Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nawigacja, mapy na których jeździmy.
Właśnie opracowuję sobie spokojnie trasę przejazdu. Od jakiegoś czasu korzystam - a nie wiem czy tu ktoś wspomniał - z ITN Converter.
W skrócie - przygotowujemy sobie trasę w google maps, dodajemy istotne dla przebiegu punkty pośrednie, kopiujemy link trasy.
Uruchamiamy ITN Converter, wklejamy link, wybieramy format wyjściowy (np. Sygic, Garmin itp.) i eksportujemy.
Tak utworzony plik wczytujemy do naszej nawigacji.

Może komuś się przyda, może ktoś nie znał Smile Smile
Odpowiedz
Witam,

Czy jest możliwe konwertowanie tego do telefonu (iOS lub Android?)
Jestem zupełnym laikiem jeśli chodzi o sprzęt, dlatego jak czytam : konwertowanie, format wyjściowy etc - to robi mi się słabo)
Odpowiedz
(02.06.2016 10:48:04)skorup74 napisał(a): Witam,

Czy jest możliwe konwertowanie tego do telefonu (iOS lub Android?)
Jestem zupełnym laikiem jeśli chodzi o sprzęt, dlatego jak czytam : konwertowanie, format wyjściowy etc - to robi mi się słabo)
Właśnie o to chodzi. I w dodatku to naprawdę dziecinnie proste nawet dla laika.
1) W Google Maps planujesz trasę (początek, koniec, punkty pośrednie - tak by docelowa nawigacja nie poprowadziła nasz "szybszą" trasą)
2) W Google Maps kopiujesz link trasy (w szczegółach trasy wybierasz po lewej u góry połączone trzy kropeczki, a potem z nowego okienka kopiujesz cały adres)
3) Pobierasz i instalujesz ITN Converter
4) Uruchamiasz ITN Converter
5) W pole na samej górze wklejasz link skopiowany w punkcie drugim.
6) W polu na samym dole wybierasz typ nawigacji jakiej używasz (o ile jest dostępny)
7) Naciskasz "Export" po prawej na dole

Tak otrzymany plik wczytujesz do nawigacji - tu już metoda zależna od konkretnego programu. W miarę możliwości - chętnie pomogę.
Odpowiedz
A cały misterny plan i tak zweryfikuje życie czyli trasa w realu... korki, objazdy, wypadki, uchodźcy itp. Co wtedy nawigacja będzie usilnie nas nawracać na zaplanowaną trasę. Uważam, że nie ma sensu wytyczanie całej trasy na raz, za dużo zmiennych po drodze. Lepiej chyba jednak etapami...

P.S. Oczywiście słowa podziękowania się koledze należą za pomysł.
Odpowiedz
Zawsze powtarzam, że myślenia nawet najlepsza nawigacja nie zastąpi Smile
Za to dobrze zaplanowana trasa daje poczucie pewnego komfortu i spokoju. Do tego nieoceniona jest opcja "Omiń" dostępna w większości programów.

Z nieco innej beczki, lecz by osobnego wątku nie zakładać.
Jakby ktoś szukał przyzwoitego pakietu danych komórkowych na EU, to jest dostępne 100MB/1euro ważne rok.

https://simcard.spainsur.com/content/11-...d-in-spain
Odpowiedz
Dziękuję za pomoc - jeśli będą trudności - odezwę się.
Odpowiedz
Jak myślicie, czy pakiet 500Mb na internet w UE wystarczy mi na obsługę navi Google Maps na dojazd i powrót z BG?
Ponoć teraz mapy GM są wektorowe i nie "zżerają" dużo, ale wolę się upewnić...
Oczywiście mapa klasyczna, bez widoku z satelity.
Może ktoś jechał na takiej navi w 2015 i podzieli się informacją na temat zużytego transferu ?
Odpowiedz
Pewnie, że starczy jeszcze na forum będziesz mógł wejść Smile
Odpowiedz
(08.06.2016 15:33:14)Bulgarius napisał(a): Pewnie, że starczy jeszcze na forum będziesz mógł wejść Smile

Tak piszesz bo wiesz czy Ci się wydaje?

link
Odpowiedz
Też to czytałem ale to artykuł z 2011r a od tamtej pory mapy GM zmieniły się na wektorowe co znacznie zmniejszyło ich rozmiar

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz