Ocena wątku:
  • 5 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2015/16]
Witam.
Właśnie jestem w BG i odradzam jazdę przez Świdnik
Wahadłowy ruch i długo się czeka na zmianę świateł :-(
A jak ktoś jedzie na Automapie Eu tak jak ja to brakuje niektórych dróg.
Mimo to warto się wybrać :-)
Odcinek autostrady Sebes-Sibiu chociaż nowy to już nie najlepszy ( delikatnie mówiąc ) w jednym miejscu zapadnięte i zwężenie do jednego pasa a mostki i przepusty w czasie deszczu to prawie tragedia woda stoi tak ze przy prędkości 120km/h samochód zatrzymywało
Dotarlismy do SV po 26 godz. Wyjazd niedzielny punkt 6 rano. Do barwinka luz, remont jest fakt - kilka minut i wio dalej. Słowacja i Węgry bezwinietkowo - sprawnie. Rumunia o losie - jakby wszyscy się zmówili, korki tłok ... 11 godzin tej cholernej Rumunii. Przejście w ruse - 20 min stania. Potem ogień Smile PADAMY. Wracać do domu raczej będziemy już inną droga

Do Rumunii wjechalismy ok. 17. Jechalismy przez: arsand, Cluj napoka, oradea, a1, alba Iulia pitesti brasov bukreszt pominięty, ale droga fatalna, ruse. Trochę bez ładu i składu, ale podaje z głowy. 11 godzin, ciemno jak nie powiem co, wiekszosc Rumunów mija na milimetry, zakaz wyprzedzania a oni walą grubo. Zawału można dostać. Rumunia praktycznie cala ruchliwa była, dlatego 11 godzin nam zeszło. Dlatego dla mnie tragedia
PS: na Węgrzech w niedzielę wszystkie markety zamknięte.
Informacyjnie - moja trasa:
Wyjazd sobota 11:00
Dębica -> Barwinek (ok.12:30) ->
(tankowanie, co by na 1 baku dojechać do BG)
SK i HU bezwinietkowo:
SK: objazd wahadełek w Svidniku (odbicie w lewo w Krajna Polana) -> Stropkov -> Trebisov -> granica SK/HU: Slovenske Nove Mesto ->
HU: Sarospatak (tu od gorąca wyłącza się navi  Tongue, ale wydrukowana mapka googla daje radę)-> Nyiregyhaza -> Debrecen -> kierunek Oradea
przed granicą RO popas jeszcze po stronie HU
RO: zakup winietki (niby 3EUR, ale wszyscy kasują 4EUR Sad)
RO: Oradea -> Cluj Napoca (UWAGA odradzam kierunek Deva - zapoznaliśmy parę co tamtędy jechała - załamani - jak można robić remont na odcinku 180km) -> Sebes -> Sybin -> Pitesti -> obwodnica Bukaresztu -> kierunek Ruse
RO/BG - most 4EUR (bez paragonu Smile)
BG: 2x winieta tygodniowa, tankowanie, drzemka 1/2h
BG: Ruse -> Szymen -> Varna -> Sveti Vlas
dojazd o 8:30 czasu PL (9:30 BG) po 21:30 h, spokojna jazda bez ekscesów, przerwy na siku i rozprostowanie kości.

Powrót: 17.07 wg tego samego schematu (drzemka na granicy RO/HU).

SK: objazd Svidnika - nawierzchnia: 15% poniżej średniej akceptowalnej, ale podsumowując - polecam (vs stracon czas na wahadełkach);
RO: winiety - zapytałem - dlaczego 4EUR, skoro na paragonie mam 3EUR - odp.: 3 EUR dla państwa, 1 EUR dla nich prowizja;

DOJAZD: 21:30 - moim zdaniem to spokojnie do osiągnięcia, gdyby naprawdę gonić i minimalizować przerwy, to 19:00 h jest do osiągnięcia, ale spokojna trasa zajmuje ok. 21:00 h.
Moja trasa: Barwinek - Balgarevo (k. Kavarny), za Barwinkiem pokombinowałem żeby nie utknąć na wahadłach w drodze do Svidnika, Słowacja i Węgry bezwinietkowo, granica HU/RO przekraczana w Carei (co prawda tędy nie jechałem ale zobaczymy), pn obwodnica Bukaresztu (choć może przez miasto ktoś jechał bo będziemy w niedzielę po południu) dalej do Konstanty i na pd w okolice Warny. Po drodze jeszcze TT.

