10.02.2020 17:23:48
(09.02.2020 15:38:36)igi123 napisał(a): Ponad 1k km bez waluty? Odważnie[emoji41] A jak nie daj Boże złapiesz gumę to też będziesz szukał warsztatu gdzie można płacić kartą?
Wysłane przy użyciu Tapatalka
Jak za daleko na nogach to złapie taxi i poproszę o podwiezienie pod bankomat

(09.02.2020 18:58:06)Tosho napisał(a): Jednak bym nie szedł całkiem na żywioł, nawet na zwykłe WC wypadało by mieć pare groszy.
O ile winietki kupisz, o tyle most chyba cash only, bynajmniej w Widin nie chcieli karty, a raczej to ta sama służba. Z kartami i ich akceptacją tez różnie bywa, także ....rekomendacja jest by nie ufać tylko plastikowi.
Żabek - brakale tak na poważnie jest mnóstwo czynnych kramów małych i dużych, z bankomatami bywa różnie , zależy gdzie się wybierasz. Usługa z wybraniem gotówki w sklepie niedostępna.
Nie no, drobniaki w EUR (głównie wożę się autem SLO, AT, HU) na szalety czy jakieś napiwki to zawsze wożę ze sobą. Te kraje mam w miarę "rozpracowane" i kartą za wszystko oprócz powyższego płacę.
(09.02.2020 20:03:18)lisek napisał(a): Gotówka , możę przydać się np. na mandat .
Czego nikomu nie życzę , ale samo życie .
O, właśnie. Zapomniałem ostatecznie dopisać czy drogówka jeździ z terminalami. Dzięki.
(10.02.2020 14:01:59)Slavekk napisał(a):Cytat:Czy są tam ichniejsze Żabki, w których można wybrać gotówkę podczas zakupów?
A pytałeś w swoim banku, czy ta funkcja działa za granicą?
To działa jeśli udostępnia to bank wydający kartę oraz ma on (bank) porozumienie ze sklepem (lub odpowiedzialnym za terminal w sklepie).
Myślisz, nasz bank ma deal z "rumuńską Żabką"?
Hmmm, raczej Żabka ma umowę z jakiś agentem rozliczeniowym od terminala. Przynajmniej tak to reklamują, że u kasjera jak w bankomacie. Żadnych prowizji. Kupowałem batonika i wypłacałem 100 czy 200PLN. Chociaż nigdy nie zastanawiałem się nad tą usługę, skoro mi zadziałała na dwóch różnych kartach.
Dzięki za odpowiedzi, na pewno wszystkie pod uwagę.

ale tak na poważnie jest mnóstwo czynnych kramów małych i dużych, z bankomatami bywa różnie , zależy gdzie się wybierasz. Usługa z wybraniem gotówki w sklepie niedostępna.