Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2022]
Bardzo serdecznie dziękuje za wszystkie podpowiedzi.
Co do strony https://www.politiadefrontiera.ro/ro/traficonline/?dt=2 to faktycznie nie można jej otworzyć. 
Pytałem o kolejki na Ruse gdyż w zeszłym roku wjeżdżałem do BG po 9.00 rano w niedzielę w środku lipca przez Widyń i zeszło półtorej godziny.  Być może dlatego że był covid i niestety niektórym skanowali paszporty covidowe. Poza tym jadąc od Widyń przez Montana, Plewen i Szumen do Obzoru strasznie mi się dłużyła droga.  W tym roku spróbuje przez Ruse. Jak poszło dam znać. 
Chociaż półtorej godziny to nie jest długo. W zeszłym roku coś mnie podkusiło i wracając wjeżdżając z Serbii do Węgier przez Roszke nad ranem 01.08 w niedzielę zeszło nas 5,5 godziny.  Dlatego odradzam wszystkim to przejście w weekendy.
Przez Ruse do Obzor powinno być dużo szybciej
(13.07.2022 10:23:48)KAJ napisał(a): Doradźcie proszę. Czy na tym ostatnim fragmencie trasy jechać "skrótem", czy do końca autostradą i wzdłuż wybrzeża.
Skrótem jechałem x2 w tamtym roku i oprócz, że jak to bokiem, drogi lokalne, przez wioski ale natężenie ruchu bardzo małe, poza zabudowanym 100km/h i płynny przejazd.
Ale nigdy nie jechałem główną do Warny i potem w dół.
Co uważacie???

[Obrazek: trasa-koniec.png]
@KAJ - IRAKLI? Masz miejscówkę w tamtejszym luksusowym resorcie?
Zawsze  korzystam za granicą z głównych dróg więc tez i w tym przypadku autostrada a pózniej wzdłuż wybrzeża do celu
Uwaga na podwójny remont trasy Sybin - Ramnicu Valcea. W okoicach miejscowości Boița wczoraj był ruch wahadłowy, co dało w godzinach popołudniowych kilkanaście kilometrów korka z każdej strony (od Sybina korek zaczynał się na rondzie przy Parcul Industrial Șelimbăr). Za to na drugim remontowanym odcinku pomiędzy Căciulata a Brezoi ruch był płyny. Trzeba to śledzić na bieżąco.

Kaziuk66: jeden woli szybko jechać po ruchliwej autostradzie, ktoś inny zamiast ścigać się w Teslą czy Porsche woli lokalny folklor. Skrót przez Provadię i Stare Orzechowo jest sprawdzony, jechałem wiele razy, także w tym roku. Nawierzchnia o niebo lepsza niż np. na moście w Warnie.
Garść informacji "z dziś":

1. DN1F - od Tasnad do polączenia z E81 kontynuują remont - doszli z nowym asfaltem do Sacaseni, potem jest trochę ubitego tłucznia i startego asfaltu (da się jechać). Uwaga na ostatnie ok. 6km - jest stary nierówny asfalt (bez dziur), ok. 1,5km od E81 jest miejsce do przejechania 20km/h max.

2. Poza remontem E81/DN7 Sibiu-Ramnicu Valcea (korek zaczynał się od ronda...), trwa remont E68/DN1 od ronda do Avrig. Godzina w plecy - 1km jazdy, 10 minut stania, ponad 6km korka... Ważne dla udających się na trasę transfogaraską. Ja bym chyba pojechał Transalpiną... Smile

3. DN1 Brasov-Ploeszti - korkuje się Busteni (z powodu "bo tak", czyli tłumów) - 1 godzina w plecy.

3a. Okazuje się, że zamku w Peles nie da się obejrzeć nawet z zewnątrz po 16 - my nie zdążyliśmy...

4. Skrót-objazd Bukaresztu DN61 - Vanatori Mici do Ghimpati - ok, praktycznie nowy asfalt aż do ok. 2km przed rondem w Ghimpati, potem od tego miejsca do Giurgiu syfiasty bardzo nierówny asfalt (ale bez dziur). Wedle uznania, ja wolałbym chyba wybrać inne przejście/porę w której da się przejechać Centurą.

5. 22:30 granica w Ruse - ok. 30 samochodów, 21 minut. B. szybka kontrola dokumentów bez sprawdzania bagażników. Wyglądało słabo, ale poszło szybko.

6. Najtańsze paliwo w RO - w Tasnad na Petromie. Potem już z grubsza podobne ceny - PB95 ok. 8.15, ON ok. 8.70
Dzisiaj przed 10 naszego czasu granicą RO/H w Nadlac I, stare przejście, 40 minut, kilkadziesiąt samochodów. Na M0 koło lotniska roboty, korek 10 minut.
Pozdrawiamy że Słowacji Smile
[Obrazek: IMG-20220717-144834.jpg]
gregorex  - tam w tym sezonie za dobę 590 Euro a parasol+2 leżaki = 44 BGN  - piękne miejsce, ale niestety z normalno-ludzkim budżetem my tylko na plażowanie na free zone Wink Pozdrawiam Smile
Na Słowacji droga 66 od Šahy do Zvolen w remoncie, kilka wahadeł roboty na poboczu i wymiana nawierzchni, w tygodniu mogą być korki.
I teraz chciałem kilka słów o mojej trasie, na granicy H/SK byłem ok. 13 a w Olkuszu o 21 Sad w życiu jeszcze nie jechałem SK i PL 8 godzin. Po obiedzie i zakupach, bo w lodówce pustki, a na SK normalnie (może ciężko w to uwierzyć) można zrobić zakupy w niedzielę, na GM zobaczyłem korek w Żylina, wiem że on się tam tworzy właśnie w niedzielę. Sprytnie ustawiłem trasę Zvolen- Żywiec (bo w Milówce lub W Górce też się lubi przykorkowac). Jeszcze dobrze nie ruszyliśmy i już objazd bo wypadek, za chwilę drugi zonk (drugi wypadek i objazd). Jak to fajnie to durne urządzenia pokazuje "Płatna. Wolniej o 20 minut" naprawdę takie miałem komentarze. Pojechaliśmy przez Martin Dolny Kubin Namestowo Korbielów. Droga może być, tylko wolno Sad Ale to nie koniec. Korki były w Żywcu, Bielsku, Goczałkowice, Czechowice no i oczywiście w Pszczynie 20 minut w korku. Tak że można sobie zaplanować to i owo, sprawdzić fazy księżyca itp a i tak doopa z tyłu
W 4 godziny dojechałem z Timisoara do Šahy, a do domu jeszcze jechałem 8, czyli 810 km w 12 h, z tym że co najmniej postoje 2,5 h.
Mam 2 myśli
1 W ciągu 2 pandemicznych lat dużo mniej było podróżójących tam gdzie ja
2 Od tego roku wracam z wczasów w każdy możliwy dzień tygodnia oprócz niedzieli
Pozdrawiamy z domu Smile
Igi a mogłeś jechać przez Nowy Sącz, wykorzystał byś winietę węgierska do samego końca, a w Brzesku wjechalbys na a4 jak biały człowiek.