Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Trasa Gdańsk -> Słoneczny Brzeg
Około 10 lat temu pojechaliśmy do BG z psem. Na granicach nikt się nigdzie nie interesował żadnymi papierami - nie było problemów.
Pies przyzwyczajony do trójmiejskich temperatur ciężko przeżył tamte upały. Każdy spacer to było bieganie od cienia do cienia bez żadnej radochy.
Najgorszy moment przeżyłem w Sofii na zwykłym osiedlu jak horda bezpańskich psów nagle się przed nami pojawiła i zaczęła ujadać na obcego psa. Miałem portki pełne tego i owego... Udało nam się jakoś oddalić do samochodu.

Prawdą jest że liczba bezpańskich psów wtedy a dziś mocno się różni ale musicie pamiętać że gdziekolwiek na Bałkanach się zatrzymacie mogą pojawić się bezpańskie psy reagujące agresywnie na Waszego obcego psa. Wobec ludzi są nieagresywne bo zazwyczaj dostają od nich pożywienie. Myślę że lepiej abyście takie rzeczy wiedzieli przed wyjazdem...
Odpowiedz
Nie jestem pewien tej różnicy w liczbie psów.  Może jest trochę lepiej że względu na wzrost długości autostrad. Zatrzymując się na stacjach i parkingach spotkanie z bezpanskimi  psami jest raczej pewne. 
Ostatnio po tej trasie jechał z psem autor kanału bez planu na YT. Jak znajdę odcinek to wrzucę link.
Odpowiedz
https://youtu.be/FdvF3O9e0Wc?si=Lh-xONIEKe5dBaWJ
Odpowiedz
Akurat w naszym przypadku nie mamy gdzie naszego psa zostawić. Nikt z rodziny go nie weźmie , hotele dla psów odpadają. Na pewno nie będziemy z nim chodzić cały dzień. Jak już dłuższy spacer szybko rano albo późnym wieczorem. Nie robi on nam problemu jak zostaje w klimatyzowanym pokoju.

A takie pytanko mam jeszcze do płatności na Serbskich autostradach.
Można płacić kartą czy tylko gotówką ?
Odpowiedz
Wszystkie serbskie bramki obsługują karty.
Odpowiedz
I oczywiście jest również opcja płacenia w Euro po całkiem normalnym kursie.
Odpowiedz
Aktualizacja dot. rowerów w SB
Jeśli byłbyś w południowej części (bliżej Nesseberu), to jest droga dla rowerów, nawet oznaczona. Im bliżej Nesseberu, tym lepiej. Rowerzystów też jest znacznie więcej, zwłaszcza rano. Później jest już dużo ludzi. Nie zmienia to mojej opinii, że nie opłaca się ciągnąć swoich rowerów, szczególnie przy takiej różnicy w spalaniu. Są wypożyczalnie, rowery można wypożyczyć.
Odpowiedz
A jak wygląda przejście graniczne (Horgoš - Röszke )Węgry - Serbia - jest czynne 7:00-19:00?
Będę na nim z poniedziałku na wtorek więc chyba kolejek wielkich nie będzie ?
Odpowiedz
I Border Crosing Kalotina - Serbia -Bułgaria. Też jest otwarte w jakiś godzinach czy 24/h?
Odpowiedz
Horgos -Roszke - są dwa przejscia - Autostardowe czynne całą dobę 24h i stare tuż obok -7-19h.
Kalotina-Gradina - 24h
Pozdrawiam,
Zagorkaman
Odpowiedz