Liczba postów: 3,800
Liczba wątków: 1
Reputacja:
153
25.08.2021 12:18:47
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25.08.2021 13:42:43 przez igi123.)
Tak, wjazd od strony rumuńskiej wiąże się z przeciskaniem naszego samochodu koło kolejki tirów na drodze jednopasmowej. Min. z tego powodu jeździłem przez Żelazne Wrota, ale w tym roku do BG podobno nie można było wjechać, natomiast prawdopodobnie można było wyjechać przez Bregovo do Serbii
Wysłane przy użyciu Tapatalka
Liczba postów: 8
Liczba wątków: 0
Reputacja:
1
Witam
Przejechałem trasę Oradea – Deva 14 sierpnia.
Nawierzchnia nowa jedzie się bardzo dobrze, natężenie ruchu małe. Na około 30% trasy brak oznaczeń poziomych na drodze. Dwa odcinki z zdjętym asfaltem (na szczęście krótkie po ok 1,5 - 2km). Przed samą Devą ok 15 km nawierzchnia nieremontowana. Jechałem w sobotę tak więc było tylko kilka ekip remontowych, malujących. Większych utrudnień w przejeździe nie było. Trzy odcinki z światłami do kierowania ruchem.
W sumie na całek trasie straciłem około 10-15 min z powodu remontów. Czas na odprawę graniczną praktycznie bez kolejki o 7.10 rano.
Powrót przez Petea na Tokaj. W Tokaju remontują most i nie można skręcić w prawo do miasta. Remont raczej długo potrwa z uwagi na skuwanie praktycznie całej nawierzchni aż do zbrojenia. Oczekiwanie w korku 40 min z tyłu cały czas samochodów przybywało.
Przy powrocie na granicy Słowackiej w Slovenské Nové Mesto kontrola dokumentów – dowód osobisty, Unijny Certyfikat Covid – weryfikacja kodu QR i rejestracji w systemie e-hranica.
Liczba postów: 804
Reputacja:
47
Mariusz : wielkie dzięki za informację i odwagę. Bardzo dobra informacja. Może w końcu drogą Deva - Oradea będzie można przejechać.
Liczba postów: 4,836
Liczba wątków: 5
Reputacja:
72
Kusiło mnie jechać w tym roku na Deve ale w ostateczności przypomniałem sobie jazdę z przed kilku lat i pojechałem na Timisoarę. A szkoda można było myknąć nówką drogą.
Liczba postów: 245
Liczba wątków: 4
Reputacja:
18
dla podróżujących z/do wschodniej Polski. Polecam trasę na Zalau i Carei z Kluż zamiast klasycznie przez Oradea.
Ruch znacznie, znacznie mniejszy, droga od Kluż do Zalau wyremontowana, jedzie się bardzo dobrze. Od Zalau do granicy stan drogi dobry, szasami bardzo dobry. Granica bardzo kameralna, dwa pasy, odprawa szybo i sprawnie.
Liczba postów: 28
Reputacja:
0
Jakieś utrudnienia na granicach z Rumunią? Coś o strajku tirów słyszałam... ?
Liczba postów: 804
Reputacja:
47
Przejście Bors 2 RO/HU godz. 14:00 (13:00) prakrycznie z marszu ok. 10 minut oczekiwania. Paszport + podniesienie klapy od bagażnika.
Reputacja:
0
Wyruszyliśmy dziś koło 8 z SB, w Ruse byliśmy po 11 godzinie, na granicy około 40 minut stania.
Sprawdzali dowody/paszporty i tyle.
Droga na Craiova bardzo przyjemna.
Reputacja:
0
W okolicach Armenis, przed Caransebes są roboty drogowe - korek na 1-2 godzin stania przy ruchu wahadłowym.