Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bułgaria z moją "Połówką"-Sezon 2021
.....Niestety żona dostała jakiś bezhumor i tylko dolazła do jeziora Popovego mimo moich starań aby pójść na mój ukochany Dżano skąd widoki prosto mózg lasują! Ale żona propozycję mi złożyła taką:

...-Arek sam idź a ja poczekam na Ciebie tutaj!
-ot Ty wydumała! I mam Ciebie w takich dzikich górach pozostawić ???Hehhhh
-Nic się stanie !
-Dobra jak sobie chcesz ja tam byłem już dwa razy więc sobie wyluzuję ten marszrut!

Żona potem się mętnie tłumaczyła ,że jej dupa na lifcie zmarzła! Ale ja już ją dobrze znam ,że chciała mi się naprzykrzyć za komenty Mileny A. Co za zaborcza kobieta Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin 

Kto będzie na J.Popovym to usilna prośba aby zawsze dochodzić do szczyty Dżano! Tam widoki są niczym piersi młodej kobiety dla faceta który jest na głodzie! Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin 

To chyba na dzisiaj to było b na tyle! Jutro muszę dziury na słupki rębać a jeszcze piwa mi się zachciało! -Za Sega!!!!!
Арка беееее .... зашто ми не вдигаш ?! :-)))))
Odpowiedz
Hejka!

Kontynuując to co było w ostatnim poście to jak to mówią lotniarze ,że start może i jest dobrowolny ale lądowanie jest obowiązkowe! Tak samo jest miejsca do których się udajemy! Niczym drzwi przez które się wchodzi i wychodzi!

Dobriniszte spoko baza dla łazików jak i tych co chcą tylko leżeć no ogólnie ładować baterię swoje! Dla rekonwalescentów miehjsce jak znalazł bo i nawet jest prewentorium lecznicze gdzie przyjmują w nim lekarze lub inni terapeuci!
Basen znów ,powrót do Banska do naszej kwatery.

Pierwsza focia to zjazd w dół a kolejna to te prewentorium i temat Dobriniszta i Bezboga będę mieć odfajkowany ! Kiedyś też już o Dobrisziczu pisałem!

[Obrazek: IMGP3684.jpg][Obrazek: IMGP3714.jpg][Obrazek: IMGP3739.jpg]
Odpowiedz
......Po małym odpoczynku w Bansku to kolejna wycieczka jaka mi przyszła na myśl to aby pojechać do Blagoevgradu a następnie do Rilskiego Monastyru! A przy okazji niomieszkałem dać znać Batenikiemu,że będę znów to już kolejny to raz będę przejeżdżał przez Blagovgrad więc spotkaliśmy się a także z kolegą Radosławem-Bulgariusem! Tak to się fajnie jakoś złożyło,że wyszło takie "walne uroczyste zebranie Bulgaricusów"! Sobie przypominam,że Radosław chyba z tego wydarzenia coś tam swym smartfonem to maznął!

Kolejne fotki to będzie Rilski Monastyr! Ale w stopniu takim okrojonym ponieważ już kiedyś poświęciłem cały swój dział na opisywanie tegoż przybytku! Lecimi!

[Obrazek: IMGP3835.jpg][Obrazek: IMGP3758.jpg][Obrazek: IMGP3770.jpg]
Odpowiedz
...... Oczywiście z Batenikim tzn On nas zawiózł tak jak i do Rilskiego i jeszcze do takiej Mehanki aby sobie nogi rozprostować i coś tam wychylić w szyję! A pod wieczór zapakowałem się z żoną do pociągu i karneliśmy się do miasta Sandanski w którym to mieście moja małżonka przez bookinga obczaiła jakiś hotel po dobrej cenie w centrum! Do hotelu to złapałem taxi szofera który na wizytówce miał napisane "Kapitan Drago" i Imć Drago też robił nam za obwoźne taxi po okolicach jak np Melnik! Rożenski Monastyr i Rupite! i Chyba coś jeszcze! Kiedyś Rupite jak i Rożen to też opisywałem więc rozwlekać się co do szczegółów tu nie będę! W moich wcześniejszych postach postach wsio znajdziecie!

