Jako, że wątek z 2019 r. jest (słusznie) zamknięty, to zacytuję z niego fragment wymiany myśli, do którego nastąpił właśnie "ciąg dalszy":
Coś mnie podkusiło i napisałem zapytanie na info@bgtoll.bg:
Do I need to have the Bulgarian vignette to travel by car from Romania over the Giurgiu-Ruse bridge to the city center of Ruse (and from city centre of Ruse through the bridge to Romania)?
otrzymałem poniższą odpowiedź:
We would like to inform you that vignette tax must be paid for the specified road section.
Powiedzcie proszę - pytanie kieruję szczególnie do forumowych Bułgarów - czy urzędnik BGtoll wkleił sobie ten tekst skądś, bo bezrefleksyjnie wkleja go wszystkim, czy faktycznie na przejechanie tego kawałka drogi potrzebuję mieć winietę? Całość, wedle mojej i nie tylko mojej wiedzy, przebiega przez miasto.
W tym roku w ostatnim dniu ważności winiety chciałem dojechać znad morza na nocleg do Ruse i następnego dnia, bladym świtem przekroczyć granicę i wjechać do Rumunii - nie uśmiecha mi się płacić 30 leva zamiast 15 z powodu 10 km asfaltu.
Cytat:@Raphael
Czy po wjeździe do Bułgarii mostem z Giurgiu do Ruse trzeba od razu kupować bułgarską winietę? Czy może wjeżdżamy do obszaru bezwinietkowego (miasto) i winieta będzie potrzebna dopiero opuszczając Ruse w stronę morza?
@Tosho
Winietki obowiązują po za miastami
@Raphael
Tak, to wiem. Ale czy między granicą (mostem) nie ma kawałka, który wypada poza miastem?
@Tosho
Nie
@Tamtam
Jak jechałem w te wakacje to przy zjeździe po stronie Bułgarskiej stali panowie w kamizelkach z napisami służby pobierającej opłatę za autostrady, zatrzymywali każdy samochód i pytali się czy masz kupiona winietkę.
Coś mnie podkusiło i napisałem zapytanie na info@bgtoll.bg:
Do I need to have the Bulgarian vignette to travel by car from Romania over the Giurgiu-Ruse bridge to the city center of Ruse (and from city centre of Ruse through the bridge to Romania)?
otrzymałem poniższą odpowiedź:
We would like to inform you that vignette tax must be paid for the specified road section.
Powiedzcie proszę - pytanie kieruję szczególnie do forumowych Bułgarów - czy urzędnik BGtoll wkleił sobie ten tekst skądś, bo bezrefleksyjnie wkleja go wszystkim, czy faktycznie na przejechanie tego kawałka drogi potrzebuję mieć winietę? Całość, wedle mojej i nie tylko mojej wiedzy, przebiega przez miasto.
W tym roku w ostatnim dniu ważności winiety chciałem dojechać znad morza na nocleg do Ruse i następnego dnia, bladym świtem przekroczyć granicę i wjechać do Rumunii - nie uśmiecha mi się płacić 30 leva zamiast 15 z powodu 10 km asfaltu.