29.02.2024 20:39:50
I jeszcze jedno pytanie : czy na odcinku autostrady w budowie pomiędzy Sybin a Pitesti droga prowadzi przez wioski czy też udostepniony jest choć jeden pas nowobudowanej autostrady dla pojazdów?
|
Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2024]
|
|
29.02.2024 20:39:50
I jeszcze jedno pytanie : czy na odcinku autostrady w budowie pomiędzy Sybin a Pitesti droga prowadzi przez wioski czy też udostepniony jest choć jeden pas nowobudowanej autostrady dla pojazdów?
29.02.2024 21:19:48
@jarecki69 odnosząc się do Twoich pytań, więc tak:
1. Droga do Widyń jest drogą krajową nr 6 do Dunaju, później wzdłuż rzeki w kierunku Widyń. Droga jest b dobra, tylko przed wjazdem na przejście graniczne po stronie Rumińskiej musisz stoczyć walkę z tirami, którą stoją w kolejce do przejścia. Dalej od Widyń podążasz w kierunku Sofii i autostrady. 2. Natomiast druga trasa w kierunku Ruse na stan wrzesień 2023 kończyła sie kilkanaście kilometrów za Sybiu, dalej jedziesz wzdłuż rzeki Aluta do miejscowości Ramnicu Valcea a stamtąd do Pitesti. Poniżej zdjęcie z trasy Sybiu Rumnicu Valcea. Pozdrawiam Bogdan
Kiepski drogi to w Romuni bilo z 20 lat temu. Wole 100 razi jechać romunską krajowa Arad-Oradea niż "autostrada" Kraków-Katowice
![]() Drogi są szerokie z poboczamy i ograniczenia 100 km/h. Jazda przez wioski polega na tym że 2-3 min jedziesz z 50-60 km/h. Od Arad masz kawalek autostrada: https://www.google.com/maps/dir/46.21059...?entry=ttu Ja zawsze jade przez miasta, zazwiczaj obwodnice są okopowane z tirami. W twoim wypadkom bym jechal z Polski przez Slowakia na autostrada Węngerska za Koszyce- za niecale 2 godz jestesz w Romunii przed Oradea. Teraz tam budują fajna droga od autostradą omija miasta. 100% będzie gotowa na wakacje: https://www.youtube.com/watch?v=xqycRW73xl0 W zależnosci od kondicji możesz sobie zrobić nocleg w Romunii okolice Baile Herkulane lub cisnąć do Bułgarii -Vidin. Jak wybierzesz nocleg w Bułgarii, to masz bonus zwedzanie kilka top obiektów: Vidin- twierdza Baba Vida https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%...0%B4%D0%B0 jaskinja MAGURATA: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%...1%80%D0%B0 BELOGRADCZYK- 7 cud świata https://www.youtube.com/watch?v=Df99BEqjCTE&t=263s
"In vino veritas, in aqua sanitas"
29.02.2024 23:34:43
No bardzo dziekuję za tak wyczrpujące informacje. Nie spodziewałem się aż tak dokładnego opisu trasy. Jesli juz to planuje trasę przez Rumunię głównymi drogami az do Widynia w Bułgarii. Myslę, że będzie to fajna alternatywa dla trasy krótszej czasowo przez Serbię lecz generalnie dłuższej biorąc pod uwagę postoje na granicach. troszke mnie niepokoi, że będę musiał jechać drogami podrzędnymi przez Rumunię ale chyba nie będzie aż tak źle. Biorąc pod uwagę za i przeciw, coraz bardziej skłaniam sie ku trasie przez Rumunię. Kocham góry i te cudowne widoki. mam nadzieję, że jadąc na Sibiu a stamtąd na Pitesti a nastepnie na Craiova, będę podóżować również przez górskie rejony.
29.02.2024 23:48:07
@Jarecki69 jak planujesz drogę przez Sybiu to wyklucza podróż przez Krajowa, ponieważ jest to nielogiczna. Wybierając Sybiu to trasę masz opisaną w poście ze zdjęciem.
