Liczba postów: 2,020
Liczba wątków: 0
Reputacja:
138
Wystarczy mieć oświadczenie obojga rodziców, najlepiej na druku dwujęzycznym (linijka po polsku, linijka po angielsku). W pracy mam druk, więc jutro Wam wrzucę. Notariusz poświadcza na tym podpisy za 2 osoby 2×24,60 zł. Do tego dołacza klauzulę w języku polskim i okrągłą pieczęć. I nic więcej - żadnych tłumaczeń. Widać że jest to dokument urzędowy. Przygotowuję takie oświadczenia swoim klientom od lat i nigdy żaden nie wrócił że miał jakikolwiek kłopot. Oczywiście w treści oświadczenia jest też upoważnienie do działań związanych z ewentualnym leczeniem.
Liczba postów: 63
Właśnie dziś rano coś takiego skleciłem, wzorując się na materiałach ogólnie dostępnych w sieci. Popisane, potwierdzone, pochwalone. Powinno wystarczyć. Pożyjemy, zobaczmy.
Liczba postów: 365
Liczba wątków: 1
Reputacja:
36
Odkurzę trochę ten wątek...
W tym roku (sierpień) będziemy jechać samochodem z trzecim dzieckiem na pokładzie. Nasza dwójka 4 i 8 lat oraz kuzynka 9 lat. I może mniej potrzebuję informacji nt zgód rodziców i problemów na granicach z obcym dzieckiem, bo tu będziemy gotowi dostatecznie. Nurtuje mnie takie zagadnienie i nie mam kompletnie doświadczenia: jak w poszczególnych krajach różnią się przepisy/wymogi dotyczące siedzonek/podstawek dla trójki dzieci na tylnym siedzeniu?
Czy w krajach (Słowacja, Węgry, Serbia, Grecja, Bułgaria, Rumunia) przepisy są takie jak u nas, że trzecie dziecko jedzie na podstawce bez problemu? Najwyższa kuzynka ledwo minęła 140cm wzrostu, nasza dwójka na pewno w fotelikach... Proszę napiszcie co wiecie w tej kwestii.
O wymogach w Bułgarii postaram się dowiedzieć od Bułgarów ale wszystkie inne kraje to zagadka dla mnie...
Liczba postów: 1,091
Liczba wątków: 7
Reputacja:
95
A te foteliki/podstawki to się nie kwalifikują do wyposażenia pojazdu, ktore powinno byc zgodne z przepisami kraju rejestracji?
Liczba postów: 365
Liczba wątków: 1
Reputacja:
36
Raczej mi się nie wydaje bo analogicznie wtedy powinno być z gaśnicami, apteczkami i kamizelkami... A wiemy że z tym należy spełnić wymogi lokalne. Oczywiście na końcu ewentualne karanie zależy od konkretnego człowieka/policjanta.
Liczba postów: 1,091
Liczba wątków: 7
Reputacja:
95
No właśnie gaśnic i apteczek to dotyczy.
Kamizelka to nie wyposażenie samochodu tylko osoby wychodzącej na drogę.
Liczba postów: 1,898
Reputacja:
104
Co do rejestratorów - zakaz jest w Niemczech, Austrii i na Węgrzech.
Pozdrawiam,
Zagorkaman