To foteczki idą! :
[Obrazek: IMGP3457.jpg][Obrazek: IMGP3834.jpg][Obrazek: IMGP3840.jpg][Obrazek: IMGP3841.jpg][Obrazek: IMGP3847.jpg][Obrazek: IMGP3893.jpg][Obrazek: IMGP3853.jpg][Obrazek: IMGP3903.jpg][Obrazek: IMGP3916.jpg]
Odpowiedz
...... Co do mnie ,to samym na początku pierwszym miejscem wycieczki według mojej skromnej oceny to powinno być odwiedzenie miejscówki Melnik gdzie podają chyba najlepsze wino w całej Bułgarii! Bardzo sławne miejsce! Też kiedyś na Bulgaricusie te miasteczko opisywałem poświęcając Mu cały post!

Moją ulubioną miejscówką do picia wina jest pieczara u "Szestaka"!  dlaczego przezywają tego gościa "Szestak" a to dlatego ,że ma sześć palców u ręki! Ktoś kiedyś mi powiedział w jednym wątku  z przeświadczeniem ,że "Szestak" "kojtnął w kal;endarz"! A tutaj zachodzę do jego pieczary a On zdrów jak ryba! Oczywiście opowiedziałem Mu o tej plotce przez co mieliśmy niezły ubaw! Życzyłem Mu dużo zdrowa i szczęscia oczywiście! Na wejściu jest napisane,że wejście kosztuje 3 Leva ale się płaci wtedy kiedy ktoś nie chce niczego się napić, więc za lampienie się trzeba coś uiścić !

Z tego co widać moja Połówka trochu po minie widać ,że winko jej poszło dobrze! Big Grin Big Grin Big Grin 

[Obrazek: IMGP3937.jpg][Obrazek: IMGP3939.jpg][Obrazek: IMGP3944.jpg][Obrazek: IMGP3945.jpg][Obrazek: IMGP3960.jpg]
Odpowiedz
Chciałbym tylko nadmienić ,że tę koszulkę z napisem  "Bułgaria" kupiłem sobie hennn kiedyś tam w roku bodaj! 2000 lub 1999 jakl byłem po raz pierwszy w Sozopolu! To był mój pierwszy wyjazd w ogóle w BG! Ogólnie jakoś z lubością tamtego wyjazdu nie wspominam sobie aż tak rzewnie! Był to wyjazd z moją ex i to był i wyjazd pod tytułem -"plażing" i frytkens z sałata wpierdalajoss " . Ale,że znów powróciłem do Bułgarii to uratowało moje pójście do knajpy "Flaming" i grał tam taki zespół z muzyką bułgarską i to mnie zaszczepiło czymś bardziej trwale ,że zacząłem czytać o Bułgarii, o zwyczajach i historii tego kraju a w finale i nauczyłem się mówić po bułgarsku! ..... I powróciłem by to poczuć raz jeszcze! Ale to już był powrót tylko z mym synkiem bez mej pierwszej ex! Wtedy to to było to co szukałem! Heart Heart Heart

ps.

Koszulka się trzyma super! i pasuje wciąż na mnie Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin

Idę trochu w kimę na noc do tyry mam! Do potem lub Za Sega! )))))))
Odpowiedz
Bry Dobry!

Kontynuując dalszą opowiastkę w temacie co do wycieczek po "Okręgu Sandanski" to po wypiciu paru czaszek winka to udaliśmy się do wielce osławionego Sanktuarium Baby Wangi! Ot żonie był interesujący ten punkt na mapie! Ja już tam kiedyś byłem i to też na Bulgaricusie opisywałem ale no pewnie! Jak wycieczka to wycieczka zwłaszcza,że te sanktuarium to było mniej interesujące niźli to co się kryło za płotem tegoż sanktuariuma!