Pozdrawiam Bogdan
01.03.2024 00:04:43
Jak ktoś jedzie przez Widyń, to można skorzystać ze "skrótu" przez Serbię, pandemia się już skończyła to nie powinno być problemu.
https://www.google.com/maps/dir/Barwinek...?entry=ttu Co prawda nie jechałem już tak kilka lat, ostatnio drogi między Kladovo i Negotin były kiepskie, ale oszczędza się godzinkę jazdy. Na granicy Żelazne Wrota nie powinno być dużej kolejki, no tylko trzeba pamiętać że to jednak Serbia i np. navi online drogo wychodzi
01.03.2024 20:58:16
Rozumiem ,że droga z przejścia granicznego Nadlac biegnie zaraz w doł do Timisoara - Costelu-Caransebes-Orszowa-Hinowa , gdzie przechodzi w drogę 56A juz do samego Widynia, tak? Chodzi mi o to, czy to są uczciwe drogi i prowadzą nie przez wioski i miasta co spowalnia czas dotarcia na miejsce. Jade pierwszy raz i chcę mieć wszystko dopięte na ostatni guzik dlatego pytam o takie pierdoły. Jesli te drogi sa odpowiednikami naszych krajówek to już jest dobrze. Drugie pytanie - czy ta droga jest jednopasmowa czy możemy spotkać tam równiez dwa pasy w jednym kierunku. ?
01.03.2024 23:11:36
(01.03.2024 20:58:16)jarecki69 napisał(a): Rozumiem ,że droga z przejścia granicznego Nadlac biegnie zaraz w doł do Timisoara - Costelu-Caransebes-Orszowa-Hinowa , gdzie przechodzi w drogę 56A juz do samego Widynia, tak? Chodzi mi o to, czy to są uczciwe drogi i prowadzą nie przez wioski i miasta co spowalnia czas dotarcia na miejsce. Jade pierwszy raz i chcę mieć wszystko dopięte na ostatni guzik dlatego pytam o takie pierdoły. Jesli te drogi sa odpowiednikami naszych krajówek to już jest dobrze. Drugie pytanie - czy ta droga jest jednopasmowa czy możemy spotkać tam równiez dwa pasy w jednym kierunku. ? Ja bym pojechał cały czas autostradą przez Arad i dalej A1 i zjechał na A6 na Lugoj a dalej jak pisałeś. Jedna ważna uwaga na Węgrzech jak miniesz zjazd na Serbię to w kierunku Rumuni na autostradzie A1 nie ma stacji benzynowej. Pierwsza stacja jest przy autostradzie w miejscowości Arad. Wielokrotnie widziałem osoby pchające samochody do stacji benzynowej. Wracając do drogi w kierunku Widyn, droga jest ok dopuszczalna prędkość 100 km/h, tylko musisz uważać na Tiry, jest ich sporo a szczególności na tureckich kierowców. Pozdrawiam Bogdan
01.03.2024 23:39:26
Hmmm, czy branie pod uwagę trasy do Sybin przez Nadlac 2 - Arad - Deva ma sens? Czy lepiej zostać przy Oradea - Kluz? Wg Google pierwsza jest dłuższa trasa, ale jest autostrada i może w rzeczywistości opłaca się….? Pamiętam, że w 2022 utknąłem na jakiś robotach przed Sybin jadąc Oradea - Kluz.
03.03.2024 12:42:36
(01.03.2024 23:39:26)lacrosse napisał(a): Hmmm, czy branie pod uwagę trasy do Sybin przez Nadlac 2 - Arad - Deva ma sens? Czy lepiej zostać przy Oradea - Kluz? Wg Google pierwsza jest dłuższa trasa, ale jest autostrada i może w rzeczywistości opłaca się….? Pamiętam, że w 2022 utknąłem na jakiś robotach przed Sybin jadąc Oradea - Kluz.@lacrosse w zeszłym roku wracałem trasą Deva - Arad na trasie masz jeden punkt newralgiczny połączenie między autostradami ale jechałem tamtędy już trzeci razy i nie było problemu. Pozdrawiam Bogdan |
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|