Ocena wątku:
  • 5 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2015/16]
A my pierwsze dwa wyjazdy przez Rumunię "robiliśmy" z noclegiem w znanym na forum Comforcie, powroty już bez noclegu z drzemką u bratanków. Kolejne wyjazdy - dobijaliśmy koło północy do Ruse (wyjazd z Krakowa 4-5; w miarę spokojna jazda z przerwami), tu drzemka i przed południem, koło południa docieraliśmy na miejsce (w zależności od lokalizacji: Obzor, Św Wlas, Primorsko), zatrzymując się na posiłek w Pri Pancho.

Oczywiście wszystko zależy od indywidualnych predyspozycji kierowcy. Ja osobiście po takiej zarwanej nocy i dniu jazdy nie czuję się następnego dnia jakoś specjalnie zmęczony - warunek, jak kolega wyżej napisał; trzeba wyjechać wypoczętym i się kontrolować. Taka dwu - trzy godzinna drzemka też nieźle regeneruje.

Moim zdaniem nocleg ma sens jeśli po drodze chcemy coś zobaczyć/zwiedzić/itp. Tak pewnie będzie w te wakacje, bo coś tam się nieśmiało klaruje (Primorsko?, Kiten? początek sierpnia?); z noclegiem i zwiedzaniem zobaczymy jak będzie z czasem (Transalpiną jeszcze nie jechałem, może jeszcze jakiś inny pomysł wpadnie), natomiast kiedy jedziemy, żeby dojechać szkoda mi czasu na noclegi.

To jest oczywiście moje zdanie - każdy ma prawo do swojego.
pozdrawiam Smile

HU:  03? - 10; 14
BG: 11;12;13;15;16;17.
PL: 20;22.
E: 18;19;26
AL i MK: 21
MNE: 23
MNE, AL, MK: 24
P: 25
My też jeździliśmy na raz, z drzemką 2-3h na jakiejś stacji. Ale teraz uważam, że to nie ma sensu. My do granicy ze Słowacją mamy ok. 2h, więc wyjazd 4-5 rano i nocleg w połowie lub trochę za połową drogi jest dla nas optymalnym rozwiązaniem.
Ale jeżeli ktoś nie chce tracić dnia urlopu, to jest też inna opcja - wyjechać zaraz po pracy/szkole/co tam jeszcze i ciągnąć do godz. 23-24, tak żeby chociaż z 5 godzin się przespać.
W naszym przypadku dojechalibyśmy spokojnie w okolice Budapesztu (przez Serbię) lub w opcji rumuńskiej pod granicę HU/RO. Potem zostaje jakieś 12-15 godzin jazdy. Przyjazd podobnie jakbyśmy wyjechali rano i ciągnęli cały czas, a jednak jest się dużo mniej zmęczonym a co za tym idzie trasa przebiega bezpieczniej.
Powiem tak, jeździłem bez postoju na sen i jest to hardkor.
Dla tych co nie wiedzą jadę z okolic Siedlec a mianowicie Łuków, więc do granicy 360 kilosów.
Dwukrotnie jechałem z noclegiem ale dopiero w motelu Chanczeto parę kilometrów za Ruse w Bułgarii, Jazda ponad 20h do 22. potem nocleg, wyjazd pomiędzy 8 a 9 rano i jesteśmy na miejscu po południu.
Jak dla mnie pierwsze rozwiązanie to spore wyzwanie, jest do przeskoczenia.
Druga opcja też nie najlepsza, przynajmniej po dojeździe nie ma osób zmęczonych.
W zeszłym roku pierwszy raz samolot i to rozwiązanie najlepsze. Chyba że po drodze samochodem mamy plany co do zwiedzania.
Wtedy pozostaje kwestia urlopu.
(02.02.2016 09:26:29)Tosho napisał(a):
(02.02.2016 08:01:39)Andrzej napisał(a): Po głębokich przemyśleniach zdecydowałem, że pojadę nie przez Rumunię a jednak przez Serbię. Powinno być szybciej, zastanawiam się czy ktoś z forumowiczów pokonywał takie odległości (ok.1700km) bez noclegu Huh

