Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Co przywozicie z Bułgarii?
Kosę - do koszenia?
Odpowiedz
Widzę że czubryca rządzi
Odpowiedz
(17.09.2023 12:08:34)napoleon napisał(a): Widzę że czubryca rządzi
A rzadzi, rzadzi i rzadzic bedzie Smile My bardzo lubimy czubryce, sypiemy ja praktycznie to wszystkiego. Teraz mamy zapas do nastepnego roku moze dluzej, zostalo nam jeszcze z poprzedniego roku Smile
Odpowiedz
(17.09.2023 11:14:48)egon napisał(a): Kosę - do koszenia?
Tak, do koszenia. Dobrze, że teraz na granicach nie przeglądają bagażników :-)
Odpowiedz
(17.09.2023 14:31:39)ew-cia napisał(a):
ew-cia to teraz się przyznam( bo wcześniej nie pisałam, żeby ktoś mnie nie wyśmiał) będąc na wakacjach w Obzorze w 2017r pojechaliśmy do Białej i tam w sklepie oprócz szklanek Bułgarskich z ceramiki kupiliśmy grabie do ogródka. Grabie były nietypowo wykonane takie poszukiwaliśmy w  internecie. Jacek mówi, że może byśmy je kupili tylko jak my je przewieziemy samolotem. Pomyślałam i wymyśliłam, że rozmontujemy grabie od sztyla. Pani zostawimy sztyl, a my weźmiemy same grabie. A one zmieszczą się spokojnie do torby bagażowej. I tak zrobiliśmy, poprosiliśmy panią ze sklepu o śrubokręt, odkrecilismy śrubki, sztyl zostawiliśmy, a grabie kupiliśmy. Kupiliśmy jeszcze dwa solidnie wykonane kołowrotki. Jak byliśmy w Carewie w sklepie żelaznym i chcieliśmy kupić topór bułgarski do rąbania drzewa, ale Jacek mówi, że on mogą nam go odebrać z bagażu. No i nie kupilismy a by się przydał  Wink
Odpowiedz
(17.09.2023 15:28:41)egon napisał(a):
(17.09.2023 14:31:39)ew-cia napisał(a):
ew-cia to teraz się przyznam( bo wcześniej nie pisałam, żeby ktoś mnie nie wyśmiał) będąc na wakacjach w Obzorze w 2017r pojechaliśmy do Białej i tam w sklepie oprócz szklanek Bułgarskich z ceramiki kupiliśmy grabie do ogródka. Grabie były nietypowo wykonane takie poszukiwaliśmy w  internecie. Jacek mówi, że może byśmy je kupili tylko jak my je przewieziemy samolotem. Pomyślałam i wymyśliłam, że rozmontujemy grabie od sztyla. Pani zostawimy sztyl, a my weźmiemy same grabie. A one zmieszczą się spokojnie do torby bagażowej. I tak zrobiliśmy, poprosiliśmy panią ze sklepu o śrubokręt, odkrecilismy śrubki, sztyl zostawiliśmy, a grabie kupiliśmy. Kupiliśmy jeszcze dwa solidnie wykonane kołowrotki. Jak byliśmy w Carewie w sklepie żelaznym i chcieliśmy kupić topór bułgarski do rąbania drzewa, ale Jacek mówi, że on mogą nam go odebrać z bagażu. No i nie kupilismy a by się przydał  Wink
No to też macie fantazję;-) to ja jeszcze dodam,  że lecąc w lipcu do Bułgarii (bo mój pobyt jest przerywany kilkudniowymu pobytami w Polsce) zabrałam  do bagażu podrecznego chrzan. Bo w Warnie i okolicach nigdzie nie mogłam kupić, a bardzo mi się chciało ogórków malosolnych. Takie to cuda wozimy :-))
Odpowiedz
@ew-cia chciałam się zapytac jaki wyszedł smakowo dżem z melona i imbiru. Imbir może fajnie podkręcić melona
Odpowiedz
(17.09.2023 19:09:03)egon napisał(a): @ew-cia chciałam się zapytac jaki wyszedł smakowo dżem z melona i imbiru. Imbir może fajnie podkręcić melona
Pierwsza próba była bez imbiru i wyszedł taki sobie, a poza tym miał zapach melona, którego to zapachu nie lubię. Po dodaniu imbiru, dżem nabrał charakteru, zrobił się ostrzejszy i przestał mi przeszkadzać zapach. Także będziemy kontynuowali.
W tym roku wyszedł nam bardzo smaczny dżem figowy. W tamtym roku dodaliśmy trochę za mało wody i za grubo pokroiliśmy owoce i wyszedł bardzo gęsty. W tym roku owoce pokroiłam w plasterki - wyszedł rewelacyjny.
Odpowiedz
Super. Gratuluje Smile
Odpowiedz
My w tym sezonie bylismy w Bulgarii 2x wiec zapasy ciut wieksze.
Ale tradycyjnie: ser (do szopskiej i innych dan), przyprawa uniwersalna (z czupryca oczywiscie), warzywa (tak zeby dobra szopska w domu zrobic), miod, nasiona pomidorow, kosmetyki z roza (peeling cukrowy z roza jest moj ulubiony).
Odpowiedz