Ocena wątku:
  • 5 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2015/16]
Witam

Dziesiejszy powrót ze złotych piasków :

8.45 wyjazd z hotelu.
9.45 jesteśmy po zakupach w warnie w lidlu i ruszamy Smile
12.00 stacja benzynowa w Ruse i ruszamy dalej. ( most 4 leva lub 2 euro )
12.15 jesteśmy po rumuńskiej stronie.
13.35 wjazd na autostradę.
18.15 jesteśmy na noclegu ( okolice Deva - pension eva )

Jechaliśmy skrótem z Giurgu ( droga 58 i 61 ), ostatnie ok 15 km dziurawe ale akurat latali dziury i śmialiśmy się ze ze 3 h pózniej i byloby lepiej.

Jechaliśmy w 4 samochody, stawaliśmy pare razy bo łącznie mamy 7 dzieci na pokładach ( raz siku, raz kupa, raz jeść itd wiec nonstop nie da rady ( łącznie chyba 4-5 postojów łącznie z 1 tankowaniem w ruse )
Ciężarówek było dużo, cieżko wyprzedzać na 7 , na autostradzie juz z tempomatem 129-130 km/h

Wracamy tak jak przyjechaliśmy wiec z Deva na Ilca i odbijamy z 7 na dół na Timisoare ( szybciej i kawałkami autostrad ) dalej mijamy bokiem Arad i a od Arad do granicy nowym kawałkiem autostrady.

Pozdrawiam
Pozdrowienia z sb. Co do drogi to
Słowacja kiepsko. Kilka km od
Barwinka 2 małe wachadła ok.30min. droga na
Presov zamknięta od rozjazdu na
Duplin. Trzeba jechac opcją bezwinietkową. Ogólnie
Sk w remoncie. Dalej już spoko. W
Ruse w remoncie jest sam most a nie dojazd, można postac ok.godzinki bo puszczają jednym pasem na moście.uwaga na koleiny bo są po pas. Reszta drogi bez remontòw i utrudnień.stan na przedwczoraj. A ogòlnie pogoda spoko, woda czysta a za euro 1,91 wszedzie ;-)
Zastanawiam się nad taką drogą z Barwinka
SK objazd remontów
Nie jechałem, ale na SV nie jest tragicznie. Nie wiem tylko czy tubylcy tak nie jeżdżą. Jakby kto się zdecydował to proszę o zwrotną informację.

Nie jechałem tym odcinkiem i pewnie do Bułgarii nim nie pojadę, bo plan trochę się zmienił i wyruszam w piątek z 2 noclegami (Eger i na transalpinie). Prawdopodobnie będę wracał z wczasów przez Carei i Kisvarda to mi się taka marszrutka przyda. Poszukałem takiej drogi bo powtarzają się info o zamknięciu jednego pasa koło Svidnika i Trebisova. Sprawdzałem na SV i miejscami fajna i pusta droga z dobrym asfaltem przez pola, ale zdarzają się też dziury. Potrzeba tylko śmiałka co by przejechał i jeszcze napisał czy się opłaca czasowo jeździć po takim zadziurzu na Słowacji. Dla zachęty Smile można porównać czasy przejazdu
SK bez winietek ale z remontami
Kilometrowo i czasowo można powiedzieć, że to samo jak podaje wujek google.
Stało się, że i ja mam pytanie Smile
1. Czy przez most Vidin - Calafat można przełazić z kapcia, czy tylko ruch zmotoryzowany?
2. Żelazna brama - Rumunia - Serbia, to samo pytanie, jest tam przejście graniczne dla pieszych?

dzięki.
most Vidin-Calafat
Most ma 1971 m długości, dwa pasy ruchu kołowego, jedną zelektryfikowaną nitkę torów kolejowych, dwa chodniki dla pieszych i drogę dla rowerzystów

http://www.standartnews.com/balgariya-ob...92205.html
Chodniki ma, ale ja bym tego nie traktował jako gwarancji przejścia pieszego.
Ceny za przejście piesze nie ma,  a statystyki ruchu nie pokazują pieszych.
Coś mi się kołacze, że nie można pieszo, ale nie mam pewnosci
Na tej stronie:
http://www.vidincalafatbridge.bg/en/
są maile i telefony kontaktowe
Uwaga po przekrczeniu granicy w Giurgiu po przekroczeniu granicy Bułgarsko - Rumuniśkiej ok 100-200 metrow jest postawiony znak stop na przeciwko czaji się policja lub osoby przebrane za policjantow posiadają samą odzankę policyjną bez legitymacji zatrzymują osobówki obcych krajów i wmawiają brak zatrzymania się na znaku STOP( chociaż się zatrzymasz) wymyslają ze źle jechałeś iż trzeba na znaku stop zatrzymać się na minutę domagają się zapłaty mandatu 200 euro i straszą ze wypisze mandat i do celnika jeśli was zatrzymają to odrazu mowcie że jedziecie na posterunek policji lub dzwonicie do ambasady wtedy odpuszczają i Was puszczą.Uważajcie na nich i ni dajcie się!!!!
Dawniej były jaja w Ruse na rondzie, zaraz za przejściem granicznym. Rondo miało takie oznakowanie, że samochody wjeżdżające na nie miały pierwszeństwo, ale oczywiście musiały ustąpić pojazdom wjeżdżającym z innych wlotów.
Policja bułgarska miała żniwa.
Zostały mi 3 dni do wyjazdu, i mam mały mętlik w głowie. Został do zaplanowania ostatni odcinek drogi Oradea-Singhishoara. Potrzebuję od Was pomocy. Mam do przejechania około 5 godzin pomiędzy miastami. Jadę z dziećmi 10-12 letnimi i chciałbym im pokazać parę rzeczy po drodze . Co proponujecie? Acha Singhi jest zaplanowana na następne dni.
Jedziesz w Kierunku Kluża, wjeżdżasz przed Klużem na A3 i jedziesz nią do końca. Przed Tigru Muresz warto skręcić w prawo na skrót.
Według googli czas jest dojazdu to 4 godziny z hakiem, więc w pięciu godzinach lekko się zmieścisz. Ale na zwiedzanie po drodze raczej czasu nie będzie.
https://www.google.pl/maps/dir/Oradea,+R...d46.216944
Jeżeli jednak zdecydujesz się zatrzymać, to w okolicy Turdy możesz zwiedzić kopalnię soli, odwiedzić wąwóz - widać go z daleka. W okolicy TigruMuresz kursuje turystyczna kolejka wąskotorowa, ale okolica taka sobie.