Liczba postów: 1,875
Liczba wątków: 0
Reputacja:
74
(06.07.2016 16:36:50)peter napisał(a): ... parę km, no raczej kilkanaście od morza są domy po 5-6 tys € do 10tys, kiedyś darina mi przysłała strony z nieruchomościami, muszę wygrzebać ... ooo, to to ...
Orlinie, to picie rakiji mnie nie zdziwiło, ale te inne sprawy, to chodzi Ci o całą administrację i związane z tym wieczne kłopoty ? No bo chyba nie o ewentualnych sąsiadów w Bułgarii ?
Liczba postów: 4,339
Reputacja:
103
orlinowi pewnie chodziło o te kwestie, większa amerykanka niż u nas i dość swobodna interpretacja przepisów - o tym mi opowiadał swojego czasu Michaił u którego mieszkaliśmy w Obzorze,
ale ja to słowiańska dusza, rakiji nie odmówię a bzdury są wszędzie hehe
ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda”
Liczba postów: 1,617
Reputacja:
116
Przypomniałem sobie taki kawał dotyczący tej kwestii:
Umiera facet i idzie do nieba . Bóg mu mówi
-Byłesz bardzo dobrym człowiekiem więc daje ci możliwość wyboru gdzie zamieszkasz czy w piekle czy w niebie. Wysyłąm cie więc na tydzien do piekła abyś zobaczył jak tam jest
Idzie facet do piekła i patrzy- impreza na całego alkochol, śpiew, tance, piękne kobiety. Przez ten tydzień spędził sobie czas niesamowicie .
Wraca po tygodniu do nieba a tam nuda , nie wolno palic, nie wolno pić, kobiet o lekkim zachowaniu tez nie ma . Wiec mówi do Boga , że wybiera piekło tam bardziej mu sie podoba.
Wysyła go Bog do piekła zgodnie z jego życzeniem a tam Diabeł odrazu go wsadza do kotła z innym grzesznikammi
Facet sie dziwi i mówi
-Diable, byłem tu tydzień temu i było zupełnie inaczej : kobiety, alkochol, imreza na okrągło....Co sie zmieniło ?
A diabeł na to:
- Chłopcze mój , nie wolno mylić turystyki z emigracją
Ot to miałem na myśzli
Reputacja:
103
Orlin trochę prawdy w tym jest
no ale z racji, że zawodowo się tym zajmowałeś to skrobnij jakies ciekawe informacje
ks. Tischner
Reputacja:
74
Orlinie, masz rację, u nas się jeszcze mówi, że "tam jest dobrze gdzie nas nie ma", czy jakoś tak. Ale w sprawie nieruchomości, to przynajmniej w moim przypadku, takie niezobowiązujące rozważania.
Liczba postów: 1,979
Reputacja:
63
(07.07.2016 09:00:57)orlinezze napisał(a): [...]- Chłopcze mój , nie wolno mylić turystyki z emigracją [...]
Ja też kiedyś myślałem o kupnie czegoś w BG, mieliśmy taki etap.
Kiedyś, przy okazji dyskusji o służbie zdrowia, czy innych kwestiach bytowania w BG, na .com jeszcze to było, za starych czasów.
Bateniki wrzucił zdanie, które utkwiło mi w pamięci:
Cytuję z głowy:
Bułgaria to piękny kraj, przyjechać na miesiąc, pozwiedzać, a potem spie.....
Pzdr
Marek
Reputacja:
103
marudzisz, znaczy kaca masz
ks. Tischner
Liczba postów: 1,979
Reputacja:
63
Ja? kaca? he... mnie się to nie zdarza. 
Poza tym, ja tu jestem dopiero dwa tygodnie i jedynie cytuję.
Pzdr
Marek
Reputacja:
74
08.07.2016 16:13:14
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08.07.2016 16:14:01 przez wolffer.)
(08.07.2016 15:45:26)frytowski napisał(a): Ja? kaca? he... mnie się to nie zdarza.
Poza tym, ja tu jestem dopiero dwa tygodnie i jedynie cytuję.  ...taaa, ale cytujesz z pamięci i na kacu, i nie do końca, i być może niedokładnie
a mogło brzmieć to zdanie tak: cyt. "Bułgaria to piękny kraj, przyjechać na miesiąc, pozwiedzać, a potem spie..." (no i mogło być tak) ...niężyć majątek w Polsce i kupić tam nieruchomość"
No dobra, wszyscy wiemy, że wakacje, to nie to samo co codzienna rzeczywistość i o tym powinno się pamiętać, i raczej o tym pamiętamy. Modliszka też wabi partnera wdziękami.
Piotrze, szukaj tych linków, to przynajmniej będzie można o czymś pogadać.
Liczba postów: 1,617
Reputacja:
116
Ważne jest czy będzie mogli sie przyzwyczaic do innego stylu życia. Ja w Polsce mieszkałem 12 lat i sie świetnie do tego przyzwyczaiłem, ale póżniej jak wróciłem do Bułgarii. Góry złota mnie nie zmusi wrócić z powrotem do Polski aby tam mieszkać na stałe ( właściwie góra złota mnie zmusi abym ja zabrał i wróciłz nią do Bułgarii  ) wszędzie są plusy , wszędzie są minusy . Kwestia wyboru .
Mi chodziło o to że trzeba mieć realne wyobrażenie jak sie tutaj mieszka , ażeby tego mieć trzeba pomieszkac przynajmniej z rok. Nie trzeba odrazu kupowąc nieruchomość, można coś wynająć pochodzić pozwiedzać . I zdecydować czy na stare lata sie w Bułagrii zamieszka i gdzie najbardzie pasuje. Bo w Bułgarii każdy rejon tez ma swoje plusy i minusy  Ja naprzykład w Sofii mieszkać nie mogę, mimo tego że stamtąd pochodze. Moje miejsce to morze .
|