Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2024]
Coś nie wyszło. Chodzi mi trase Barwinek- Stamora Germană, (Rumunia)- Belgrad- Kałotina Bułgaria. Czy ktoś jechał taką trasą, czy to raczej nie ma sensu?
[Obrazek: trasa.jpg]
Ja jechalem kilka razy obie strony z 10 lat temu. Niema sensu przez Belgrad, kieruj sie na Kovin. Ja raz jechalem przez Bela Crkva, a raz po E-70 od Vrshac na Panchevo i Kovin. Niebawem dalej tędy pojedeme do Bulgaria. Planuja AUTOSTRADA Timiszoara-Belgrad, która przy naj-mniej z 5 lat wyprzedzi Via Carpatia przez Calafat-Vidin .
Jak luisz poznawać nowe trasy to od Bela crkva jest teraz przejscie na RO -Granični prelaz Kaluđerovo i potem trasa wzdluż Dunaju Smile jak ja sie pomililem (jechalembez GPS) dojechalem o samej granicy i...nie bilo any drogi, ani przejscia Smile

inna trasa co osobiscie jechalem w ciemno (doslownie i przenosnie) po przekroczeniu Dunaj za Kovin-Pożarevac-Zajechar-Vrshka chuka SRB/BG- Belogradczyk.
2010 r z malego DAEWOO Matiz naladowane z 200+ kg tynków dekoracijnich i farb Smile To bil istny hardkor- bez nawigacja, bez map dojechalem szczęśliwe do Bułgaria! Jakie mialem pieronskie szczęscie to sie okazalo w drodze do domu, tuż przed Vraca pękla opona, że by wymienić na zapasowa trzeba bilo auto rozladować. Dojechawszy do punktu z opon-na samym początku miasta- strzelyla i druga guma Smile Od przeladunku auta os sie ugiela i opony ociraly o nadkola. Kupilem używki w bdb stanie i tak dojehalem do domu. Autko stalo z 2 lata bezużytecznie, a innym razem opisze jazda powrotna- również ciekawsza od tej Smile
"In vino veritas, in aqua sanitas"
Moim zdaniem nie ma sensu - chyba, że w środku sezonu na powrocie z BG.
Trasa krótsza o 80 km w stosunku do przejazdu przez Budapeszt i Roszke, za to 2 godziny dłuższa (wg gmaps).
Winietę węgierską i tak musisz kupić, a oszczędność opłat Subotica - Belgrad jest mniejsza niż koszt winiety Rumuńskiej.
Roszke/Horgosz w stronę Serbską nawet w sezonie można w miarę szybko przejechać.

O komforcie, bezpieczeństwie i ew. mandatach nie wspomnę - bo to wątek o trasie przez Rumunię Big Grin
Ja zasadniczo nie kupuje węgerskich winetek Smile
Warto czasamy zboczyć od popularnich tras !
Nie wszystko w tym życiu musi mieć sens Smile
Nie polecam natomiast jechać po stronie Węgier wzdłuż granicy z Rumunia. Tak równolegle do Oradea Arad, drogi lokalne po węgierskiej stronie zmasakrowane
Masz racja, igi123 droga Oradea-Arad jest my jako autostrada Smile
Jechałem tą trasa ale do GrecjiSmileI ją polecam. Niemniej w Serbii jedź na Smederevo i tam wjeżdżasz na autostradę. To też dobry punkt na spanieSmile
2016 Bg /2018 Bg /2019 Bg / 2021 Niemcy-Liechtenstein-Austria-Szwajcaria-Francja-Andora-Hiszpania 2022 Bg 2023 Srb-Macedonia-Grecja-Bułgaria 2024 Srb-Czarnogóra/2025 Niemcy-Francja-Hiszpania-Gibraltar/2026 Kreta
Szanowni Państwo próbowałem obczaić co daje otwarty kawałek (14 km) autostrady od Pitesti w stronę Curtea de Arges ale wg google przynajmniej nic nie daj. Tzn daje tylko, że pewnie już nie będzie korków w Pitesti po zjeździe z gór albo z autostrady w zależności w którą stronę się jedzie. Co uważacie w tym temacie ? Może ktoś już jechał tamtędy ?
Mam tą samą zagwozdkę z tym odcinkiem...

Wróble ćwierkają że do wakacji mają otworzyć kolejne kilometry już do Curtea de Arges. I taka sytuacja pozostanie na dłuższy czas chyba.

Rozpatrując powrót z Bałkanów. Pytanie do tych co jechali brzmi: Czy lepiej już w Pitesti skręcać po staremu na drogę krajową E81 i tak do Sibin, czy po nowemu pojechać autostradą w stronę Curtea de Arges i potem, jak pokazuje Google, drogą podrzędną 703H aby wbić się w E81 już blisko autostrady?

Różnica w kilometrach wynosi 16 na korzyść drogi 703H, a czasy są podobne... Nie wiemy jaka jest różnica odnośnie komfortu i bezpieczeństwa dla podwozia w tych dwóch wariantach.

Jest wysoce prawdopodobne że na początku marca wracając z ferii będę testował któreś z rozwiązań, no i strefę Schengen oczywiście. Miło będzie usłyszeć jakieś sugestie...
Na google d...y nie urywa ta 703H Wink na zdjęciach widać, że trochę "ciasno"... jak jakiś dostawczak lub ciężarówka się trafi to z wyprzedzaniem nie ma opcji.