04.04.2016 11:06:34
Cytat:1. Pierwsze moje pytanie dotyczy Polski, czy jechać przez przez Lublin i Rzeszów do Barwinka, czy raczej przez Warszawę do Cieszyna i później do Cady i Żyliny?
2. Czy dobrze zakładam, że jak wyjadę z Białegostoku około północy (z czwartku na piątek o północy - w sobote muszę być w Bułgarii) to na wieczór bez problemu dojadę na nocleg:
- do Sebes w Rumunii (droga przez Lublin, Barwinek, Satu Mare, Cluj i Sebes), nadmieniam że zarówno na Słowację i Węgry będę miał winiety, ponieważ droga powrotna moja prowadzi przez Budapeszt.
3. Kolejne moje pytanie dotyczy tylko drogii przez Rumunię a mianowicie, czy jechać jak większość z Was przez Ruse i później Karnobar, Burgas, SB, czy może Braszów, Ploeszti, pólnocna obwodnica Bukaresztu, Calarasi(Ostrovo), Dobricz, Warna, SB ? Oraz czy jak wyjadę z Sebes około5-6 rano na która z waszego doświadczenia moge być rwealnie w SB ?
Odpowiem Ci na 2, 3 i częściowo na 1 pytanie.
Trasę Białystok - Barwinek zakładając średnią prędkość w granicach 60km/h + postoje szacuję, że pokonasz w 8-9 godzin. Jeżeli jedziesz w kierunku noclegu w Sebes, to wydaje mi się, że trasa właśnie przez Barwinek jest najlepsza. Oczywiście kierowca decyduje o trasie.
Z własnego doświadczenia powiem, że ja z Krosna do Sibiu w zeszłym roku dojechałem za około 10 godzin. Także Ty powinieneś do wcześniejszego Sebes dojechać, może nawet za dnia. Problemem może być zmęczenie.
Następny dzień z Sebes pojechałbym przez Pitesti, Bukareszt i Ruse. W Szumenie możesz skręcić na Karnobat i Burgas (droga po remoncie) lub jechać na Warnę i dopiero tam na południe.
Nie wiem, czy jedziesz na jednego kierowcę, ale jeżeli tak będziesz mocno zmęczony.