(20.04.2019 16:28:28)Tamtam napisał(a):(20.04.2019 14:47:54)Slavekk napisał(a):(11.03.2019 10:45:28)Slavekk napisał(a): Info dla użytkowników Revolut.
Jeśli ktoś jest użytkownikiem ich karty MC i smartwatcha Garmin - może używać tez GarminPay przypisując tę kartę do zegarka.
Czekam na FitbitPay i może też się skusze na Revoluta
No i się doczekałem
Revolut od niedawna pozwala użyć swojej wirtualnej karty MC do płatności zegarkiem Fitbit Pay.
BTW Fitbit ma płatności na swoich dwóch zegarkach (Ionic i Versa), a także jego najnowsza opaska Fitbit Charge 3 Special Edition też pozwala płacić. Tym samym płatności te "schodzą pod strzechy" - nie potrzeba nawet smartwatcha za kilkaset euro.
PS. Revoluta jednak nie założę![]()
To jednak nie jest bank, a jego licencja litewska jest IMO mało wiarygodna - użytkowników Revoluta jest więcej niż mieszkańców Litwy![]()
Właśnie Alior Kantor wypuścił kartę wielowalutową, która obsługuje wszystkie waluty i przelicza je po kursie MC na EUR i przy nim zostanę.
1. Waluty w kantorze Aliora są droższe.
Posługując się Kantorem Aliora (i Cinkciarzem) zanabyłem EUR po średnio 4,14zł i USD średnio po 3,46 zł.
Teraz je wydaję... mówisz że Revolutem byłoby taniej?
Cytat:2. MC płatności w € rozlicza bez przewalutowań, ale jak nie jest to € to masz przewalutowanie najpierw po kursie MC a potem po kursie kantorowym Aliora. Więc masz 2x przewalutowanie za każdym razie po kursie wyższym niż Revoluta.
Nieprawda. Kurs kantorowy służy tylko do wymiany walut w kantorze.
Dziś dla płatności np. w BGN kartą AK prowadzoną w USD masz tylko jedno przeliczenie po kursie Mastercard.
Dla nowo wprowadzonej karty wielowalutowej też będzie tak samo tylko na EUR.
BTW ta ostatnia pozwala płacić w złotówkach (znaczy - w Polsce), ciągnie z konta PLN
Można też płacić w Bułgarii z konta w BGN, tylko że oni wpłat gotówkowych nie przyjmują w tej walucie.
Ciekawe, ile by kosztował przelew z bułgarskiego banku na konto w BGN Aliora…(?)
Cytat:Owszem R ma licencję z Litwy, dlatego ja na nim nie trzymam kasy. Kupuję € i przelewam na swoje konta, albo zasilam tuż przed wyjazdem i płacę. Nie dajmy się też zwariować, nikt nie namawia aby na R trzymać całe swoje oszczędności, ale używać na wakacjach R można.hmmm…. a zdążę przed 26.04.2019 założyć konto i pozyskać wirtualnego MC?
Jednak ten Fitbit Pay mnie kusi