Za furteczką poza tzw granicami tegoż obiektu rozpościerały się termalne błota w których można wygrzać gnaty za zupełną fryte! Do Rydzyka nie trzeba jechac! A tam w Rupite tyle wód termalnych było bezliku ! I to jak dla mnie to jest największy atrakcjon tego miejsca! 

Po zwiedzeniu wód termalnych zjazd do miasta Sandanski! Miasto Sandanski bardzo ładne czyste miasto! Warto odwiedzić to miejsce bo i tam piękny jest stary park jak i centrum miasta całkiem urokliwe jest dla oka! Ogólnie bardzo Polecam!

To wrzucę foteczki"

[Obrazek: IMGP4029.jpg][Obrazek: IMGP4030.jpg][Obrazek: IMGP4048.jpg][Obrazek: IMGP4046.jpg][Obrazek: IMGP4027.jpg][Obrazek: IMGP4053.jpg][Obrazek: IMGP4055.jpg][Obrazek: IMGP4061.jpg][Obrazek: IMGP4062.jpg][Obrazek: IMGP4063.jpg][Obrazek: IMGP4075.jpg][Obrazek: IMGP4074.jpg][Obrazek: IMGP4082.jpg][Obrazek: IMGP4083.jpg][Obrazek: IMGP4089.jpg]
Odpowiedz
...... Nie był bym sobą jak bym o Bansku coś jeszcze nie wspomniał!

Starałem się namówić żonę na wycieczkę na Vihren ale żona miała dość chodzenia po górkach a do tego pogoda się rozd....

-Ja tam byłem na tym szczycie dwa razy więc spiny aż takiej na tę góry tym razem nie miałem a do tego w wysokich górach przechadzały się burze! Perun miotał pociskami równo!

-

[Obrazek: IMGP3446.jpg][Obrazek: IMGP3444.jpg][Obrazek: IMGP3452.jpg]
Odpowiedz
..... Czas w okręgu Banska zaczynał się nam kończyć ponieważ zaplanowałem miałem ja aby pojechać np tam jeszcze i taki tour żonie proponowałem a mianowicie odwiedzenie miejsc takich jak :

-Veliko Tyrnovo.
-Arbanasi.
-Trjavna.
-Gumoszcznik.
-Gorna Oriahovica/Wino/..... i może Pleven i tutaj moja Połóweczka się zbuntowała i oznajmiła mi,że ma dość tego ciągłego natłoku wrażeń i ma ochote usiąść na bardziej stale na 4 literach a nie "szarachatsa" wciąż po Bułgarii! Chcąc nie chcąc aby nie słuchać ględzenia to zadecydowałem/bo innej rady nie było-podróże z babami  Angry Angry Angry /,że pojedziemy od razu nad morze!

W decyzji oczywiście pomogła mi Teresa i Artur z naszego Bulgaricusa! -Wielce Teresę i Artura tu Pozdrawiam! Angel Angel Angel
Wykonałem telefon ,tzn do dwóch znajomych od Teresy i Artura telefon i cel już był bardziej jasny!
Znajomy Teresy i Artura Margot oznajmił mi ,że powie mi cene jak mnie ujrzy Big Grin Big Grin Big Grin
Był też jeszcze drugi ale z miejscem trochu oddalonym od morza-ale ten to kochał Rosjan i Putina! No moja,żona pewnie była by tam u Niego hołubiona! Tongue Tongue Tongue

Spakowaliśmy się i wyruszyliśmy z Banska do Sofii a potem na pociągu do Burgas!
Bansko to bardzo fajne miejsce i Dobriniszte też jest super! Jakie tam są piękne góry! Kto był to wie,że nie walę ściemy!

Na obecną chwilę tyle chyba będzie na dzisiaj! Mam pokój w które sypie Słońce żarem i cieknie ze mnie równo! W takich warunkach ciężko się pisze! Do potem i Za sega!!! )))))))))))
Odpowiedz
Tzn...... Pociągiem do Burgas a za namową Teresy i Artura plan był do Achtopolu! *
Odpowiedz