Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 1
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Słoneczny Brzeg / Слънчев Бряг
Wink 
No i stało się Smile Po Primorsku przyszedł czas na Słoneczny Brzeg, po 4 latach przerwy. Wybór padł na to miasto, bo uczę mojej kuzynki BułgariiWink  Pomne doświadczeń z Primorska z zeszłego roku bierzemy tylko śniadania, nasza baza to hotel Esperanto. Lubię tę część SB, bo to już właściwie Nessebar. A w hotelu jesteśmy tylko na noc. Jeśli ktoś był w tych okolicach ostatnio to bardzo proszę o pomoc w lokalizacji sensownych restauracji. Wiem, że Bulgari, Biała Róża, Mariola i Piotrek też mają nową lokalizację w nowym Nessebarze. Jak to teraz wygląda finansowo, włączając po 30 lewa za plażowanie dziennie za 7 dni (w 3 dni planujemy wycieczki), ogólny czas pobytu 10 dni na początku sierpnia. Czy ok. 150 lewa na dzień na osobę da swobodę finansową? Jak teraz wygląda plaża przy zejściu koło Zefira? Wszystko zarezerwowane na łóżka, czy można znaleźć blisko wolny parasol i leżaki?
Odpowiedz
@bateniki dzięki za polecenie knajpy Djanny, nie działa im strona, ale widzę, że na fejsie coś tam wklejają, wracam do Bułgarii po kilku latach Smile, i tylko na weekend do tego z grupą samców wieć szukam dobrych knajp bo każdy lubi dobrze zjeść. Baza SB + Burgas, szukam knajp na SB, gównie ryby i owoce morza. Burgas może uda mi sie ogarnać z pamięći Smile
Odpowiedz
(25.07.2022 23:30:10)bateniki napisał(a): Płatność za parkowanie samochodów w „Niebieskiej Strefie” w Słonecznym Brzegu realizowana jest -

SMS-em na skrócony numer 135544 dla wszystkich operatorów komórkowych,
a zagraniczne numery telefonu działają, czy tylko te na bułgarskich kartach?

(25.07.2022 23:30:10)bateniki napisał(a): Trzeba też mieć na uwadze że zazwiczaj miejsca oznaczone obok hotelach sa z wykupione abonamenty przez hoteli dla ich gosci.

jak tu:

https://www.google.com/maps/@42.6643446,...8192?hl=bg
Po czym to poznać, po tym, że miejsce ma na ulicy oznaczenie numeryczne?
Odpowiedz
aż boję się zobaczyć jak to dzisiaj wygląda w tym zestawieniu
Odpowiedz
Już po wczasach, to sama sobie odpowiem na zadane pytania, może się komuś przyda Smile Hotel Esperanto w SB dalej daje radę. Wymienili te kontrowersyjne wykładziny podłogowe w pokojach na panele i w sumie już nie ma się do czego przyczepić. Pokoje duże, balkony też ponad standard. Mieszkało się sympatycznie, bo mało dzieci z uwagi na brak atrakcji dla nich. Parasole i leżaki na plaży 10 lv, piwo w plażowym barze 4 lv, frappe 5. Jako, że podczas 11 dniowego pobytu miałyśmy 3 wycieczki, to w samym SB jadłyśmy tylko dwa razy, raz ryby w BBQ Shrek, drugi raz w Lapa Lapa. Coś nas do centrum nie ciągnęło Tongue

Resztę popołudniowego, poplażowego czasu spędziłyśmy w Nessebarze. Restauracja u Marioli i Piotra mimo zmiany lokalizacji nie zmieniła jakości kuchni i za to im chwała. Naprawdę pyszne ryby w zestawie z frytkami i sałatką, świetne kalmary i bardzo miła atmosfera. Tak samo Familia Fish and Grill na starym mieście. Próbowałyśmy i mięs i owoców morza, wszystko było bardzo smaczne no i nieoceniony widok na morze, zwłaszcza podczas zachodów słońca. Godna polecenia jest też kolejna restauracja - Prince Cyril obok nowej cerkwi. Wysoki poziom i jedzenia i obsługi. 

Moja ulubiona kawiarenka Cafe Caprice na tyłach św. Zofii poszerzyła asortyment i oferuje domowe lody, gofry, jak ktoś przyjdzie wcześnie to też śniadania. Przetestowałyśmy wiele wersji aperol spritz i tam jedna z lepszych. Jeśli ktoś ma ochotę zaopatrzyć się w mydła i mursalski czaj, to z drugiej strony cerkwi jest duży sklep z pamiątkami i winem, wbrew oczekiwaniom (lokalizacja) jest najtaniej. Kosmetyki różane najkorzystniej cenowo wychodzą w Janet, np. żel pod prysznic w pamiątkarskich ok 7-8 lv, w Janet 4,70. 

Na drinki polecam też Eco Bar Michael, uroczy klimat jaskini i taka sztuczna bo sztuczna, ale bardzo udana oaza zieloności w środku wyspy. W nowym Nessebarze niezmiennie Kafe Kris prawie vis a vis Białej Róży. Do tej ostatecznie nie weszłyśmy, bo kolejki odstraszały. Jak do Manekina Big Grin Przy takiej mnogości innych opcji nie było sensu stać.
Odpowiedz
Potwierdzam sympatyczny pobyt w Esperanto. Byłem 12 dni z 3 posiłkami, które mnie zadowalały. Do morza bardzo blisko, obsługa w restauracji sympatyczna, cisza i spokój. Polecam tę miejscówkę.
Odpowiedz
Plaża w Słonecznym Brzegu na 84 miejscu w
Top 100 Beaches in the World
https://www.beachatlas.com/golden-beach-award-2024
------------------------------------------------------
BG: 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023, 2024, 2025 ... cdn.
Odpowiedz
a zaraz za nią Sopot Big Grin plaża w SB ma swój klimat ale pod warunkiem, że ktoś lubi życie kurortu który prawie nie kładzie się spać przy wszystkich jego + i -.
Szczerze to przydał by się mocny face lifting mola i dojścia do mola no ale może z czasem. Oczywiście spragnionym ciszy i spokoju nie polecam tej plaży - ale już na wyjazd kawalerski, panieński, imprezowy jak najbardziej Big Grin Jako baza wypadowa super - tym bardziej, że za górą najlepsza plaża ever w BG wg. mnie czyli Irakli Beach Big Grin
Odpowiedz
Wbrew pozoru są miejsca w SB co są bardziej sympatyczne i jest cisza i spokoj Smile
"In vino veritas, in aqua sanitas"
Odpowiedz
Bateniki podziel się tą wiedzą gdzie znajdę ciszę i spokój w SB?  Chętnie odwiedzę Smile
Ja mogę polecić (wprawdzie nie sam SB ale okolica bezpośrednia) spokojną kameralną plażę (w miarę) na skraju Paradise Beach (ten słynny hotel z windą na plażę).
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości