej większości to bezpłatne mapy.
Odpowiedz
Również do tej pory kupowałem z wydawnictwa bezdroża - Chorwacja, Serbia, BiH, Czarnogóra. Właśnie na weekendzie muszę się udać do jakiegoś C.H. celem zakupu. Ktoś kupował coś ostatnio i może polecić ??
Odpowiedz