Ocena wątku:
  • 5 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2015/16]
Tylko jak napisałem będę jechał głównie w piątek a dodjazd do SB w sobotę. Odnośnie promu myślałem o tym lokalnym kursującym tylko w Rumunii (Ostrovo), a później na przejście graniczne, chyba jak czytałem częsciej kursuje niż, co godzinę ? Tylko jadąc przez czechy zataczam coraz większe koło i nie wiem, czy rzeczywiście cokolwiek zaoszczędzę. Będę jechał szybciej ale róznica w kilometrach pomiędzy trasą wschodnią a przez Cieszyn wynosi około 400 km, czy waszym zdaniem warto ? Głownym wyznacznikiem jest przejazd przez Lublin - Rzeszów - Barwinek, a chyba teraz jest tam problem, bo drogi są w ciągłym remoncie.
czarmar więc tak:

- logiczne wydaje się przez Lublin, Rzeszów ( taniej, mniejszy ruch ) choć wyruszysz w nocy to nie powinno być tłoku na Wawę; nie wiem jak prowadzi trasa z Białegostoku na stolicę może ktoś jechał tak to się wypowie, choć z Cieszyna do do Cuprija masz przeszło 900km...

- do Sebes zdążysz bez problemu

jeśli chcesz mieć trasę najszybszą przez RO jedź na Oradea, Timisoara, Krajova, Ruse - jechałem dwa razy polecam

co do remontów to - na wylocie z Lublina na Kraśnik jest kończona obwodnica - ale tu powinieneś być ok 3 w nocy, wiec luzik, przed Rzeszowem jest też przedłużanie obwodnicy ale będziesz 6-7 rano, maks 8, tam może być 5-10 min korek, jak z Rzeszowa na Barwinek dziś nie wiem, ale nie sądzę, żeby rekompensowało te 400 km
ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda”
Cytat:1. Pierwsze moje pytanie dotyczy Polski, czy jechać przez przez Lublin i Rzeszów do Barwinka, czy raczej przez Warszawę do Cieszyna i później do Cady i Żyliny?
2. Czy dobrze zakładam, że jak wyjadę z Białegostoku około północy (z czwartku na piątek o północy - w sobote muszę być w Bułgarii) to na wieczór bez problemu dojadę na nocleg:
- do Sebes w Rumunii (droga przez Lublin, Barwinek, Satu Mare, Cluj i Sebes), nadmieniam że zarówno na Słowację i Węgry będę miał winiety, ponieważ droga powrotna moja prowadzi przez Budapeszt.
3. Kolejne moje pytanie dotyczy tylko drogii przez Rumunię a mianowicie, czy jechać jak większość z Was przez Ruse i później Karnobar, Burgas, SB, czy może Braszów, Ploeszti, pólnocna obwodnica Bukaresztu, Calarasi(Ostrovo), Dobricz, Warna, SB ? Oraz czy jak wyjadę z Sebes około5-6 rano na która z waszego doświadczenia moge być rwealnie w SB ?

Odpowiem Ci na 2, 3 i częściowo na 1 pytanie.

Trasę Białystok - Barwinek zakładając średnią prędkość w granicach 60km/h + postoje szacuję, że pokonasz w 8-9 godzin. Jeżeli jedziesz w kierunku noclegu w Sebes, to wydaje mi się, że trasa właśnie przez Barwinek jest najlepsza. Oczywiście kierowca decyduje o trasie.

Z własnego doświadczenia powiem, że ja z Krosna do Sibiu w zeszłym roku dojechałem za około 10 godzin. Także Ty powinieneś do wcześniejszego Sebes dojechać, może nawet za dnia. Problemem może być zmęczenie.

Następny dzień z Sebes pojechałbym przez Pitesti, Bukareszt i Ruse. W Szumenie możesz skręcić na Karnobat i Burgas (droga po remoncie) lub jechać na Warnę i dopiero tam na południe.

Nie wiem, czy jedziesz na jednego kierowcę, ale jeżeli tak będziesz mocno zmęczony.
Trasa Białystok - Warszawa jest w obecnej chwili na odcinku 100 km w przebudowie, resztę mają zacząć po rozstrzygnięciu przetargów, a część jest ukończona. Tak więc jest średnio, głownie pod Warszawą w Markach ale w nocy spokojnie 180km przejeżdża się w 2.5 godziny. Odnośnie waszych uwag, jak myślałem wybiore drogę przez Lublin, Barwinek, później Kisvarda, Mateszalka, Satu Mare, Zalau, Sebes. A później standardowo przez Ruse.
Jeżeli chcesz koniecznie jechać przez Rumunię to zastanów się nad trasą z winietami, bo wspominałeś, że je będziesz miał
https://www.google.pl/maps/dir/Bia%C5%82...595588!3e0
Przyjmując jazdę na jednego kierowcę i to, że zaczynasz w nocy, to na drugi dzień ok. południa będziesz już zmęczony, wtedy moim zdaniem należy wykorzystywać najbezpieczniejsze drogi (autostrady). Co prawda google pokazuje w obu przypadkach ok. 16 godzin jazdy, ale z uwzględnieniem postojów to raczej 18-20. Ta droga jest bardziej uczęszczana od tej przez Satu Mare, ale też ma więcej autostrad i ekspresówek.
Dla porównania droga bez winiet:
https://www.google.pl/maps/dir/Bia%C5%82...595588!3e0
Nie wiem czy tak pojedziesz przez Polskę, moje uwagi dotyczą SK, HU i ROM. Może spróbuj sobie ustawić nocleg wcześniej w okolicy Kluż.
W drugim dniu z Sebes do SB to ok. 12 godzin, czyli przez 2 dni to 30 godzin za kółkiem
Zastanów się jeszcze nad takim rozwiązaniem:
https://www.google.pl/maps/dir/Bia%C5%82...951525!3e0
Oczywiście przejście Backi Vinogradi jak zdążysz przed 19.00
To ostatnie to faktycznie niezłe rozwiązanie, ale też proponowałbym nocleg.

