Здравейте пак!!!
To jak już Wam wszystkim unaoczniłem jak oględnym zarysie urokliwa Szabelka wygląda to muszę zacząć bazgrać to co zacząłem! Zwłaszcza,że pogoda pod psem i no może coś uda mi się coś dopisać interesującego do mej historii Szablenskiej!
Po jakieś godzinie lub godzinie i pół .... Pal sześć jak to długo trwało! Przecież tego typu infa w ogóle jest mało znacząca jak dla mnie tak jak każdego potencjalnego czytającego moje wypociny!
Podjechał taksiarz który to od razu oczywiście nami się zainteresował zwłaszcza ,że sam do Niego podszedłem spragniony otrzymania jakiejkolwiek infy na temat możliwości znalezienia jakiegoś kąta u kogokolwiek! A,że bułgarski mój nie był taki zły, więc szybko nawiązaliśmy razgowor! Właściwie z początku bardzo mi zależało aby pozostać w Szabli tylko,że owoż ten taxi-szofior dał mi pod rozwagę,że zawiezie mnie na przyjemny camping nazwie Dobrudja czy coś takiego?! -Ok! No to tam pojedziemy!!! Decyzja podjęta została!
W czasie jak jechaliśmy te 7 km to nie powiem abyśmy sobie nie pogadali! Zwłaszcza,że ja należę zgoła do tych co kłapią ozorem i lubią sobie pogadać! Wtedy z pierwszej ręki można się dowiedzieć dużo a nawet więcej! Każdy za Nas za pewnie to zna?!
Oczywiście dużo z rozmowy zapamiętałem ponieważ mój taxi-szofior cały czas bluzgał cyganów co róż wykrzykując słowa -"mraseni gadeni cyganite" . Jechał równo bez nikakiej prawomyślności politycznej! Opowiadał jak mi jak cyganie zasmradzają piękną Szabelkę! Zresztą no, ja nie raz już tego typu dyskusje pomiędzy Bułgarami słyszałem!
Często spotykałem się z tego typu dyskusjami! No cóż, ja raczej nie starałem się brać czyjejś strony w takich sporach zwłaszcza,że każdy ma w tym jakieś swoje racyje?! Przypominam sobie nawet raz w pewnym pociągu jak pewne młode makedońskie małżeństwo zazdrościło nam Polakom jednolitość etniczną! Ale to pryszcz i szczegół! Po prostu jak na mój osąd zaczynają powstawać postawy bardziej nacjonalistyczne,czy to na Bałkanach czy tu u nas!
Bruuuummmmmmmmmm -dojechali my po jakiś 20 min nie spiesznej jazdy pod furtę wejściową do Tego campingu / zara znowu coś dopiszę dziewucha moja na lini bombarduje mnie!!!

Ah Te Baby

///
Арка беееее .... зашто ми не вдигаш ?! :-)))))