(17.05.2016 09:34:52)ventosa napisał(a):(16.05.2016 23:32:21)juzekk napisał(a): Witam, pierwszy raz jadę przez Serbię, planuję nocleg 18.07 /poniedziałek/ w Szeged oraz w drodze powrotnej ok 6-8.08. Polecacie to miasto, czy jest bezpiecznie? Wiele lat temu nocowałem gdzieś obok.(17.05.2016 07:24:27)Tosho napisał(a): Moim zdaniem ciut za wcześnie jak na spanie, w sensie za blisko "startu"- lepiej poszukaj czegoś w Serbii. Jest sporo przyzwoitych hotelików np. w Suboticy.
Doprecyzuję, bo to co napisał Tosho to nie chodzi tylko o te niecałe 50km, które różni Szeged od Suboticy. Nocleg w Serbii jest lepszy niż na Węgrzech, bo granicę masz z głowy. A tam, w zależności od ruchu i którym przejściem pojedziesz, możesz stać 5 minut a możesz 2 godziny. Nie wiemy o której chcesz wyjechać z Polski, jeżeli o 10 to i do Szeged może być "daleko", ale jeśli z samego rana to spokojnie dojedziesz. W Serbii nie powinno być większych problemów z noclegiem, więc możesz nawet nie rezerwować tylko jechać w ciemno, jak dasz radę tylko do Suboticy to tam się prześpisz, jak dalej to na drugi dzień będziesz miał mniej do przejechania. No ale to Twoja decyzja.
Natomiast w drodze powrotnej Szeged jak najbardziej, nawet lepiej niż "do" bo będziesz już w strefie Schengen.
Planuję Szeged lub Mako, bo dalej nie dojadę pierwszego dnia :
Jak najwięcej autostrad aby jak najszybciej dojechać, wiec pewnie przez Brno. Węgry wydaja mi się bardziej "przyjazne" mimo obozów dla uchodźców przy granicach. A granice to z samego rana wezmę. Zresztą wybrałem Szeged dlatego , że zawsze można zdecydować czy RO czy SRB w zależności jak sytuacja z imigrantami się rozwinie. Trochę się martwię, że wyjeżdżam w tygodniu roboczym...