Liczba postów: 60
Liczba wątków: 0
Reputacja:
4
Niestety, ale ambasady RP bardzo często dość niechlujnie opisują zasady wjazdu i potem ludzie źle to interpretują. Nawet ja swojego czasu dopytywałem się u źródła i dostałem od konsula odpowiedź:
"Po spełnieniu tych dwóch formalności (zaszczepienie i rejestracja) może Pan jechać dowolna trasa, bo spełnia Pan warunki do wjazdu na terytorium Słowacji."
Liczba postów: 17
Reputacja:
1
Jechaliśmy tym między drogami 79 SK - 37 HU. Ale myślę, że to w mieście też otwarte.
Liczba postów: 22
Reputacja:
0
Przy wypełnianiu rejestracji na stronie słowackiej jest pytanie o numer identyfikacyjny (Identification number) proszę mnie oświecić co jest odpowiednikiem w Polsce i drugie pytanie wypełniony dokument obowiązuje także przy powrocie czy jest potrzeba nowej rejestracji - drukowania potwierdzenia.
Liczba postów: 12
Reputacja:
1
Dzisiejszy news za Słowacji w temacie wjazdu. Czynne są wszystkie przejścia graniczne, tranzyt bez zmian teoretycznie wyznaczonymi trasami ale nikt nie kontroluje i można jechać jak się chce. Ciekawe co wymyślą po opublikowaniu wyroku?
"Słowacki Sąd Konstytucyjny (US) zawiesił w środę przepis o obowiązku kwarantanny przy wjeździe na Słowację dla wszystkich osób, które nie są zaszczepione przeciwko COVID-19. Do czasu oficjalnej publikacji tej decyzji nadal wiążące są obowiązujące od 9 lipca przepisy o kwarantannie.
Decyzja Sądu Konstytucyjnego ma zostać opublikowana w ciągu najbliższych dni. Zgodnie z obowiązującymi obecnie przepisami wszystkie osoby przyjeżdżające na Słowację muszą wypełnić elektroniczny formularz wjazdu, a osoby niezaszczepione, z pewnymi wyjątkami, mają obowiązek spędzić co najmniej pięć dni w kwarantannie."
Liczba postów: 60
Reputacja:
4
Przy czym ten numer nie widnieje na potwierdzeniu. Ja też wpisałem PESEL choć miałem wątpliwości - od Słowaków chcą ichniejszy PESEL to może od cudzoziemców po prostu numer dokumentu podróży?
Liczba postów: 14,444
Liczba wątków: 28
Reputacja:
407
Kalotina - Gradina sprawdzany certyfikat covidowy.
Liczba postów: 3,831
Liczba wątków: 1
Reputacja:
154
Dużo stałeś na Kalotina, czy przy wyjeździe też są korki?
Wysłane przy użyciu Tapatalka
Liczba postów: 14,444
Liczba wątków: 28
Reputacja:
407
Przy wyjeździe raczej luz. My staliśmy 1h bo serbski granicznik uczył się chyba obsługi skanera plus musiał załatwiać ważne sprawy przez telefon.