Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bułgaria na dziko samochodem osobowym- dobre miejsca.
Witam wszystkich
Od   2 dekad spędzam  sporo czasu   poza domem   zazwyczaj jest  to biwak  itp 
 spływy  6-10 dniowe rzekami , wyjazdy na ryby  2-10 dni rzkie jeziora  w PL  , Szwecji itp  a  w tym roku chciałbym  pojechać  na początku września  do Bułgarii  nad Morze Czarne  w opcji raczej sapania w samochodzie niż  biwak namiotowy ale zgodnie z zasadą  - normalnie na dziko  bez wygód   czyli  1 max 2 nocki w danym miejscu i przemieszczenie się w kolejne    10-12 dni  do dyspozycji na samą Bułgarię .
Na forum jest sporo ludzi więc może  ktoś  ma sprawdzone info co do miejsc nadających  się  do tego  typu spędzenia czasu ?
Po wykonaniu rozpoznania  na liście mam :
1-Silistar - ale widziałem grafikę że zakaz spania  , parking płatny - OK  do przeżycia  a obok kemping w nieludzkich  kwotach więc  będzie trzeba kombinować
2-Butamyata i Veleka  obok Sinemorec - nie mam pojęcia jak to tam wygląda  ?
3-Arkutino  ?
4-Plaża kierowców - ?
5- Słoneczny Brzeg  tutaj sprawa prosta  wykupiony będzie nocleg
6-Irakli - wg neta powinno być OK
7- Biała   , Kara Dere   - ?
8- Durankulak   ale to  nie koniecznie   bo później trzeba się  cofać żeby jakoś rozsądnie z BG wyjechać

Nie wiem czy temat w odp dziale ale nic podobnego nie widziałem a może to kogoś  zainteresować 
 z góry dziękuję za pomoc
Odpowiedz
Do listy mogę dodać klif pomiędzy Nessebarem, a Ravda. ( nad plażą nudystow). Parkują tam ludzie kamerami i chyba jest to dzikie pole. Ja zazwyczaj parkuje w tych okolicach za darmo.
Odpowiedz
Ja bym dorzucił od siebie plażę Bolata. Jak tam byłem kilka lat temu można było prawie dojechać samochodem. W pobliżu masz farmę małż Dalboka.
Odpowiedz
(20.08.2024 19:17:55)bart11 napisał(a): Do listy mogę dodać klif pomiędzy Nessebarem, a Ravda. ( nad plażą nudystow). Parkują tam ludzie kamerami i chyba jest to dzikie pole. Ja zazwyczaj parkuje w tych okolicach za darmo.
Moja propozycja jest alternatywą wobec punktu 5 , czyli Sloneczny Brzeg. Bo to raptem <2 km od Kotwy na granicy miasta.
Odpowiedz
Jak dla mnie pkt 3 odpada, nie kojarzę, żeby to było docelowe miejsce na biwak. Jeśli już to ktoś z przypadku. Osobiście nie natknąłem się. Pkt 4 - jak najbardziej. Wieczorami dużo tam kamperów, namiotów "zwykłych" i namiotów na dachach aut.
Odpowiedz
Irakli jest super, jeśli nie przeszkadzają Ci golasy oczywiścieWink.
Odpowiedz
Przeglądam  na mapie wszystkie propozycje jakie tutaj wpisaliście i wędrują na papierową listę  która będzie na bieżąco weryfikowana na miejscu a orientuje się  ktoś  może  jak wygląda w BG kwestia używania detektora metalu na plażach ? 

Korespondowałem z pewnym turkiem który ma duży sklep z tego typu sprzętem w Berlinie   dodatkowo w Bułgarii  brał udział w poszukiwaniach archeo  więc   powinien być  obeznany w temacie to zapewniał mnie że po plażach i w wodzie można legalnie używać tego typu sprzętu  ale najlepiej z rana lub wieczorem.
Pytam bo  spędzając  czas nad wodą lubię  połazić  trochę i  poszukać "szczęścia" .
Odpowiedz
(23.08.2024 23:49:57)a orientuje się  ktoś  może  jak wygląda w BG kwestia używania detektora metalu na plażach ? napisał(a):  
Nie wiem czy legalne czy nie. Ale na plażach chodzą detektorysci.
Odpowiedz
za dnia  czy raczej z rana i wieczorem ? po suchym czy w wodzie też ?

w sieci jest mało informacji na ten temat dlatego tak dopytuję .
Odpowiedz
(27.08.2024 14:11:48)maxxx napisał(a): za dnia  czy raczej z rana i wieczorem ? po suchym czy w wodzie też ?

w sieci jest mało informacji na ten temat dlatego tak dopytuję .

Ja widziałem jegomości na plaży w Nessebarze i Irakli (w okolicach plaż nudystów), ponoć na plażach Rawdy też się kręciła jakaś kobieta z wykrywaczem.
Raczej nie wchodzili do wody.
Odpowiedz