16.07.2020 07:56:39
Co do rejsu to w porcie wisi cennik i trasy, już pływają, na pewno na Maslen Nos, ale są i dłuższe, ceny różne ale nie pamiętam [emoji6]
Wysłane przy użyciu Tapatalka
|
Primorsko. Coraz dalej na południe Bułgarii
|
|
16.07.2020 07:56:39
Co do rejsu to w porcie wisi cennik i trasy, już pływają, na pewno na Maslen Nos, ale są i dłuższe, ceny różne ale nie pamiętam [emoji6]
16.07.2020 08:13:22
W ubiegłym roku Ravadinovo jak i w poprzednich tylko z zewnątrz. Myślę że w tym roku podobnie.
Coś tam się dzieje w środku ale na przestrzeni 4 lat nic się nie zmieniło a nawet cenowo jest gorzej bo za wejście do winiarni i sali "rycerskiej" osoba a opłata a kiedyś było za jednym biletem.
16.07.2020 09:03:56
Nam pare lat temu sie udalo wejsc bez oplat, akurat bilo przed sezonem w kwietniu i na wejsciu bil balagan robili jakiszgo remontu.Chlopaki fotografi to miely niezla sesija
"In vino veritas, in aqua sanitas"
na kavarmę do najepiej do Bistro Lambrino
Ivan Vazov str. 14, Primorsko 8180 Bułgaria. Dla mnie to numer 1 w Primorsko
17.07.2020 21:40:41
Dziś ponownie byliśmy w restauracji Alba zaraz obok Tiki baru. Muszę przyznać że ich małże gotowane w ouzo genialne i chyba lepsze niźli małże z chorizo w Tiki. Kwestia gustu. Późnej spacer na koniec cypelka żeby pospawać się widokami.
![]() Wysłane z mojego P10_HD_EEA przy użyciu Tapatalka
Bułgaria '10 '15 '18 '20
Bałkany '10 '11 '14' '15 '16 '17 '18 '19 '20 '21 '23 '24 (15.07.2020 21:47:44)edyta napisał(a): Pijana Mewa w ubiegłym roku nie cieszyła się wielkim powodzeniem, to jakoś nie dziwi, że w tym roku jeszcze nie otwarta. Znajdziesz w Primorsku wiele dobrych knajpek - zaglądaj w boczne uliczki Z tego co czytałem w opiniach to przeprosili za jakość dań i obiecali poprawę. Nie dziwię się że opinia była taka a nie inna, gdy podawali rosół wykonany z kostki rosołowej - to nie mogło się udać bo każdy Polak zna ten smak i wie jak smakuje rosół u mamy lub ten u babci. Nikt raczej nie oczekiwałby tak dobrego wykonania, ale już chyba rosół instant z proszku jest lepszy (niż ten z kostki rosołowej) a jeśli ktoś chce serwować polskie dania, to niech to będzie wykonane na poziomie przynajmniej dobrym - bo to tez reklama polskich smaków dla zagranicznych gości. Oczywiście ja na 100% zawitam do Pijanej Mewy, bo moje dziecko jest fanem rosołu więc wystawi obiektywną opinię na temat tego dania ( chicken soup który jest w BG podawany, to nie jest ten nasz PL rosół a próbowaliśmy w kilku miejscach). (17.07.2020 21:40:41)lukassV40 napisał(a): Dziś ponownie byliśmy w restauracji Alba zaraz obok Tiki baru. Muszę przyznać że ich małże gotowane w ouzo genialne i chyba lepsze niźli małże z chorizo w Tiki. Kwestia gustu. Późnej spacer na koniec cypelka żeby pospawać się widokami. Kiedy Tiki było pełne ludzi w 2018r. to właśnie chodziliśmy tam do Alby...oczywiście szczyt sezonu więc wszędzie się czekało po 30min na dania. Ale jedzonko mają też super.
