Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lutenica
Do czego dodajecie lutenice, albo jakie macie, Moi Drodzy przepisy na zastosowanie tego dodatku do potraw. Bardzo proszę o przykłady, kto jak degustuje ten "sosik"

Lutenicy użyłem już do  Shy

1. zapiekanek czyli bułka (bagietka) z pieczarkami i serem do piekarnika i potem L...
2. do gulaszu z wieprzowiny, na końcu smażenia tuż przed podaniem 2 min. na ogniu z L...
3. sałatka warzywna (świeża) pomidory, ogórki, cebula, czosnek, prażony słonecznik i L...
4. kurczak (filet) podsmażony, potem warzywa uduszone i wszystko na patelni jeszcze raz + L...
5. podsmażyć cebulkę, cukinię, paprykę i makaron (wcześniej al,dente ugotowany) dodać L... zamiast sosu pesto, podsmażyć wszystko, podawać z twardym żółtym serem typu włoskiego parmezana  
 i parę innych potraw można...
Odpowiedz
rakija, bagietka i L...
ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda”
Odpowiedz
Frytki, ziemniaki, zapiekanka, pizza w sumie prawie do wszystkiego. Nawet chlebek, serek i lutenica.
Odpowiedz
do tostów, do pyz i klusek śląskich jak polać czym nie było, do serka wiejskiego, pasty różniste kanapkowe z tym robię, nawet po zwykłej kanapce plaster sirene+ljutenica mam banana na ryju Wink sery, mięsa, warzywa, makarony, różne inne wynalazki. generalnie to chyba tylko z dżemem nie próbowałem, bo nawet czekoladę z ljutenicą zdarzyło mi się jeść Big Grin
Odpowiedz
Klasyka to do kebapcheta i kiufteta, no i do.. hot dogaSmile
Odpowiedz
W kilku knajpach w Bułgarii widziałam fasolę z lutenica
Odpowiedz
(21.12.2015 18:00:48)teresa napisał(a): W kilku knajpach w Bułgarii widziałam fasolę z lutenica

Masz racje, najpierw liutenica sie miesza z drobno posiakną cebullą a póżniej z fasolą
Odpowiedz
Dzięki za ten przepis orlinezze, podałem na Wigilię Wink, i ten "skomplikowany" przepis (znaczy posiekać cebulkę i dodać do fasoli) wszystkim smakował.
Odpowiedz
Tu przepis na domową lutenicę.
Odpowiedz
Robiłeś Dżek?
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości