(08.03.2019 22:28:46)Masodi napisał(a): Trochę odpowiadając sam sobie na pytania ale oczywiście ku wiedzy wszystkich przekazuję, że przelew z Revoluta do Bułgarskiego banku dochodzi bez problemu
Przelałem z konta Euro konkretną ilość Levów do Raiffeisen Bank BG i tyle samo Levów otrzymał odbiorca. Lekkim minusem jest czas wykonania bo trwało to 2dni robocze w Polsce ale w BG poniedziałek był wolny za 3 marca (dzień niepodległości), więc może to zaważyło.
Ilość Levów które wpłynęły odbiorcy przeczy opisowi Tamtam i podwójnemu przewalutowaniu. Jedyne przewalutowanie ma miejsce kiedy ja kupuję Euro w momencie i po kursie jaki sobie życzę, więc jak najbardziej wypada być z tego zadowolonym...
Nie przeczy, dlatego że musiałeś to € kiedyś kupić. I to było już Twoje pierwsze przewalutowanie. Teraz zrobiłeś drugie sprzedając € i kupując Lewy po kursie bankowym - przelew zrobiłeś z waluty € a dotarł do odbiorcy w Lewach.
Co do kosztów samego przelewu to zależy od banku i od waluty którą robisz przelew.
Jeśli robisz przelew SEPA w € w ramach EU i oba banki obsługują takie przelewy, to często banki nie pobierają kosztów przelewów, a jak robisz w SWIFT to już płacisz za przelew, biorąc koszty na siebie (OUR), dzieląc się kosztami z odbiorcą(SHA), lub koszty bierze na siebie odbiorca(BEN).
2 dni na zrealizowanie przelewu walutowego SWIFT (opcja D+2) z Polski to jest dobry czas, uwierz mi

Czasem przelew taki szedł mi 4-5 dni... Gorzej jak się gdzieś zgubi po drodze... to jest masakra ze znalezieniem gdzie utknął...
(08.03.2019 23:25:42)dżek napisał(a): Wafer, czy w BG i w tranzycie zdarzyło Ci się że karta nie została przyjęta przez terminal lub bankomat?
Karta Revolut jest wydawana przez Vise lub MC (moża było wybierać, teraz jako default jest wydawana MC, trzeba poprosić o Vise) więc wszędzie tam gdzie akceptują takie karty to działa.
Ja nie miałem z nią w Europie najmniejszych problemów z płatnościami, w tym np.: Węgry, Słowacja.
Niektóre bankomaty pobierają ekstra opłaty za usługę wybrania gotówki - np. Euronet i Planet Cash.
Kurs walut Revoluta jest bardzo dobry, ale są lepsze kursy i rozwiązania dla podróżników. Opisze je może w osobnym wątku.
Revolut generalnie ma swoje zalety ale i wady.
Pozdrawiam