W dwóch poprzednich mapach proponowałbym od Lublina do Barwinka wybrać drogę nr 19 przez Rzeszów. Te boczne trochę znam i niezbyt polecam. Zwłaszcza od Przeworska do Domaradza: kręto, wąsko i trochę górek.
No właśnie myślałem przez Serbię mam również zarezerwowany nocleg w Cupriji za Jagodina ale po Waszych opisach z kolejkami na granicy sam nie wiem. Jak wybiorę tą trasę wole jechać przez Cieszyn i do Czadcy, czytałem że bez czeskiej winietki dojadę. Głownie zależy od czasu oczekiwania na granicy, dlatego napiszcie ile czasu w szczycie sezonu trzeba czekać na granicy Serbii z Bułgarią w sobotę i niedzielę na przejściu Kalotina w jedną i drugą stronę? Nie obawiam się Turków i ich jazdy, ponieważ wiele razy spędzałem wakacje w Turcji, gdzie wypożyczałem samochód i zrobiłem kilka tys. kilometrów. Powiem więcej nawet lubię trochę tak pojeździć z fantazją, bez kierunkowskazów i z trąbieniem.
W 2013 r. i 2014 r. przekraczałem granicę węgiersko - serbską Horgosz - Roszke, łącznie 4 razy. Najkrótszy czas oczekiwania to ok. 1 h - niedziela rano. Wracając z Grecji w 2014 r. zameldowałem się na tej granicy o ok. północy ze środy na czwartek i.....porażka 3 h w plecy. W tymże samym roku znajomi oczekiwali 7h. Należy mieć na uwadze, że w 2014 r. ta granica wolna była jeszcze od hord uchodźców..... Generalnie odradzam.
(04.04.2016 09:09:10)dżek napisał(a): godfather, tylko uważaj na zawieszenie.

Jak oberwę, to pojadę "na Flinstonów" Big Grin
(04.04.2016 12:47:38)czarmar napisał(a):  Jak wybiorę tą trasę wole jechać przez Cieszyn i do Czadcy, czytałem że bez czeskiej winietki dojadę.
Teraz to raczej przez S69 - obwodnicą Bielska i Żywca na przejście w Zwardoniu i dalej przez Oscadnicę wyjeżdżasz za Cadcą na główną drogę
Witam,

Dziękuję za odpowiedzi. Na początku odniosę się do drogi S69, wydaje mi się, co potwerdza google maps, iż droga ta jest nieukończona i większość osób ze Śląska podaje, iż lepiej jechać przez Cieszyn a następnie drogą nr 11 do Czadcy.

Odnośnie propozycji, skrócenia sobie drogi, przez Ukraine lub Białoruś. Powiem, tak kraje te sa bardzo odmienne zarówno w sferze funkcjonowania i porządku. Białoruś ma dobre drogi, porządek, czysto i pomimo ogólnej krytki nie wygląda generalnie gorzej od Polski, jest oczywiście miejscami biedniej ale nie tak znacznie i co jest istotne brak łapówkarstwa policji, patrz analogia -> opinia Niemców na temat Polski, czy odbiegamy i u nas jest gorzej w opinii większości Niemców tak ale czy my tak myślimy oczywiście, że nie. Odnośnie Ukrainy dziurawe drogi, łapówkarstwo, totalny chaos szczególnie po ostatnich działaniach Rosji. Dlatego chętnie bym pojechał szczególnie przez Ukrainę, ale powyższe moje uwagi zniechęcaja mnie bardzo do takiego skrótu.

Dlatego pomimo Waszych uwag dalej nie wiem, co będzie lepszym rozwiązaniem, bo google maps podaje podobne czasy przejazdu przez Rzeszów i Rumunię oraz autostradami przez Serbię, czy warto robić w moim przypadku ponad 400km więcej, chyba nie, wydaje mi się, że oprócz wyżeszego spalania i poczucia że dojade szybciej w rzeczywistości punkt końcowy osiągnę w podobnym czasie. Oczywiście są góry w Rumunii dlatego zostawiłem je sobie na sobotni poranek jak będe wypoczęty (2 dnia).

Jeżeli macie jakieś uwagi lub propozycje chętnie usłyszę, zapewne ktoś napisze, że samolotem ale ja wolę samochodem, ponieważ elementem tej podróży jest zwiedzanie co będe czynił w drodze powrotnej trwającej cały tydzień.

serdecznie pozdrawiam życząc miłego dnia,
M.