Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Małże z grilla??
(25.06.2016 01:33:05)wolffer napisał(a): trochę się zdziwiłem, że zbierali (z kamieni usypanych wgłąb morza) te takie mniejsze okazy, ale skoro smaczniejsze, to już wiem. W zeszłym roku byłem właśnie na przełomie czerwca i lipca, więc to pewnie był ten koniec sezonu.
Orlinie, a sierpniowe chyba aż tak bardzo nie będą się różnić ?

Oczywiście można je jeść, są po prostu twardsze, troche gumowe i nie tak aromatyczne jak młode. W kanjpach masz raczej z farmy.
Inny sposób zaproponuje, żeby po prostu kupić na bazarze i samemu zrobić albo gotowane (2-3 minuty) albo na blachę.
Odpowiedz
Te kamienie to raczej takie kilku-kilkunastotonowe, co trochę wystają z morza, albo całkiem duże skały "zesplone" z wybrzeżem i obdarte przez fale przez wiele lat. Małże raczej preferują ciepłą wodę i rosną na paru metrach głębokości, aby tylko słoneczko dochodziło, ale znowu nie za bardzo. One już sobie znajdą fajne miejsce do życia. Blush
Odpowiedz
(25.06.2016 01:38:42)orlinezze napisał(a): ... Inny sposób zaproponuje, żeby po prostu kupić na bazarze i samemu zrobić albo gotowane (2-3 minuty) albo na blachę.
czasami kupowaliśmy ryby i krewetki w przyczepce-chłodziarce , przy wjeździe do Aheloy od strony Warny. Raz wzięliśmy małże, ale wtedy Rosjanie przyrządzali. Się teraz zrobi samemu.

No te kamyczki wgłąb morza, to takie średnie, ale małże były
Odpowiedz
Srednie i male sa najlepsze

Sent from my K6000 using Tapatalk
Odpowiedz
dwa lata temu w Czernomorcu jedliśmy świeże małże u znajomych z czerwoną cebulką i białym winem polecam takie połączenie pyyyycha
Odpowiedz
gdzieś już to opisywałem....

podczas pierwszego pobytu w Obzorze, poszliśmy plażą na sam koniec, na skałki - kolega, który był już po raz kolejny, rzucił hasło " za 30 minut będzie lekki obiad" po czym wskoczyliśmy do morza i nazbieraliśmy całą siatkę małż; na plaży - na znalezionym kawałku blachy zostały upieczone, z łiski Savoy smakowały wybornie
ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda”
Odpowiedz
Piotrek jak wszystko z savoyem Smile
Odpowiedz
tyż prawda
ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda”
Odpowiedz
Najlepsze dania z małż polecam w restauracji Dalboka przy farmie małż leżącej między Balgarevem A Kavarną. Są i grillowane...
Odpowiedz
A ja tego roku w Słonecznym Brzegu jadłam pyszne małże w knajpce Bulgaria z masełkiem i natką pietruszki, a i w Bacardi  nie były gorsze Smile
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości