Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2018]
(08.08.2018 15:53:26)Kosane napisał(a): Witam serdecznie.

Jako że planuję moją pierwszą podróż do Bułgarii samochodem postanowiłam zasięgnąć porady bardziej doświadczonych podrózników. Przeczytałam wszystkie wpisy i troche mi się zakręciło w głowie - postanowiłam zatem doprecyzować.

Wyjazd z Lublina około 4 rano w piatek 17 sierpnia. Miejsce docelowe okolice Warny  Nocleg w okolicach rumuńskiego Pitesti z piątku na sobotę (jak dobrze pójdzie..) .  Winiety i tak kupujemy zatem drogi mogą być płatne. Po Polsce wiadomo. Potem na Słowacki Svidnik - Koszyce. Tu jasne. Potem ze wpisów wyłania mi się trasa proponowana przez uzytkownika goral1035 :

Koszyce - Miszkolc - Debreczyn - Oradea - Kluż-Napoka - Turda - Aiud - Sebes - Romnica Valcea - Pitesti  i dalej  obwodnica Bukaresztu - Ruse - Szumen - Warna (niektórzy jadą rownież z Oradei do Deva?)

Czy jest to trasa optymalna? Śpieszyć się bardzo nie mamy zamiaru jednak chcielibyśmy dotrzeć do miejsca noclegowego jeszzce w piatek Big Grin 
Z góry dziekuję za informacje.

Witaj. Ciszę się że mogłem poradzićSmile trasa na pewno sprawdzona, sam ponownie ją przejadę 29 sierpnia. Oczywiście ja tam korzystam z płatnych autostrad. Przyjemnej drogi i pozdrawiam
Kosane ta trasa to niewyjęte 16 godzin - weź to pod uwagę zwłaszcza
że nie planujesz się spieszyć
Pozdrawiam i szerokości Kris
Kris,

Bardzo dziękuję za informację,  Tak , jestem świadoma:-) . Mówiąc o nieśpieszeniu się bardziej miałam na mysli jazdę zgodnie z przepisami. Jadę pierwszy raz więc wolałabym nie mieć zatargów z lokalnymi patrolami.

Pozdrawiam
Trzeba uważać na Słowacji , żeby "pokuty" nie zapłacić , naciągają strasznie chcą 200ojro za przewinienie a w taryfikatorze ichnim to samo wykroczenie było za 60ojro trzeba sprawdzać w internecie strasznie oszukują
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I've watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser Gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die...

To nie oszustwo!
Tak sie normalnie zaczyna negocjacja Smile
Oni chcą 200, a ty 0- gdziesz po środku dojdziecie do poruzomienia Smile
"In vino veritas, in aqua sanitas"
Na węgrzech też trzeba pamietać o przepisach ruchu drogowego
i o opłatach za autostrady bo kary są dotkliwe i nieuniknione!!!
Znam przypadek że za brak winiety na wegrzech przyszła kara
ok 1000 zł - na włąściciela auta
Pozdrawiam i szerokości Kris
Moim zdaniem, zależnie od dnia tygodnia (zwykły dzień czy weekend), to zgodzę się z niejakim Googlem, że jadąc Trasą może nadłożysz tak do 2 godzin max (o ile nie będziesz na dłużej się gdzieś tam zatrzymywał, poza tym z mapki wynika, że jest to tylko jakieś 30km więcej), bo w sumie na drodze równoległej do Sybina i tak się za bardzo nie rozpędzisz, a TT z rana miło obejrzeć i wg mnie trudna nie jest. Spokojnie do Hajduszoboszlo na wieczór dojedziesz.
(08.08.2018 15:53:26)Kosane napisał(a): Witam serdecznie.

Jako że planuję moją pierwszą podróż do Bułgarii samochodem postanowiłam zasięgnąć porady bardziej doświadczonych podrózników. Przeczytałam wszystkie wpisy i troche mi się zakręciło w głowie - postanowiłam zatem doprecyzować.

Wyjazd z Lublina około 4 rano w piatek 17 sierpnia. Miejsce docelowe okolice Warny  Nocleg w okolicach rumuńskiego Pitesti z piątku na sobotę (jak dobrze pójdzie..) .  Winiety i tak kupujemy zatem drogi mogą być płatne. Po Polsce wiadomo. Potem na Słowacki Svidnik - Koszyce. Tu jasne. Potem ze wpisów wyłania mi się trasa proponowana przez uzytkownika goral1035 :

Koszyce - Miszkolc - Debreczyn - Oradea - Kluż-Napoka - Turda - Aiud - Sebes - Romnica Valcea - Pitesti  i dalej  obwodnica Bukaresztu - Ruse - Szumen - Warna (niektórzy jadą rownież z Oradei do Deva?)

Czy jest to trasa optymalna? Śpieszyć się bardzo nie mamy zamiaru jednak chcielibyśmy dotrzeć do miejsca noclegowego jeszzce w piatek Big Grin 
Z góry dziekuję za informacje.

Moja trasa:
https://www.google.com/maps/dir/Lublin/P...683746!3e0

Jechałem nią już w sumie 6 raz.
Wyjazd przed 4 rano. w Barwinku byłem 7 z kilkoma minutami. Rzeszów objechałem obwodnicą S19.
Słowacja zajęła mi około 1,50 godz. bez winietek.
Węgry około 2,5 godz. Bez winietek.
Rumunia, przejście w Oradea. Potem spokojnie do Cluj Napuka. Przed CN skręcasz na autostradę i śmigasz obecnie aż do Aiud. Szybko schodzi. Potem korki choć to będzie wieczór i już nie takie dramatyczne. Od Sebes do Sybin austradą. Potem do Pitesti masz górski odcinek, jedziesz wolniej, szybciej ale bez rewelacji. Trafiają sie świrySmile
Od Pitesti autostradą pod Bukareszt. I albo jedziesz na obwodnicę do Bukaresztu albo skrótem podanym prze mnie. Sam skrót: pierwsze 10 km to droga średnia, potem około 15 km dobra a kolejne 20-3 km bardzo dobra. Następnie  znowu dobra. Ale czasowo naprawdę rewelacja.
Ruse/Giorgiu, u mnie była szybka piłka, 15 minut i 
Bułgaria. Droga do Szumen, świetna, zawsze będę ją dobrze wspominał, w sporej części system 2+1. Potem masz autostradę do Warny. I jesteś na miejscu.
Nocleg po drodze miałem tu: https://www.google.com/maps/place/Pensiu...24.2969513
Na powrocie tu: https://www.google.com/maps/place/Hotel+...23.7386549
2016 Bg /2018 Bg /2019 Bg / 2021 Niemcy-Liechtenstein-Austria-Szwajcaria-Francja-Andora-Hiszpania 2022 Bg 2023 Srb-Macedonia-Grecja-Bułgaria 2024 Srb-Czarnogóra/2025 Niemcy-Francja-Hiszpania-Gibraltar/2026 Kreta
lubelak,

stokrotne dzięki za pomoc:-)

Pozdrawiam serdecznie.
Koło Debreczyna trzymamy się dróg nr 4 i 47, jeżeli jedziemy bez winiet, nie wjeżdżamy na M35  Tongue
Jeżeli jedziesz na południe od Burgas to jechałbym do Karnobat potem autostrada do centrum i dalej....