Ocena wątku:
  • 5 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2015/16]
josef - easy

większość myślała pewnie że się odezwiesz po przyjeździe do BG i coś tam skrobniesz

przyznasz, że na twoje 140 postów - 130 dotyczyło dojazdu, więc ciekawość ludzi ogarnęła

spokojnego powrotu
ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda”
Powrot do Polski-Start.
Sofia-Belogradczyk-nocleg
jutro Vidin-zobaczyme czy Calafat czy Bregovo
Potem tradicijne
Arad-Oradea-Tokaj-Barwinek-Rzeszów Smile
"In vino veritas, in aqua sanitas"
Moja trasa powrotna przedstawiała się tak pierwszy odcinek do noclegu w Corbeni przed trasa transfogarską
https://www.google.pl/maps/dir/Pensiunea...!3e0?hl=pl

Trasa ok jedynie skrót omijający Bukareszt gorsza nawierzchnia tak z 40 km jest naprawdę w słabym stanie tzn bez dziur ale nawierzchnia dośc mocno sfatygowana poprzeczne nierówności ale spokojnie 60 km/h można ten odcinek jechać a ostatnie 30 km już fajna nawierzchnia i najważniejsze znikomy ruch i droga szybko ubywała

Drugiego dnia koło 9 wyjazd z Corbeni na trasę transfogarską trafiła sie fajna pogoda słonecznie jedynie na samym szczycie trochu chmurek ale to miało swój urok po  ok 3 h  po przejechaniu pieknej trasy transfogarsiej nastepnie jechałem tak
https://www.google.pl/maps/dir/Tarn%C3%B...!3e0?hl=pl

Przez rumunie nie na spieszysz bo duży ruch ale na szczęście płynnie się jechało jakieś wahadło po drodze z 5 min oczekiwania a tak to płynnie jestem bardzo pozytywnie zaskoczony stanem dróg w Rumunii a widząc że budują sie autostrady za kilka lat jazda po Rumunii to bedzie bajka odcinek do granicy węgierskiej całkiem całkiem do przejechania i mały ruch.Dużo politii po drodze ale na szczęście nie miałem z nimi bliższego kontaktu. Węgry też powiem że drogi ok nie pamiętam jakiejś drogi w kiepskim stanie to samo słowacja więc jak dla mnie nie opłaca sie kupowac winiety na słowację i rumunię i dodatkowo nadkładac km. Jedynie co to na tej trasie mało stacji paliw na Węgrzech i Słowacji więc trzeba to wziąść pod uwage nawet planując postój na toaletę!
A w Polsce lepiej wspominam właśnie trase przez Barwinek bo w tamtą strone jechałem przez Konieczną i jak dla mnie trasa przez Barwinek 100% lepsza !
fajnie ,ze dojechales szczesliwie
No i piknie, trasy omijające autostrady nie takie znowu straszne, jak sam się przekonałeś, a troche kilometrów mozna "zaoszczędzić". Co do drogi koło Bukaresztu przez Ghimpati mam swoje zdanie i tak jak zauważyłeś nie jest ona w dobrym stanie, ot można porównac do tej koło Carei. Fajnie że Ci się wszystko złożyło i masz już swoje zdanie co do "dziur" po drodze Smile A pewnie wyszło ca 1400 km. nad morze, toż to prawie tak mało jak do Chorwacji  Big Grin
Wątek ma 106 stron i prawdę mówiąc nie za bardzo jest to jak ogarnąć. Czy jest gdzieś podsumowanie aktualnych remontów, oraz przebiegów autostrad? A1 nadal zaczyna się w Sibiu? A A2 nadal kończy w Cernavoda?

EDIT: z wiki wynika, że A2 jest już w całości, a A1 między Deva a Sibiu nadal się buduje. Zastanawiam się, czy w OP (Opening Post) nie powinno być uaktualnień, żeby nie kopać przez cały wątek :-)
Wszystko będzie Smile Co do autostrad w Rumunii, to na trasach tranzytowych z Polski mamy:

A1
Nadlac - Arad - Timisoara - Lugoj (Traian Vuia)
Deva (Soimus) - Sebes - Cunta - odcinek zamknięty we wrzesniu zeszłęgo roku ze względu na zapadającą się jezdnie, wg planów mają otworzyć ponownie w tym miesiącu ale bardziej prawdopodobny grudzien - Saliste - Sibiu (Selimbar)
Pitesti - Bucuresti

Brakującym odcinkiem A1 jest Traian Vuia - Soimus , o ile kilkanaście kilometrów jest pewne otwarcia jeszcze w tym roku to pozostałe odcinki mogą zastać otwarte najwcześniej w połowie przyszłego roku, oprócz środkowego odcinka który najbardziej prawdopodobny będzie na początek 2018.
Kolejnym brakiem jest Selimbar - Pitesti, rozpoczeły się prace geologiczne, planowane ukończenie odcinka jest na 2020 ale pewnikiem do tego czasu zostanie otwarta tylko część.

A2
Bucuresti - Cernavoda - Constanta (wraz z obwodnica A4)

Póki co tyle, planowane dociągnięcie do Vama Veche, ale to nie przed 2022

A3
Gilau - Turda oraz Ploesti - Bucuresti (koniec na centurze, w budowie dojazd do centrum)

Trwa budowa od granicy z węgrami do Gilau. Duża szansa na otwarcie pod koniec roku lub na poczatku przyszłego odcinka Nadaselu - Gilau oraz 10-15 km na odcinku Bors - Suplacu de Barcal. Dodatkowo trwa budowa odcinka od Turda do Targu Mures

A10
Całkowicie w budowie od Turda do Sebes, 70 km, istnieją jakies szanse na otwarcie w przyszlym roku ale wątpliwe czy na całym odcinku.
...:::Bbbuuulllgggaaarrriiiaaa Rrruuullleeezzz:::...
96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Dojechalisme do Polski na 22:00.
Wyjazd z Belogradczyku 8:30
Ponieważ info sie potwierdzilo o most we Vidin-początek dlugiego weekendu, nie chcialem ryzikować i
pojechaliśme na Vrshka chuka.To byl strzal w 10 Smile stalo tylko 2 auta.Po drugiej stronie na Żelezny wrota też sprawnie poszlo.
Polecam Oradea i Barwinek.
Dużo nowego asfaltu na SK i HU.
"In vino veritas, in aqua sanitas"
w sumie zapowiadali, że do Barwinka, po stronie słowackiej, do wrześnie 2016 skończą grzebać na trasie. Widać słowo stało się ciałem, czego niestety nie sprawdziłem wracając przez Konieczną (ale to ze względów widokowych)
Nikolay możesz dokładniej opisac swoją trasę?PozdrawiamSmile