Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranzyt do BG - info covidove
(12.08.2021 17:11:42)zbyl24 napisał(a): Najwięcej zachorowań jest w Rosji, a najwięcej ruskich jest w Śv Vlas w sobotę i niedziele była hurtowa dostawa nowych ruskich co automatycznie przekłada się na wzrost zachorowań. W tej mieścinie jest chyba więcej ruskich niż rodowitych Bułgarów.

Co ma piernik do wiatraka?
Okolo 300 000 nieruchomosci są własnosci obiwately rosijskichSmile
"In vino veritas, in aqua sanitas"
Mamy kontynuację trendu w Bułgarii: dane za wczoraj to 1405 zarażonych i 19 zmarło na Covid19. Po 6 dniach prawie podwojona liczba zarażonych. Wykonano tylko 12219 szczepień...
(18.08.2021 09:15:58)Masodi napisał(a): Mamy kontynuację trendu w Bułgarii: dane za wczoraj to 1405 zarażonych i 19 zmarło na Covid19. Po 6 dniach prawie podwojona liczba zarażonych. Wykonano tylko 12219 szczepień...

Trochę mnie te liczby zaczynają przerażać. Sprawdzam codziennie i zaczyna pojawiać się pytanie - czy już pora wracać do Polski? Z drugiej strony córka pisze, żeby nie wracać...
Ja liczę, że uda się na dzień może dwa wpaść do BG w drodze powrotnej z Albanii a wy tu straszycie covidem
(18.08.2021 10:49:23)ew-cia napisał(a): czy już pora wracać do Polski? Z drugiej strony córka pisze, żeby nie wracać...
Wrócić, jeżeli tranzytem, zawsze się da. Sęk w tym, że to jednak jest kawałek i by się nocleg po drodze przydał.

Mnie nurtuje, jako człowieka bez EU-passa, fragment ze strony reopen:

Podróżni przybywający z krajów zaklasyfikowanych jako”zielony„mogą wjechać do Rumunii bez konieczności poddania się wymogowi izolacji lub testowi.

a konkretnie, co znaczy "przybywający z"??? Czy jeśli było się w kraju, który Rumunia określa jako "czerwony", ale jedzie się tranzytem przez "zieloną" Serbię i przekracza się granicę SR/RO, to wtedy... przybywa się z Serbii, czy z owego czerwonego kraju?
(wiem, że BG póki co jest "zielona", ale Bałkany są spore [emoji3553])

Wysłane z mojego M2004J19C przy użyciu Tapatalka
(21.08.2021 07:44:40)Raphael napisał(a): a konkretnie, co znaczy "przybywający z"???

Było już wyjaśniane wiele razy, na tym forum :Smile

"z" - oznacza miejsce, w którym podróż została rozpoczęta.
@bart11
acha... czyli Polska Wink

Wysłane z mojego M2004J19C przy użyciu Tapatalka
Ma ktoś świeże info , jakie aktualnie są obostrzenia ? Mieliśmy nie jechać, ale się trafiło nie drogo , Sozopol 4-18 września
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I've watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser Gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die...

Jechałam 20 sierpnia przez Słowację, Węgry i Rumunię.

Przejścia graniczne puste - nikt nie pytał i testy czy szczepienia. Jechaliśmy przez Barwinek, Preszów, Tornyosnémeti, obwodnicę Debreczyna, Oradea, Arad, Craiova, Ruse, Razgrad, Warna i SB.

Nikt dosłownie nie wspomniał o covidzie. Na miejscu maseczki tylko w supermarketach i to nie wszystkich...
Bułgaria przedłuża trwający od marca 2020 roku stan zagrożenia epidemicznego COViD-19 o kolejne trzy miesiące - do końca listopada 2021 r.