Ocena wątku:
  • 5 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2015/16]
(06.07.2016 19:08:12)Tosho napisał(a): Zapewne ponieważ ostatnie kilka dni tam koreczek się tworzy na granicy-tak do godzinki max

Czyli w Carei można przrejechać bez większych problemów?Miałem jechac przez Satu ale może faktycznie Carei będzie lepsze?
To chyba mniejsze przejście niż Satu lub Oradea.

(07.07.2016 11:58:46)czarmar napisał(a): i jeszcze tu: http://www.politiadefrontiera.ro/en/traficonline/

Ekstra link !!!
2 lata temu lub trzy (ale nie dawniej) było malutkie i cały ruch stanowiłem ja (tak w niedzielę w godzinach popołudniowych). Raczej nic się nie zmieniło.
(07.07.2016 12:13:30)wolffer napisał(a): 2 lata temu lub trzy (ale nie dawniej)  było malutkie i cały ruch stanowiłem ja (tak w niedzielę w godzinach popołudniowych). Raczej nic się nie zmieniło.

W tamtym roku jechałem. Droga momentami słaba, szczególnie odcinek przed samą granicą. Obawialem się, że urwę koło, ale ogólnie daje radę. Przy korkowaniu się Satu Mare (powyżej 1h) sam rozważę Carei.
Zaznaczam że nie byłem nastawiony na zwiedzanie Rumunii. Po drodze widziałem że sporo się buduje autostrad więc, z chęcią je przetestuję jak będą skończone. Ale to pewnie skończą za 2 lata najwcześniej. W Satu Mare byłem w Poniedziałek jakoś o 15, ruch był spory. Zamierzam w kolejne wakacje też jechać w czerwcu i wracać w 1 tyg lipca. Bułgarskie wakacje to najlepsze wakacje Wink
Ta droga to zgroza, robotnicy jak w komunie oparci o łopaty i spokojnie sobie gawędzą. Pełny luzik, zero stresu. Droga koszmar /to mało powiedziane/. Idzie się wykończyć. Omijać jak największym łukiem.
Kolego Omoz - dobrze by było byś jeszcze dodał który odcinek to taki koszmarny.
Pozdrawiam,
Zagorkaman
Witam,
29 lipca jedziemy w 3 samochody (z małymi dziećmi) do Bułgarii.
Trasa: Łódź - Bielsko-Biała - Zwardoń - Cadca - Żilina - Prievidza - Nitra - Komarno - autostrada przez Węgry - Arad - Timisoara - Deva - Sebes (nocleg) - Sibiu - Ramnicu Valcea - Pitesti - Vanatorii Mici - Giurgiu - Silistra - Dobric - Balcik.
Mam prośbę o ocenę tej trasy oraz o kilka informacji:
Jak wyglądają odcinki:
1. Dukmbrawa (koniec autostrady A1) - Deva
2. Vanatorii Mici - Giurgiu (w zeszłym roku drogowcy ostro przy nim działali) - na ringu Bukaresztu stałem tyle razy, że nie mam ochoty jechać przez Bukareszt, zwłaszcza z małymi dzieciakami...
3. Ramnicu Valcea - Curtea de Arges (nie znoszę walki z TIR-ami przy przebijaniu się przez góry pomiędzy Valcea a Pitesti, dlatego wolę nadłożyć kilka kilometrów ale za to bez serpentyn).
Będę wdzięczny za każdą odpowiedź - sam służę informacjami z ostatnich kilku lat (jeżdzimy w okolice Balciku na północy i Sinemoretz na południu Bułgarii.
Pozdrawiam
B33
ad2 jadąc na Silistrę bez sensu jechać na Giurgiu - przez Bukareszt jechac nie musisz jedziesz Centurą - nie lękaj bo jest już prawie perfekcyjna a 30.06 kiedy tam będziesz to korków nie będzie - dalej na Constance i Silistre
ad3. j/w to będzie sobota TIRów nie zastaniesz
Ad 0. Chcąc "szybko i wygodnie" ja bym rozważył winietę SK i Żylina-Budapeszt autostradą
Ad 1. Napiszę Ci za 2 dni (jeśli będzie net w BG) albo za 2 tygodnie (po powrocie) ;-D
Ad 2. Zależy od godziny, o której będziecie w okolicach Bukaresztu. Generalnie, jadąc kilka lat temu z Pitesti na Constancę jechałem po prostu przez miasto, i oczywiście nie było to "jak autostradą" ale bez korków i nie wspominam tego źle. Centura ponoć też w coraz lepszym stanie... Poza tym - wg mapy "stanu dróg" może działali na Vanatori-Giurgiu, ale kolor czerwony...
Ad 3. 48km vs 60km wcale nie lepszą drogą - IMO nie nadgonisz. Wg mapy "stanu dróg" normalna zielona, a Ramnicu-Curtea czerwono-pomarańczowa, też kręta i niemal same wioseczki - ja bym jechał normalnie...
(08.07.2016 11:09:26)Boleslaw33 napisał(a): Jak wyglądają odcinki:
1. Dukmbrawa (koniec autostrady A1) - Deva
2. Vanatorii Mici - Giurgiu (w zeszłym roku drogowcy ostro przy nim działali) - na ringu Bukaresztu stałem tyle razy, że nie mam ochoty jechać przez Bukareszt, zwłaszcza z małymi dzieciakami...
3. Ramnicu Valcea - Curtea de Arges (nie znoszę walki z TIR-ami przy przebijaniu się przez góry pomiędzy Valcea a Pitesti, dlatego wolę nadłożyć kilka kilometrów ale za to bez serpentyn).

Jechałem kilka lat temu odcinkiem Cadca-Zilina- Rajeckie Teplice - Previdza -Topolczany-Nitra- Nove Zamki - Komarno.
Był to też piątek (Ty jedziesz 29 lipca w piątek).
Szczerze nie polecam przejazd całej Słowacji zajął mi 4,5h - dużo miast i miasteczek spowalnia średnią prędkość, odc Rajeckie Teplice - Previdza górzysty.
W zeszłym roku jechałem autostradą Zilina- Trnava i skrótem przez Sala/Koralovo do Komarna- czas przejazdu przez Słowację zajął mi 2,5h (godzinny wczesno -ranne)
Uważam to za najoptymalniejszą drogę przez Słowację jadąc z kierunku Cieszyn / Zwardoń.

Jechałem tylko odcinkiem Gimpatii - Giurgiu (powrót) - droga w złym stanie trzęsie / buja, najgorzej jest na serpentynkach przy dojeździe do Giurgiu -> https://goo.gl/maps/AfdyeS6tMLx

Jak jedziesz do Balchika to albo przez Bukareszt (przez miasto) potem zjazd na Calarasi - prom Silistra - Dobrich lub jechać na Constancę i odbić na Dobrich przez przejście Negru Voda -> https://goo.gl/maps/TR3n22e6m1P2
Marcin