Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Papryka nadziewana twarożkiem....help!!!
Witam,

będąc w Bułgarii na plaży jadłem przepyszne nadziewane sirene takie podłużne papryczki.
szukałem po necie ale nie znalazłem odpowiedniego przepisu. te na plaży były jakoś specjalnie przygotowane bo albo leżały w jakiejś zalewie albo coś innego bo miały taki specyficzny smak. takie jakby lekko podkiszone albo coś innego.

kto się zlituje i napisze mi jak to zrobić właściwie, bo nawet dzisiejsza próba mi nie wyszła.

Dar.Iva pomocy Smile ...... a może ktoś z szanownych forumowiczów podpowie?

dzięki.
pozd

p.s. zamierzam Was zanudzać takimi pytaniami bo przypraw sobie przywiozłem ogromne ilości i przez zimę zamierzam nauczyć się gotować bułgarskie dania, choćby ich cień. Bo kuchnia bułgarska bardzo mi zasmakowała.
p.p.s. jak się ogarnę to przez zimę małą relację z wakacji wstawię.
Odpowiedz
Chodzi pewnie o czuszki biurek i wątpię,żeby były podkiszone.Tak mogło się wydawać przez  ser.Przepis jest prosty:trzeba mieć takie upieczone papryki bez skórki(jak te w słoiczku) i oczywiście słony ,biały ser.Papryczki nadziewamy tym serem ,zmieszanym z jajkiem (proporcje na oko,byle nie za rzadkie,bo będzie wypływać z papryczek) i smażymy w panierce.Na pewno się uda  Smile
Kwatery Primorsko
Link umieszczony za zgodą Administracji Forum
Odpowiedz
http://www.neostrawa.com.pl/059e7f/
ja też właśnie takie znalazłem, tylko to podkiszanie mi nie pasowało.

Ale papryczki niezłe nawet do do naszych biedronek trafiły i nawet smaczne są
Odpowiedz
Witam,
ale jest jedna różnica,tamte były jakby surowe nie zapiekane i bez panienki. ALE były lekko czymś zmiękczone. Dlatego lekko je podgotowałem w całości około 10 minut ale tylko skórka zmieniła fakturę. Może papryczki przeszły czosnkiem z nadzienia. Sam nie wiem. Ale nie leżały długo bo co chwilę brakowało i donosili nowe. Cena to 2 lewa. Kupowałem je w Primorsku przy wejściu na plażę po lewej stronie. Plaża ta z małymi falami. Szukałem i takiego przepisu nie znalazłem.
Tyle pamiętam.

Ktoś może ma jakiś inny pomysł?

Pozd

(04.10.2015 21:43:45)dar.iva napisał(a): Chodzi pewnie o czuszki biurek i wątpię,żeby były podkiszone.Tak mogło się wydawać przez  ser.Przepis jest prosty:trzeba mieć takie upieczone papryki bez skórki(jak te w słoiczku) i oczywiście słony ,biały ser.Papryczki nadziewamy tym serem ,zmieszanym z jajkiem (proporcje na oko,byle nie za rzadkie,bo będzie wypływać z papryczek) i smażymy w panierce.Na pewno się uda  Smile
[quote pid='15024' dateline='1443987825']
Dziękuję na pewno  ten przepis wypróbuję.
pozd
[/quote]
Odpowiedz
Czy te papryki wyglądały tak?

http://recepti.gotvach.bg/r-3152-%D0%9F%...0%BD%D0%B5

Te są nadziewane ,ale zapiekane ze skorką w piekarniku,a nie smażone jak biurek
Kwatery Primorsko
Odpowiedz
darina - proszę zamieść przepis na lutenicę, tę którą dałaś teresie na zlocie
ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda”
Odpowiedz
To nie jest lutenica-my to nazywamy sałatkę z bakłażanów,ale przepis dam.Na lutenicę i na pastę orzechową też,ale nie dziś-już znikam :-)
Kwatery Primorsko
Odpowiedz
oki, czekamy - dzięki
ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda”
Odpowiedz
czekamy na przepis od teresa's artur na tą pastę orzechową
Odpowiedz
(06.10.2015 20:56:42)dar.iva napisał(a): To nie jest lutenica-my to nazywamy sałatkę z bakłażanów,ale przepis dam.Na lutenicę i na pastę orzechową też,ale nie dziś-już znikam :-)

Sałatka z bakłażanów przepyszna, a pasta orzechowa wymiata wszystko.
Czekamy.

(06.10.2015 21:34:02)dżek napisał(a): czekamy na przepis od teresa's artur na tą pastę orzechową

Ta zrobiona i występująca na stole zlotu  bulgaricusów - brak słów.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości