Liczba postów: 3,447
Liczba wątków: 1
Reputacja:
216
To jest logicznie!
Pry wylocie przecież nie zabierzesz wózek ze sobom w samolocie

A przy przylocie jestesz zmotywowany zostawić wózek z powrotem!
"In vino veritas, in aqua sanitas"
Liczba postów: 3,791
Liczba wątków: 0
Reputacja:
72
Jutro odwołane loty z Burgas do Rzeszowa i z Rzeszowa do Burgas
Reputacja:
216
09.08.2018 16:39:59
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09.08.2018 16:41:04 przez bateniki.)
z Sofii do Ejlatu w Izraelu
Wizz Air prowadzi linię z Sofii do najbardziej wysuniętego na południe miasta w Izraelu!!!
Од 10.11.2018 wtorki + sobota
cena od 39,90 leva
Liczba postów: 372
Liczba wątków: 5
Reputacja:
39
Jak w praktyce wyglądają procedury lotniskowe w Burgas (a także na innych lotniskach, gdzie lata WizzAir: Warna, Sofia), po wprowadzeniu nowych zasad odnośnie bagażu, dla osób lecących tylko z bagażem podręcznym i bez usługi WizzPriority ?? Na ichniej stronie piszą, że podręczny musi być nadany do luku przy stanowisku odprawy.
[attachment=282]
Teoretycznie taki bagaż podręczny powinien być nadany do luku jeszcze na stanowisku odprawy bagażowej (check-in). Jak wyglądają tam kontrole, czy mierzą, czy ważą? Plusem byłaby możliwość przewiezienia płynów (%) bez tych "limitów związanych z bezpieczeństwem" 100 ml, max 1 l. A co wtedy z dużą elektroniką typu lustrzanka (ktoś pisał, że przewoził też drona), można to wnieść na pokład?
Reputacja:
216
Wizz niewem, ale Ryanair w Burgas przerabine 1.08.
Idziesz dyrektno na stanowisko biezpieczęstwa, gdzie zazwyczaj niema kolejek
za to w holu sie wije kilka wężi turystów z wielkich walizek

Po sprawdzenieiu przechodzisz do poczekalny i czekasz na info o wyjscie/GATE
jak już jest tam są 2 kolejki własnie
jak masz pryorytet zabierasz walizka do samolotu, jak nie to ci zaklejają numerek i do platformy
do luko bagażowego.
Po przylocie- otbierasz na taśmie.
Liczba postów: 996
Liczba wątków: 2
Reputacja:
54
czyli jak w lotowskich bombardierach. zabierają ci większy podręczny przy wsiadaniu do samolotu a potem odbierasz z taśmy.
Liczba postów: 4,877
Reputacja:
72
Tak samo miałem jak piszą koledzy. Ale Ryanair, więc Wizz ma pewnie podobnie. Jeżeli chodzi o 100 ml. płynów słyszałem, że planują zmiany. Ale myślę, że lobby sprzedawców wody (płynów) na lotniskach jest tak duże, że szybko to nie nastąpi.
Liczba postów: 188
Reputacja:
20
16.08.2018 12:26:58
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.08.2018 12:28:11 przez gregorex.)
A tu opis rzeczywistej sytuacji jak to wygląda na lotnisku w Burgas podczas szczytu turystycznego (14.08.2018).
Opis pochodzi z grupy facebook'owej jednego z ośrodków wypoczynkowych obok Słonecznego Brzegu.
Cyt:
"We returned to England on Tuesday evening on the 9.15 Wizzair flight from Burgas. It was awful at the airport never experienced anything like it before.
First the queue at check-in desk ok that’s normal.
Next the queue for security which was all the way into the check in area and not really a queue as masses of people just trying to get in.
Eventually, through security to be thrown into the Passport control bit that had no queue (exactly like a football match) masses of people arriving in a small area and pushing being crushed. The Passport officials were thoroughly checking every passport some for several minutes ( which I understand they may need to do) but more and more people were being forced into this area.
Some should of been boarding there plane and were not through! The passport person in their wisdom said quite crossly everybody move back (it’s a wonder someone really wasn’t hurt).
Our plane was delayed not before the screen said boarding and then changing back! We were at the airport early and would of maybe missed the flight. There was about 8 flights due out I think."
Osobiście nie doznałem takiej sytuacji ale leciałem na początku czerwca - było luźno i spokojnie.
Liczba postów: 372
Reputacja:
39
Szanowni, jeśli chodzi o różnicę w przewozie bagażu podręcznego Ryanair vs Wizzair, to oficjalne źródła, czyli strony przewoźników podają, że w przypadku Ryanaira duży bagaż podręczny zostanie odebrany przy bramkach (gejcie), a w przypadku Wizzaira, że pasażer ma się zgłosić do odprawy biletowo-bagażowej (check-in) i tam nadać bagaż podręczny większy niż 40x30x18 i mający max. 10 kg. Czyli zasadnicza różnica polega na tym, że w Ryan przed, a w Wizz po kontroli bezpieczeństwa (security)... sęk w tym, że o ile w Ryanie odbywa się to tak, jak opisano, to w Wizz ponoć praktyka jest różna, stąd też moje pytanie do osób które leciały Wizzem właśnie, jak to jest w praktyce w Bułgarii... a szczególnie w Burgas, dokąd lecę... i skąd chciałem w podręcznym przywieźć wino albo inne %, co będzie niemożliwe, jeśli nie nadam mojego podręcznego przed kontrolą bezpieczeństwa. Ponadto w przypadku Wizza, zasady te pojawiły się całkiem niedawno, w tym roku (2018), bodajże jakoś w VI albo VII.
Liczba postów: 3,791
Reputacja:
72
Dziś 25 minut poślizgu z Rzeszowa