Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kulinarne
Big Grin 
Jeśli ktoś robi domówkę w Sylwestra to zamiast tradycyjnych flaków po północy polecam FLAKI Z BOCZNIAKÓW. Jeszcze jest czas na przygotowanie, ja wczoraj robiłem Smile

Przepis:
- 2 tacki boczników
- 30 dkg wędzonego boczku / ja kupuję w Lidlu ten pokrojony w paski w pudełku 2x125 g/
- 2 pory
- 1 cebula
- 2 kostki bulionowe np. Knorr
- 2 litry wody
- 3 duże ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy : majeranek, pieprz, papryka młotkowana, ziele angielskie, liść laurowy, sól

Przygotowanie:

Boczek /jeśli w kawałku to pokroić w kostkę lub paski/ na patelnię, przesmażyć. Patelnia raczej ta największa bo prawie wszystkie produkty tam wylądują Smile . Pory pokroić w cienkie półplasterki, przelać wrzątkiem na sicie, cebulę w kostkę, boczniaki pokroić w paski szerokości flaków wieprzowych wzdłuż blaszek, wrzucić w takiej kolejności na patelnię do boczku, dusić kilka minut pod pokrywką co chwilę mieszając, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. W tym czasie zagotować w dużym garnku 2 litry wody z 2 kostkami bulionowymi, dodać całą zawartość patelni. Obrać i pokroić w kostkę 3 duże ziemniaki. Zawartość garnka gotować na małym ogniu 20 min po czym wrzucić pokrojone ziemniaki i gotować jeszcze 15 minut. W czasie gotowania doprawić do smaku w/w przyprawami, majeranku raczej sporo.

Jest to aromatyczna alternatywa dla tych którzy nie lubią tradycyjnych flaków.
Smacznego.
Odpowiedz
Ciekawy przepis- wypróbujemy. Boczek już mam, mama nam kupuje(jest rewelacyjny). Pozostaje kupić reszte skladnikow i do dzieła[emoji4]

Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
Chyba jutro wykonam.
Odpowiedz
Ja też zapisuję przepis do ulubionych. Raz już takie robiłam ale bez boczku. Trudno teraz kupić boczniaki. Coś o tym wiem ....Szukałam przed wigilią, a w końcu znalazłam w sieci Piotr i Paweł.
Bowiem boczniaki smażone w panierce po raz pierwszy zagościły w tym roku na moim wigilijnym stole. Skradłam to danie od Ani Aekzalowej i szczerze polecam. Robiłam nie raz, ale nigdy nie na Wigilię. Poszły raz dwa trzy - jeszcze przed śledziami Smile
Odpowiedz
Beata - czasami są w Lidlu ale nie zawsze, zawsze za to znajduję, jak piszesz, w Piotrze i Pawle i przeważnie w Polomarkecie
Odpowiedz
Noworoczny sernik z dynia. Tym razem użyłam dyni nelson[Obrazek: 2cf29f626530e39d3471a12640351dd7.jpg][Obrazek: 08d5fba7e4e1c23b9033125b68bf74ac.jpg][Obrazek: 9a7e8f6ce6ff546d5a95490b50290423.jpg]

Odpowiedz
Taki wyszedł:
[Obrazek: e1cbb86d80caa78346b30981497a9079.jpg]

Wysłane z mojego Huawei P20Pro przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
Widac, ze wyszedl perfekcyjnie  Heart   Smile  . Pokaz pozniej(po wystygnieciu)-  jak wyglada w przekroju Smile
Odpowiedz
W przekroju. Zdążyłem cyknąć fotkę.
[Obrazek: 196332f7d8f2fa90ac6fe2d583838cde.jpg]

Wysłane z mojego Huawei P20Pro przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
Pieknie wygląda, ale by się zjadło kawaleczek do kawy. My dopiero po 25.02 bedziemy mieli czas cos upiec[emoji4]

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości