Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak się robi wino domowe
No i po 3 tygodniach mamy młode wino, któew dalej fementuje ale juz w mniejszych pojemnikach aby nie zabierało dużo powietrza i żeby nie skwaśniało. Jeszcze z 10 dni cichej fementacji i zamykam w szklanych butelkach z korkiem .

[Obrazek: 12046754_10206290488716056_6288627195169...8d27dd9211]
Odpowiedz
Moje cały czas fermentuje. Teraz bardzo spokojnie pracuje po zlaniu. Za miesiąc jeszcze raz zleje i postawie na parę tygodni calem ostatecznego wyklarowania, potem już tylko buteleczki i leżakowanie. Smile
Orli moje stoi w szkle, plastiku nie polecam.
Odpowiedz
Plastyk po wodzie może być. W czasie fermentacji to nie przeszkadza. Pózniej na leżakowanie oczywiście szkło. Ale u mnie nie zostaje na dłużej tylko kilka butelek mi się udaje uchować. Smile
Odpowiedz
Co do plastyku a ściślej "pet"-y to raczej bym unikał reakcji chemicznej z C2H5OH +BPA! Ja zawsze jak robiłem wino to we szkle! BPA dobrze rozpuszcza się w alkoholu.
Арка беееее .... зашто ми не вдигаш ?! :-)))))
Odpowiedz
Hahaha nazdrowie, postaram sie tym dalej się nie przejmowac. Masz racje, że szkło jest lepsze bez dwóch zdan.
Odpowiedz
(23.10.2015 22:29:31)orlinezze napisał(a): Hahaha nazdrowie, postaram sie tym  dalej się nie przejmowac. Masz racje, że szkło jest lepsze bez dwóch zdan.

Ja tylko ostrzegłem! Proszę sobie o BPA - bisfenolu poczytać w necie. 
Арка беееее .... зашто ми не вдигаш ?! :-)))))
Odpowiedz
Zgadzam się z Arką też o tym czytałem i nawet z winiarzem Niemieckim rozmawiałem to za głowę się chwytał jak można wino trzymać w plastiku. Ale tu mamy amatorskie - na własny użytek robione winko, no mimo wszystko szkoda łykać tą chemię.
Odpowiedz
Poczytałem o BPA. Wychodzi a to , że nie można pić nic co jest w plastyku, jeść to co w konserwie , no i ... nie brać rachunków z kasy supermarketu do ręki.
Odpowiedz
Żal mi się zrobiło winogron wiszących na dworze i postanowiłem też zrobić wino. Na razie mam ok. 20 kg owoców. Jutro je zmiażdżę w pojemniku.
Odpowiedz
Otwieram kampanie "Alkocholowe przeboje 2016"
w tym roku wzielismy z kolega prawie pół tony winogron białych "Union Blanc" oraz "Dimiat". Miałem nadzieje na czerwonych ale niestety już nie ma. To nic bo z białych wychodzi lepsza rakie za to.Smile
Troche sie namachaliśmy z wożeniem i noszeniem tego , ale juz od 2 dni jest zmielone, i rozgniatane codziennie, Femenracja przebiega dość szybko bo w tym roku białe winogrona miały 23-24st cukru (jak na białe to b.dużo) , no i pogoda sprzyja. codziennie jest ok 25 st .
Mamy zamiar z tej pół tony zrobić 120 litrów wina oraz 120 litrów rakii.
Jutro wyjmujemy "Szira" czyli sok winogronowy lekko już ścięty i oddzielamy na wino.
Do tego co zostanie: materiał i troche soku dajemy 120 litrów(czyli tyle co wyjeliśmy) ciepłej wody zmieszanej z 60kg cukru do fermentacji wtórnej na rakie.
Pogoda jest dobra więc mam nadzieje , że za 3 tygodnie będziemy juz piec ją.
Na przyszłe wakacje chyba będę miał jeszcze więcej przyjaciół z forum Smile

Oto materiał i drewno do miesznia z wbitymi gwożdziami(służy od lat)Smile

[Obrazek: IMG_20160930_085113_1.jpg]
Odpowiedz