mapka

Igi jechałeś na Carei? Jak to wygląda w porównaniu do Oradea lub Satu Mare bo tędy jechałem?
Przez Carei wyraźnie mniejszy ruch niż przez Oradea, szybciej też niż przez Mateszalke - Satu Mare. Winietkę kupowałem dopiero w Tasnad
Petrom w Tasnad
Ten asfalt co go widać na SV niestety dużo się nie zmienił i jest to ten około 30 km. odcinek kiepskiej drogi. Ale od skrzyżowania 1F i E81 naprawdę fajnie się jedzie. Po stronie węgierskiej dużo szybciej dojeżdżamy do granicy niż przez Mateszalke, a że to lekkie zaplecze nie spotkałem policji i można rozwinąć fajną prędkość
Witam
Jeśli chodzi o drogę przez Carei lub Satu Mare
to może i ruch lokalny ale za to dużo też lokalnej
policji z radarami - bynajmniej ja tak miałem
w zeszłym roku. Trzeba sie trzymać miejscowych
no i uważać!!!
Pozdrawiam i szerokości Kris
Wczoraj wróciłem przez Rumunię z Sozopola jazda dwa dni pierwszy dzień wyjazd o 6 o 22 w Gilau i tam nocleg przejazd przez TT cała droga bez większych problemów granica w Ruse około 10 minut później dr 61 najgorszy odcinek był właśnie naprawiany łatanie łopatą drugi dzień wyjaz o 6 na Oradee Debrecen i Miszkolc Słowacja już bez winietki uwaga na 68 zaraz za granicą na końca Seni odcinek prostej drogi zabudowania z jednej strony poniżej poziomu drogi i odsunięte od drogi a na końcu miejscowości nieoznakowany samochód policji z fotoradarem zdjęcie i pokuta prędkość 79 km/h a mandat w pierwszej wersji 140 euro skończyło się na 50 gotówką a w Polsce uwaga na objazdy w Nowym Sączu
Wyjechaliśmy w sobotę po 9tej. Jazda przez Barwinek. .Jechaliśmy na Stropkow, przez Kraj na polanę ,Kirszwarde na Satu Mare. Uciekło nam trochę autostrad,ale dotarliśmy na nocleg w Saliste pensjonat Casina. Na nocleg dotarliśmy kół 22ciej. Najgorsza Słowacja i Węgry. Wyjechaliśmy o 7 mej bez problemów. W Ruse po 11rej. Pojechaliśmy na Warne do Achtpols. Trochę nie po drodze, ale doszliśmy do wniosku,że Pancho trzeba zaliczyć. Pomysł okazał się trafiony. Kombinujac ominelismy sporo autostrad,ale czasowo wyszliśmy nie najgorzej. Osobiście polecam sprawdzona trasę.Barwinek-kraj na Polana ,Nereghaza,Oradea,Kluz ,Alba Julia Sebes Sibiu, Pitesti,Bukareszt,- jaga na wielki dziury przy wjeździe na venture przy hipermarkecie ok 500 m.,Ruse Szumem ,Warna i wzdłuż wybrzeża. Jeśli dalej to może na Karnobat

Barwinek Krajna Polana sprawnie. Stropkow ok. Slownsko Nowe Mesto przed granica roboty drogowe.Ruch jednokierunkowy bez świateł. Można zleciec z trasy robotników, bo asfalt zdarty. Na Koszyce trasa na Preszow zamknięta z objazdem.Barwinek,Krajna polana,Stropkowwzdłuż jeziora,Wranow nad Topola wydaje się najlepszą. Nowa przedluzonaautostradaSebes Sibiu przy wjeździe na Rominciu Valcea.
Witam

Ostatnio uslyszałem od zanajomej, że jej znajomemu w Rumuni
zabrano prawojazdy, zapłacił wysoki manadat i miał duzo
nieprzyjemności, a nadodatek przez pół roku jeździł bez
prawka na jakiś kwitach rumuński. Zaciekawiony tym tematem
poszperałem i o to wynik moich poszukiwań

INFORMACJE KONSULARNE

Strona głównaInformacje konsularne

Problematyka konsularna

Obywatel RP może przekroczyć granicę rumuńską zarówno na podstawie paszportu, jak i na podstawie aktualnego dowodu osobistego.

