Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 1.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bułgarskie (i nie tylko) produkty w Polsce
Jak 3 L to w pożoSmile
"In vino veritas, in aqua sanitas"
Odpowiedz
Wątpię że 3 l .Ja za ten zapłaciłam 15 zl,ale na następne będę miała rabat :-)

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Kwatery Primorsko
Link umieszczony za zgodą Administracji Forum
Odpowiedz
Kupowalam papryke firmy DERONI (Roasted Peppers no vinegar) 680g od Bulgarki za 10 zl ( tak mi liczyla po znajomosci)- normalna cena 15 zl a lutenice(caryca) tez firmy Deroni kupowalam po 8 zl (normalna cena 10 zl). Musze odnowic kontakt. Papryka i lutenica z tej firmy rewelacja. Kupilismy z mezem ciuszkopek(w Obzorze) do papryki oj bedzie sie dzialo.
Odpowiedz
był tam może ktoś ?
w w-wie m.in. lutenica produkcji deroni - mi smakowała.
Nie wiem tylko ile kosztuje
http://wineofdreams.pl/?page_id=1268
Odpowiedz
Lutownica grubo mielona z Deroni wymiata. Przytaszczyłem kilka słoiczków z Sinemorca. (Tosho - jeszcze raz dzięki za tip)
Mieliśmy wziąć na zlot, ale nasz znajomy Niemiec - Alzheimer, powiedział żebyśmy zabrali tylko rakiję. Big Grin
No nic, będzie na następny raz. Smile

Pzdr
Marek
Odpowiedz
W Kielcach kupowalam lutenice, papryke, dzemy z fig od Bulgarki mieszkajacej w Polsce sprowadzajacej produkty z Bulgarii  ale ogolnie bylo male zainteresowanie ze strony kupujacych w latach 2013-2014.
A wczesniej w 2012roku kupowalam produkty bulgarskie i inne z internetu smakiwakacji.pl ale facet zawiesil dzialalnosc chyba tez z braku zainteresowania a szkoda- (Lutenice kupowalam po 7.31 zl za sztuke, adzika 8-10 zl za sztuke)W 2015 kupilismy duza ilosc lutenicy w Lidlu bardzo dobra jakosc (szly nam czasem 2 sloiczki dziennie), byl  tez bardzo dobry ser kozi i owczy w puszce.W 2016 roku kupilismy lutenice w Lidlu ale jakosciowo juz nie to co w poprzednim roku ale smak pozostal(dodali wiecej przecieru pomidorowego i taka byla wodziankowa), serow w tym roku nie bylo choc w gazetce Lidl byly w ofercie (ale nie doszly) a szkoda.
Przyprawy: czubryca,dzodzien,szarena sol kupuje podczas pobytow w Bulgarii. W tamym roku z pobytu w Primorsku przywiezlismy nasiona czubrycy. W 2014 roku przywiezlismy nasiona bialych ogorkow - zbior sie udal, przetwory rowniez.
Odpowiedz
https://alvin.pl/pl/c/BALKANSKI-SMAK/49
dziś wyszukałem przez przypadek taki sklepik, ceny trochę wysokie
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I've watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser Gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die...

Odpowiedz
Tomek ceny zawsze byly taki moze wczesniej o zlotowke nizsze. Mozna poszukac lutenicyw Lidlu (moze bedzie w okresie przed Bozym Narodzeniem) z serii Deluxe- koszt 5.99zl(po tyle w tym roku kupowalam) lub aivar lagodny lub pikantny z serii Deluxe po 3.99zl. W 2015 i 2016 dwa razy w roku przychodza produkty do Biedronki typu papryka( z octem), gruszki, brzoskwinie i sliwki w zalewie na slodko wyprodukowano w Bulgarii, moze w nastepnym roku tez beda. Koszt okolo 7-8 zl. W delikatesach Piotr i Pawel jest Lutenica firmy Premium Rosa wg. mnie ma smak i kolor jakby byla przypalona(raz kupilismy wiecej nie).Kiedys  w sklepach ze zdrowa zywnoscia i przed swietami mozna bylo kupic lutenice firmy BUL ECO ale cena okolo 10-11 zl. W Makro, Tesco, Piotr i Pawel mozna kupic ajvar z Rolnika kiedys byl produkowany w Bulgarii z poczatku byl bardzo dobry, pozniej zaczeli dodawac bardzo duzo marchewki(brak chetnych do kupna) a teraz jest produkowany w Macedonii(smak dobry)- cena okolo 5,5 zl( czasem w promocji). Moj maz znalazl w Makro znakomity Pindur (serbski)zrobiony domowa metoda ale cena powala 14 zl(300g) - deliszis. Maz mi przypomnial ze w Lidlu jak sie zaczyna sezon grilowy przychodzi Ajvar ostry(paprywowo-baklazanowy)-Grill&Fun by Mikando prawdopodobnie wyprodukowany w Macedonii cena 3,99 zl. Jest tez wersja lagodna. Nam lepiej smakuje ten ajwar z Mikando niz z Deluxe. Trzeba probowac jak sie cos kupi i wyrobic  swoja opinie- kazdy ma inny smak i gust.
Odpowiedz
Kupilam dzis w Makro(Kielce) Candia Ayran napoj turecki wyprodukowany w Polsce przez TEMAR Katowice w skladzie: mleko,woda,bialka mleka,sol,regulator kwasnosci(kwas mlekowy),zywe kultury bakterii jogurtowych. 200g kosztuje 1.35zl. Wg. mnie w porzadku.  Kupowalam go juz w poprzednim roku. Mozna sprobowac. W Marko jest tez miod Bulgarski lipowy( 1kg- cena obecnie 35.69zl, w lutym 2016 kupowalam po 32zl(czasem w promocji 28zl). Rozlewany przez firme Huzar.
W Lidlu kupuje bio jogurt naturalny Organic(Milbona) , sklad: mleko pelne,mleko w proszku odtluszczone, kultury bakterii
Lactobacillius bulgaricus, Streptococcus thermophilus)- 150g kosztuje 1.27zl czasem w promocji 0.99zl. Wyprodukowany w Niemczech. Ale kupuje go bo wg. mnie jest dobry i ma zakwaske bulgarska.
Odpowiedz
Chętnie bym się wymienił nawet 1 do 2 , wódeczka za rakije Smile

dziś otworzyli w naszej galerii sklep z zdrową żywnością i zobaczyłem coś takiego

[Obrazek: 92973920585113706697.jpg]
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I've watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser Gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die...

Odpowiedz