Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Trasa Gdańsk -> Słoneczny Brzeg
(08.08.2024 14:44:50)eckolizak napisał(a): Tak , dojechaliśmy.  Aktualnie urlopujemy i odpoczywam od auta Big Grin
Jazda przez Czechy , Słowację , Węgry , Serbię no i Bułgaria. Trasa przyjemna , wjazd Węgry / Serbia poszedł gładko 20min - przejście Baćki Vingradi. Gorzej wjazd do Bułgarii trochę było stania.

Co do trasy Serbia bardzo nudna jazda - tak jak ktoś pisał wszędzie sama kukurydza Big Grin zaraz po wjeździe do Serbii mandat za prędkość. Big Grin ale udało się dogadać. Jazda była tylko nocą. Tera chwilę odpoczynku i trzeba zaplanować trasę powrotną.

W Serbii policji jest mnóstwo, co ma swoje złe i dobre strony - np. nie ma strachu przed zostawieniem auta na mopie w środku nocy; a temperament tureckich kierowców jest mocno przycinany dzięki czemu jedzie się płynnie bez szarpania. 

Jak długo stałeś na Kalotinie? (O której godzinie i w jaki dzień tygodnia). 
Czy autostrada z Kalotiny do Dragoman jest już skończona? Czy dalej jazda po wertepach pomiędzy koparkami?
Odpowiedz
Drugą nockę mieliśmy z poniedziałku na wtorek. Na Kalotinie byłem koło północy czasu bułgarskiego - stałem jakieś 1.5h.

Droga cały czas autostradą żadnych remontów. ( jechałem tak jak Google Maps pokazywało )
Odpowiedz
My przekraczaliśmy Kalotine w piątek 2 sierpnia o 16 i też ok. 1,5h zeszło. Wrażenie jest okrutne bo samochodów po horyzont ale na szczęście dużo okienek pracuje i w dobrym tempie wszystko mija. Sama bułgarska kontrola odbywa się już przy nowych stanowiskach i każdy ma czas na kupienie winiet w okienku jeśli potrzebuje. Podobało mi się że jest dużo spokojniej niż na Horgosh autostradowym, gdzie nie obowiązują żadne zasady i ten bardziej cwany, nachalny mija szybciej...

Trasa od Kalitana za Slivnica  to gotowa autostrada i droga szybkiego ruchu ale z ograniczeniem prędkości na odcinkach. Potem powrót na starą dwupasmówkę... Jakieś zmiany na tym odcinku dopiero w nowym sezonie.
Odpowiedz