Wydział Konsularny Ambasady zawiadamia, że z dniem 1 sierpnia 2007 na podstawie Decyzji Komisji Europejskiej z dnia 9 lipca 2007r. (2007/482/EC), zgodnie z Dyrektywą 72/166/EWG, zniesiono obowiązek posiadania „zielonej karty" przez obywateli polskich wjeżdżających na teren Rumunii pojazdami zarejestrowanymi w Polsce.

KIEROWCY OBOWIĄZANI SĄ POSIADAĆ DOKUMENT POTWIERDZAJĄCY UBEZPIECZENIE OC POJAZDU.

Uwaga kierowcy!

Rumuńska policja drogowa jest wyjątkowo rygorystyczna. Kierowcy muszą zachować szczególną ostrożność. Za złamanie przepisów ruchu drogowego grożą nie tylko wysokie mandaty, lecz także - coraz częściej stosowane - kary polegające na zatrzymaniu prawa jazdy na czas określony. Trzeba się liczyć z możliwością, że np. za przekroczenie linii ciągłej albo przekroczenie dozwolonej prędkości grozi zabranie prawa jazdy na okres 30, 60 lub 90 dni.
Należy również pamiętać, że procedura zwracania dokumentu jest długotrwała: po upływie dwóch tygodni (okres ważności tzw. "dovada") prawo jazdy przesyłane jest do Komendy Głównej Policji w Bukareszcie, stamtąd do Wydziału Konsularnego Ambasady, następnie zaś do urzędu w Polsce, który dokument wydał. Taki tryb postępowania powoduje, że kierowca pozbawiony zostaje prawa jazdy na kolejnych kilka tygodni.

Mandat za wykroczenie drogowe należy zapłacić bezzwłocznie:
1. w najbliższym urzędzie pocztowym (POSTA ROMANA),
2. w najbliższym punkcie CEC (KASA OSZCZĘDNOŚCIOWA),
3. w najbliższym urzędzie skarbowym (CIRCA FINANCIARA).

Możliwość osobistego odebrania prawa jazdy

W przypadku zatrzymania prawa jazdy przez funkcjonariuszy rumuńskiej policji drogowej możliwe jest osobiste odebranie dokumentu w ciągu 15 dni od dnia zatrzymania.

Dokumenty, które są niezbędne do odbioru prawa jazdy z policji:

1) Declaratie (oświadczenie notarialne zawierające zobowiązanie do opuszczenia swoim pojazdem terytorium Rumunii w ciągu 24 godzin od dnia odebrania dokumentu oraz zobowiązanie do nieprowadzenia pojazdu w Rumunii przez okres, na jaki nałożona została kara)
2) Kserokopia dowodu osobistego lub paszportu
3) Kserokopia protokołu policyjnego (proces verbal). Najrozsądniej jest zrobić kserokopie wszystkich dokumentów, które otrzymano podczas interwencji policji drogowej.
4) Kserokopia pokwitowania opłaty za mandat
5) Podanie do komendanta policji

Zarówno podanie do komendanta policji, jak i oświadczenie notarialne winny być sporządzone w jęz. rumuńskim przez notariusza w obecności tłumacza przysięgłego z języka zrozumiałego dla uczestnika czynności (notariusz dokonujący czynności musi mieć pewność, że uczestnik zna treść dokumentu, który podpisuje).

Oświadczenie może być także sporządzone w konsulacie polskim w Bukareszcie. Treść dokumentu jest tłumaczona uczestnikowi czynności przez tłumacza konsulatu. Opłatę pobiera się za poświadczenie własnoręczności podpisu osoby składającej deklarację.
Pozdrawiam i szerokości Kris