Liczba postów: 1,898
Liczba wątków: 0
Reputacja:
104
05.07.2019 12:11:10
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05.07.2019 12:33:52 przez Tosho.)
Ostatnio jak jechałem tamtędy , to za Widinem jakieś 10-15 km w lewo / na Łom/nakazywali jechać tirom, osobówki mogły normalnie jechać na wprost, innym tematem zupełnie było oznakowanie, mało widoczne po ciemku.
Z Kozloduj bym pojechał przez Pleven w stronę Burgas, węższymi ale mniej uczęszczanym drogami niż pchać się na Sofię i potem do zjazdu na Istambul masz full aut
Pozdrawiam,
Zagorkaman
Liczba postów: 69
Reputacja:
3
Wczoraj wróciliśmy ze Słonecznego Brzeg, podróż trwała 23 godziny w tym czasie pokonaliśmy 1850 km . Jedziemy przez Varne obwodnicą Bukaresztu, Pitesti, Sibiu, Cluj-Napoca, Oradea, Debrecen, Miskolc, Kosice, Presov, Barwinek, Rzeszów, Lublin
Liczba postów: 434
Liczba wątków: 1
Reputacja:
18
Masz jakieś uwagi co do tej trasy? Niemal pokrywa się z moją (w Szumen odbijam).
2016 Bg /2018 Bg /2019 Bg / 2021 Niemcy-Liechtenstein-Austria-Szwajcaria-Francja-Andora-Hiszpania 2022 Bg 2023 Srb-Macedonia-Grecja-Bułgaria 2024 Srb-Czarnogóra/2025 Niemcy-Francja-Hiszpania-Gibraltar/2026 Kreta
Liczba postów: 69
Reputacja:
3
Remont autostrady przed Presov oraz Kosice odcinkami jedzie sie jedną nitką . Bułgarii przed Warną jakieś 10 km również zwężenie jednym pasem .
Liczba postów: 1
Reputacja:
0
Ja podzielłem sobie trasę na 3, bo chciałem zobaczyć trochę Rumunii po drodzę, ale na 2 też bez problemu da radę.
1 dzień (1023km)
4.07 wyjazd z Warszawy o 3 rano, przez Radom, Skarżysko-Kamienną-> Suchedniów - Staszów -> Mielec - >Dębica -> KRosno ->Barwinek (SK) (8 rano) Stroikov > trebisov > (10 rano) Kisvarda > Pesea (13>14) - RO) Satu Mare > Zalau > Kluż Napoka -> Sebes > Sybin (nocleg)
Opis: Wyjazd bardzo wczesnym rankem jest bardzo dobrą rzeczą, jedzię się super, bo drogi są zupełnie puste. W efekcie o 8 rano byłem już na Słowacji. Przejazd po Słowacji ok 140km - ok 2h, niestety gorzej jest na Węgrzech, co chwila wioski i miasteczka, kiepiskie drogi - na tym odcinku najgorsze, nawet porównując do Rumunii i masę ograniczeń do 50, 40 a nawer 30km/h i patrole policji co 5, 10km, normalnie jak w państwie policyjnym. Chwilanieuwagi kosztowała mnie 5000 forintów i 30 minut straconego czasu, za przekroczenie prędkości o 12km/h. Policjanci węgierscy nie znali ani słowa po angielsku, porozumiewaliśmy się przez translator googla. Następnie na granicę w Pesea trafiliśmy ok 12.30 i staliśmy 30 minut mimo że przed nami było kilka samochodó, okazało się że zmiana warty oraz dodajemy godzinę na wjeździe i wjechaliśmy do Rumunii o 14. Następnie droga do Zalau to jest marnej jakości, wąska i kręta, przez wsie i miasteczka więc ciągnie się niemiłosiernie, przed Kluż Napoką jest 50km odcienk nowej autostady, potem znów kilkanaście km do Sebes dziurami i ponownie autostrada do Sibiu. W efekcie całośc drogi pokonana w 15 godzin z kilkoma przerwami. Dojaz do Sibiu 19 czasu lokalnego.
2 dzień (270km)
Drugi dzień był na zwiedzanie Rumunii
Odcienk z Sibiu do początku trasy Transfogaraskiej w Cartisoara i potem przez Curtea de Arges drogą DN73 do Braszowa. Niestety trafiliśmy tego dnia na mega burzę z gradem w miejscowości Dragostavele i w efekcie utkęliśmy na zniszczonej przez powódź drodze na 3h. Do Braszowa dotarliśmy przed 20.
3. Braszów - Kabakum Beach (obok Złotych Piasków) 513km
Wyjazd z Braszowa ok 9 rano przez Sinaiai i Ploeszti - dalej lewa strona do Bukaresztu i autostradą na Konstance do zjazdu Medggidia i dalej na Czarną Wodę > Balcznik -> Cel ok 15.30. Most na Dunaju 14 Lei a że nie miałem musiałem zapłacić 5 euro.
W Bułgarii tuż za granicą był patrol któy zatrzymywał każde obce auto i sprawdzał winietki.