Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Temperatura i pogoda w Bułgarii
Elenite po powodzi błyskawicznej chyba nie wróci szybko do stanu przed katastrofy? Współczuje osobom które zainwestowały swoje pieniądze w apartament w zniszczonej części kurortu. Ponoć najbardziej ucierpiał resort Privilege Fort Beach z grupy deweloperskiej Fort Noks. Niestety takie skutki patodeweloperki - wychodzi, że nie tylko nasz piękny kraj zmaga się z tym problemem. W sumie dla inteligentnej osoby samo spojrzenie na mapę okolicy powinno już zapalić lampkę ostrzegawczą przed tym rejonem. Oby nie doszło do czarnego scenariuszu, że dużą część kurortu wyburzą po tej tragedii gdzie przypomnę zmarło 3 osoby a straty materialne są gigantyczne...

cyt:
"? Elenite pod wodą – znamy przyczynę tragedii
To już pewne: zalane tereny w Elenite to nie tylko skutek gwałtownych opadów, ale przede wszystkim ludzkiej ignorancji i łamania przepisów. Kurort Elenite, malowniczo położony między Morzem Czarnym a pasmem górskim Starej Płaniny, od lat przyciągał turystów swoim urokiem. Ale za piękną fasadą kryła się niebezpieczna prawda.
? Hotele i apartamentowce powstały wbrew zaleceniom hydrologicznym i przepisom budowlanym, na terenach zalewowych, gdzie naturalne cieki wodne zostały zabudowane lub przekierowane. Brak odpowiedniej infrastruktury odwadniającej, ignorowanie ostrzeżeń ekspertów i chęć szybkiego zysku doprowadziły do katastrofy.
? W wyniku ostatnich ulew i powodzi błyskawicznej, woda zalała ulice, budynki i piwnice. Zginęły trzy osoby – w tym ratownicy, którzy ruszyli na pomoc. Rodziny ofiar ponoszą dziś najwyższą cenę za cudze decyzje.
? Elenite to nie tylko kurort – to przestroga. Gdy ignoruje się naturę i prawo, konsekwencje są tragiczne. Czas, by odpowiedzialni za tę samowolę budowlaną ponieśli konsekwencje. Nie można budować marzeń na fundamentach lekceważenia i chciwości" https://www.facebook.com/groups/milujeme...444498605/
Odpowiedz
Do następnego sezonu nie będzie i śladu po powodzi!
Nic nie będzie wyburzone.
"In vino veritas, in aqua sanitas"
Odpowiedz
Cale szczęście, że te opady wydarzyły się w październiku, a nie w lipcu. Teraz pewnie większość mieszkań była pusta, patrząc na skalę powodzi, to liczba ofiar mogła być tam znacznie znacznie większa. 

Pytanie teraz, czy ludzie będą chcieć ryzykować przyjazd tam.
Odpowiedz
Nie jest łatwo...
Blagojewgrad pod wodą...
W południowo-zachodniej Bułgarii intensywne opady deszczu spowodowały powódź w Błagojewgradzie i okolicznych miejscowościach. Woda sięgała mieszkańcom pasa, zalane zostały ulice i budynki.

Intensywne opady deszczu w ostatnich dniach spowodowały wezbranie rzek i zalanie dwóch miast oraz kilku głównych dróg w południowo-zachodniej Bułgarii. Najtrudniejsza sytuacja panuje w Błagojewgradzie, gdzie woda sięgała mieszkańcom aż do pasa.

W związku z zagrożeniem burmistrz miasta Sandanski ogłosił stan wyjątkowy, a w powiecie wprowadzono czerwony alert powodziowy. Synoptycy ostrzegają, że ulewy, które rozpoczęły się w środę, mogą utrzymać się przez cały weekend, a na metr kwadratowy spadnie nawet 65 litrów wody.

Region graniczy z Grecją, gdzie w ostatnich dniach również wystąpiły lokalne powodzie.
Odpowiedz
Rozważałem w zeszłym roku kupno lokum w Elenite, uratowało mnie to, że zgubiłem prawo jazdy, a na wersję elektroniczną nie chcieli mi pożyczyć auta. Stwierdziłem naocznie, że dojazd trochę słaby, z przesiadkami, a to opatrzność czuwała.
Odpowiedz
Ostatnie dni to bardzo dużo deszczu w północnej części Bułgarii, Weliko Tyrnowo i okolice mocno zalane deszczem. Wczoraj tj. 23.05. przejechaliśmy z Wraca do Warny drogą przez Weliko Tyrnowo, były miejsca, gdzie woda była z jednej i drugiej strony drogi. W Warnie 24 stopnie i słonecznie, wieczorem lekki deszcz, a w oddali burze. Dzisiaj pochmurno, ciepło i chyba będzie coś padało. Rzeka Kamchia przy ujściu zabrała część plaży.
[Obrazek: IMG-20260523-172017.jpg]
Odpowiedz
26.05.2026 słonecznie i ciepło, 25 stopni, woda - do kostek weszłam do wody.. Do opalania i spacerów - idealnie.

[Obrazek: IMG-20260526-105854.jpg]
Odpowiedz
(26.05.2026 13:24:08)ew-cia napisał(a): 26.05.2026 słonecznie i ciepło, 25 stopni, woda - do kostek weszłam do wody.. Do opalania i spacerów - idealnie.

To wciąż dużo cieplej niż w najładniejsze dni nad Bałtykiem Smile
Odpowiedz
30.05.2026 Warna: temperatura w południe 26 stopni. Do 15 ładna, słoneczna pogoda, później zaczęło się chmurzyć i ok. 18 trochę pokropił deszcz. Ostatnie dni były podobne, tylko nie padało. Temperatura wody ok. 20 stopni - tak mówili w telewizji.
Odpowiedz
Elu prosimy o informacje dotyczące pogody i piękne zdjęcia
Odpowiedz