Primorsko [2024/2022/2021/2020/2018/2016/2015/2008]
19.07.2020 14:04:44
Co do rosołu " po polsku" to coś podobnego jadłem ... na pn plaży w Alexander Beach z polsko- czesko- słowackimi flagami, bez śmietany za to z kawałkami kurczaka i pietruszką [emoji3]
![]() Wysłane przy użyciu Tapatalka
22.07.2020 17:14:29
W niedziele wybraliśmy się na spacer do Kiten. Zapas wody, jedzenia i piwa spakowany, młoda w wózek i idziemy. Droga asfaltowa przy plaży w większości płaska wiec idzie się lekko, gdyby nie ten piec na górze. Po drodze duży niedokończony hotel (ktoś zna szczegóły?)
![]() Dalej docieramy do MMC, ale raczej większość schowana jest w lesie. Widać tylko ruiny jakiejś chyba jadłodajni. ![]() Wchodzimy w las, trochę pod górke, ale za to też cień. Docieramy na przedmieścia i mijamy kilka kempingów. Szczerze mówiąc, pierwszy raz widziałem pole kempingowe w BG albo słabo się rozglądałem. Samo Kiten spokojniejsze niż Promorsko, ale też mniejsze. Wpierw idziemy na lunch w Пицария Маргулята, zaraz przy zejściu na plaże. Ceny standardowe, Szopska ok 5 lv, Burgasko 2,8 lv. Bardzo smacznie i pierwszy raz jem Szopską z pieczoną papryką i aż trzema oliwkami ;-D Zejście na plaże południową po schodach, na szczęście są też zjazdy dla wózków. Jakież było moje zdziwienie, kiedy w którymś momencie zjazdy się skończyły. My wózek sobie znieśliśmy, ale co ma powiedzieć osoba na wózku? Dojeżdża do połowy zejścia i klops ![]() Sama plaża podobna do południowej w Primorsko. Baaaardzo łagodne zejście idealne dla dzieci. Woda trochę mętna, ale bez śmieci. Szybka kąpiel, piwko na plaży i powrót. W lesie zaatakowała nas chmara komarów, ale tylko w cieniu. Jak wyszyłeś na słonce to komary uciekały. Już wole się smażyć niż drapać :-D ![]() ![]() ![]() Wczoraj, we wtorek, rejs. Dzień wcześniej poszliśmy na pewniaka o 13ej, myśląc, że wskoczymy sobie do łódki i popłyniemy. Niestety bez rezerwacji na dzień kolejny mogliśmy tylko pomarzyć. Dostaliśmy dwie opcje, na 9:00 lub 11:00. O 9:00 spokojniejsze morze podobno, ale kto wstanie na tą godzinę? O 10:40 następnego dnia meldujemy się w porcie i o 11:00 wchodzimy na pokład Big Brother. Wypływamy z minimalnym opóźnieniem o 11:05. Faktycznie trochę bujało gdyż łódka raczej mała. Na pokładzie 12 osób z kapitanem. Opływamy cypelek i płyniemy wzdłuż plaży północnej. Dopływamy do Żiwkowa i płyniemy już bliżej brzegu. Opływamy Maslen Nos i widać głowę sfinksa. Z drugiej strony zaś pojawia się głowa lwa. Dalej dopływamy do kolejnego przylądka i widać stada chyba kormoranów na ostatniej skale wysuniętej w morze. W międzyczasie kapitan mówi, że chyba widział delfiny, ale ja ich nie zobaczyłem. Zawracamy i płyniemy już znaczenie dalej od brzegu i w tym momencie się pojawiły. Wszyscy na równe nogi i obserwują delfiny. Wynurzyły się kilkukrotnie i udało się uchwycić na dosłownie jednym zdjęciu. Starsza córka wniebowzięta i cały dzień już chodzi i mówi, że spełniło się jej marzenie :-) W dalszej drodze do portu widzieliśmy tylko meduzy. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dzisiaj kolejny dzień na plaży i relaks.
Bułgaria '10 '15 '18 '20
Bałkany '10 '11 '14' '15 '16 '17 '18 '19 '20 '21 '23 '24
22.07.2020 17:39:39
A już myślałem że te delfiny to legenda...bo ciągle o nich słyszałem że można je w Primorsku zobaczyć. Udało Wam się, mam nadzieję że też zobaczę w tym roku.
Primorsko [2024/2022/2021/2020/2018/2016/2015/2008]
22.07.2020 21:32:21
Super fotki[emoji228]
Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka |
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|