i to nie raz Smile

Tosho - ty masz to we krwi Big Grin - twój przypadek jest odosobniony Idea

Andrzej - rozważ wszystkie za i przeciw, szczególnie jeśli nie masz zmiennika; wszystko zależy od naszego organizmu ( jak reaguje ) i naszej odpowiedzialności

co tu można doradzić ? jedziesz z rodziną, dziećmi ? pewnie, że można przejechać na raz - tylko po co kusić los...
ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda”
Dlaczego trasę robi się za jednym razem? W moim przypadku dlatego że wioze że sobą dwie małe pociechy i jedna dużą. Jedna mała i jedna duża to pawie drogowe. Ja uwielbiam jeździć nawet jak jestem zmęczony. Ale ciężko jak ktoś ci pawia rzuca co drugi zakręt. Można jechać, stać i znowu jechać ale na przykład mój syn jest na diecie bezglutenowej. Muszę wszystko (prawie)mieć przy sobie. I właśnie dlatego . Pzdr

Wysłane z mojego LG-D605 przy użyciu Tapatalka
Nie nerwuj się, zdarzają się niestety takie choroby lokomocyjne i ja Cię rozumiem, że chcesz przejechać drogę w jak najkrótszym czasie i pewnie nocą jak towarzystwo śpi, bo oszczędzasz wtedy dzieci. Jednakże, dużo wygodniej i bezpieczniej jedzie się z noclegiem. Onegdaj jeżdziłem do Bg pociągiem, wsiadało się w Krakowie w piątek wieczorem i "już" w niedzielę rano było się we Warnie. Ale niestety pawie też były  Tongue
Witam
Co do pociągu to jest osobny wątek Smile
W zeszłym roku sprawdzałem połączenia
i ceny - taniej wychodzi samochodem.
Można dojechać z Wegier - Bekescsaba
do Burgas.
Ja w tym roku z Lublina pojadę chyba z
2 noclegami (Hajduszoboszlo i Widyń) bo
urlopu zaległego mam 24 dni więc nie mam
gdzie się spieszyć. Z powrotem Widyń
i Gulacs u znajomych na węgrzech.
Pozdrawiam i szerokości Kris
Co do Widynia się nie wypowiadam, ale z basenami u Bratanków możesz spróbować tutaj, dobrze ponad 100 chałup
http://hajduszoboszlo.hu/pl/szallas#nezet=list
A jak tam dojedziesz przed zmrokiem, to sami tubylcy będą stali z tabliczkami o pokojach, po polsku też będziesz miał napisane.
ew. booking.com
(07.02.2016 18:46:14)Fikoł napisał(a): Witaj Kris masz może namiary na te noclegi w Widyń i Hajduszoboszlo.Pozdrawiam

w ubiegłym roku znalazłem ich w https://www.google.pl/maps/search/Vidin+...a=!3m1!4b1
bardzo wiele,
jak wjechałem już po ćmoku do centrum to się pokręciłem po uliczkach kilka minut i szybko wybrałem ...

to przyjemne żyć marzeniami twardo stąpając po ziemi....Big Grin
Witam
Tubylcy w Hajduszoboszlo niechetnie wynajmują kwatery na 1 noc
aczkolwiek ostatnio mało turystów przyjeżdża do Hajdu więc łapia
co jest. No ale nie wiadomo jak będzie w tym roku z uwagi na
uchodźców zainteresowania Hajdu może wzrosnąć. Osobiście
współpracuję z jednym Panem i mamy do wynajęcia w Hajdu
kilkanaści domków więc mogę pomóc. Można też skorzystać z
booking tam jest cała masa kwater i na 1 noc można spoko coś
znaleść. Ja osobiści tak w Widyniu znalazłem nocleg. Proponuję
szukać noclegu w Hotelach lub innych kwaterach gdzie jest opcja
rezygnacji bez ponoszenia kosztów. To jest niewątpliwie super