Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Salina Turda
Kiedy będziecie w okolicy Kluż Napoka warto dołożyć 30 km i dotrzeć do
niewielkiego miasta Turda. W tych okolicach sól kamienną wydobywano od czasów starożytnych, w kopalni Salina Turda do 1932 r. W czasie II wojny światowej podziemne wyrobiska służyły jako schron dla ludności a w ostatnich latach przekształcono kopalnię w muzeum i udostępniono zwiedzającym.
Niezbyt głęboka bo najgłębsze miejsce to 120 m, do wnętrza prowadzą schody wykute w skale i soli, potem długim korytarzem wykutym w soli (sprawdzone przez 4-letnią wnuczkę Hanię organoleptycznie ) docieramy do udostępnionych komnat m.in. do Komnaty Echo z niesamowitą akustyką i kilku innych.
Największą komnatę zamieniono w park rozrywki i to ona stanowi największą atrakcję . Zmieszczono w niej amfiteatr, diabelski młyn, pole do minigolfa, tory do kręgli, plac zabaw dla dzieci, kiosk z pamiątkami oraz podziemne słone jezioro, po którym można popływać łodzią. Wszystko to oświetlone lampami tworzącymi kosmiczny nastrój.
Całość nie zajmie Wam więcej niż 2 godziny. Polecam .

Wlot do jaskini Echo

[Obrazek: 4T8A0059.jpg]

Stara maszyna (wyciągowa?)

[Obrazek: 4T8A0060.jpg]

Widok na największą z komnat

[Obrazek: 4T8A0062.jpg]

[Obrazek: 4T8A0064.jpg]

[Obrazek: 4T8A0067.jpg]

[Obrazek: 4T8A0070.jpg]

Najniżej połozona komnata z słonym jeziorkiem i wyspą na środku

[Obrazek: 4T8A0071.jpg]

Diabelski Młyn

[Obrazek: 4T8A0075.jpg]

[Obrazek: 4T8A0076.jpg]

[Obrazek: 4T8A0077.jpg]

[Obrazek: 4T8A0079.jpg]

Amfiteatr

[Obrazek: 4T8A0081.jpg]

[Obrazek: 4T8A0082.jpg]

[Obrazek: 4T8A0083.jpg]

[Obrazek: 4T8A0093.jpg]

Most łączący wyspę z brzegiem jeziorka

[Obrazek: 4T8A0099.jpg]

Futurystyczne budowle na wyspie

[Obrazek: 4T8A0101.jpg]

Mostek z innej perspektywy

[Obrazek: 4T8A0102.jpg]

Iwonka (w czerwonej kurtce) na łódce

[Obrazek: 4T8A0106.jpg]

Widok na "okno" do głównej komnaty

[Obrazek: 4T8A0120.jpg]

[Obrazek: 4T8A0141.jpg]

[Obrazek: 4T8A0150.jpg]

[Obrazek: 4T8A0152.jpg]
Odpowiedz
super Marek !

w tym roku plany były aby odwiedzić, oby się udało w 2016
ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda”
Odpowiedz
Mam pytanko.
Co prawda Marek napisał, że na zwiedzanie Salina Turda powinno wystarczyć 2 godzinki, ale czy z małymi dzieciakami wystarczy te dwie godzinki, czy trzeba zarezerwować trzy? Mam ochotę zobaczyć ten obiekt w tym sezonie, ale jedziemy w dwie rodziny z "kupą" dzieciaków i nie wiem ile czasu zarezerwować na zwiedzanie. Proszę o odpowiedź.
Odpowiedz
Na samą kopalnię w środku 2 godziny, ale na dole jest zabawa: huśtawki, zjeżdżalnie, młyńskie koło chyba za 5 zł, łódki (tu dzieciaki mogą się bać). W internecie jest cennik i szczegóły. I to może wydłużyć pobyt, jeżeli przyjmiemy, że dzieciakom nie ma co żałować. I tak kiedyś trzeba im zafundować jakiś plac zabaw. Na pewno w weekend trzeba być na początku otwarcia, czyli po 9-tej, bo od 12-tej są tłumy i jest już mały problem z wyjechaniem do góry, a w dół to szok! Jeszcze czas na dojazd, bo kopalnia jest po drugiej stronie miasta. Jeszcze niecała godzina na centrum albo nie.
Odpowiedz
Dziękuję wkrak. Teraz mam już lepsze rozeznanie czasowe. Pozdrawiam.
Odpowiedz
Jeden z moich punktów, które planuję zobaczyć w drodze z Bułgarii. Dzięki.
Odpowiedz
Byłem, zaliczyłem, polecam. Fajny odpoczynek w drodze, bardzo ciekawa kopalnia. Koszt nie taki wielki, frajda dla dzieciaków. Ja miałem tylko "cykora" jak stałem na tym balkoniku - tarasie zawieszonym kilkadziesiąt metrów u góry. W dole piękny widok, ale ja mam chyba lęk wysokości i otarłem bluzą ścianę solną idąc jak najdalej od barierek. Znajomi i rodzina mieli niezły ubaw. A tak na poważnie - bardzo fajna atrakcja, w tranzycie do Bułgarii. Polecam zdecydowanie.
Odpowiedz
Marszer, gdzie nocowałeś w Turdzie?
Odpowiedz
Nie - jechaliśmy w nocy, aby być na rano w Turdzie. Zwiedzona kopalnia, a nocleg był dopiero w Pitesti.
Odpowiedz
(29.08.2016 16:02:07)Marszer napisał(a): Nie - jechaliśmy w nocy, aby być na rano w Turdzie. Zwiedzona kopalnia, a nocleg był dopiero w Pitesti.

A jakieś zdjęcia wstawisz?
Odpowiedz