26.11.2015 11:14:32
|
Flaki czyli -Шкембе чорба
|
|
26.11.2015 11:30:39
(26.11.2015 11:14:32)orlinezze napisał(a): Takie nieoczyszczone sa najlepsze - prawdziwe . Dodajaspecyficznego oryginalnego smaku to prawda jeśli chodzi o specyficzny smak , no ale nie każdemu ten smak podejdzie, mi nie i to jest chyba jedyna potrawa, której na Bałkanach czy w BG unikam
ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda”
26.11.2015 11:54:30
Ja w Polsce unikam,bo czuję ten smak. Coś wstretnego.Fajny jest też przepis z kuchni włoskiej. Flaki w dużych kawałkach gotowane z wędzonym boczkiem,kaparami i dodatkowo oprócz jarzyn świeże pomidory.
26.11.2015 12:10:16
Polskie, też nie od zawsze, ale obecnie lubię.
W Bułgarii widocznie przeoczyłem, a jak dla mnie zestaw z odrobiną papryczki (ostrej) i czosnku, może wyglądać ciekawie. Dzięki za podpowiedź, może podczas następnych wakacji się uda.
26.11.2015 17:34:55
Pierwsze flaki jakie jadłam w Bułgarii to w knajpie na plaży. Było to wieki temu. Namówił nas na nie nasz kolega ,który jest właścicielem tego przybytku. Ma świetna kucharke Gale. Robi ona kilka potraw,które są jej wizytówką. Jedna z nich są flaki. Było to dla mnie wyzwanie,bo nie toleruje polskich. Uwielbiam gdy jest w nich dużo octu,czosnku i ostrej papryki. Jadłam też wersję olej z czosnkkiem i to mi nie przechodzi.
Ciekawąstką przy robienia wlaków jest to ze same falki sie gotuje w bulionie, ale pożniej sieje wymuje i zastraja bulion mlekiem . Jak sie podaje do jedzenia wtedy znowu sie wsadza mieaso do bulionu . Jak ktos chce podam przepis ale mam wrażenie że macie juz dosyć moich przepisów z przetworami włącznie :D
26.11.2015 20:44:22
Dawaj chłopie. Widzialam juz przepisy ze slodkim i kisialym mlekiem.
26.11.2015 22:06:48
Ochydne, jedyna zupa jakiej nie zjedlismy w Bulgarii!!!
27.11.2015 08:40:36
orlinezze - większość z nas to "pasibrzuchy", więc twoje posty kulinarne są jak najbardziej pożądane !
flaki w\w są jakby wyjątkiem - to też kwestia wychowania w innej kulturze kulinarnej np: moja żona jak widzi gdzieś ośmiornice, odwraca głowę i zamyka oczy, ale do małży już się przekonała
ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda”
27.11.2015 09:27:43
Oto mój przepis:
1 kg flaków 1 litr mleka 2 łyżki oleju 2 łyzki masla ok 300gr marchwi 2 łzki papryki słodkiej Należy flaków dobrze wyczyścic , umyć i pkroić Gotować ok 1 godzinę pod ciśnieiem lub ok 3 godzin w zwykłym garnku, póki zmiękną Potem trzeba oddzieić bulion od flaków, bulion troche ostudzic i zebrac z góry tłuszcz po ochlodzeniu. W innym garku starkować marchew drobno i usmażyć ją w oleju i maśle, póżniej dodać mleka,1 litr bulionu i papryke czerwoną słodką , troche zagotować i odstawic . Podaje się : do talerza wsypuje sie flaki , póżniej zalewa bulionem Odzielnie sie przygotowuje drobnie posiekany czosnek i zalewa octem . W ten sposób każdy cobie dodaje dosmaku , Papryka ostra też do smaku Smacznego
|
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

, no ale nie każdemu ten smak podejdzie, mi nie i to jest chyba jedyna potrawa, której na Bałkanach czy w BG unikam