Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przejścia graniczne - ogólne informacje, czas oczekiwania
Jechałem kilka razy przez Rumunię -trasa przez Oradee i nigdy nie bylo problemu ruch na bieżąco. Czym obecnie sa spowodowane utrudnienia przez Satu Mare ? Jakieś drobiazgowe kontrole ?
Odpowiedz
(10.07.2016 11:15:20)jaga napisał(a):
(09.07.2016 21:03:30)makej napisał(a): Na świeżo... dzisiaj na granicy Satu Mare godz. 14.42 czas oczekiwania 45 minut w drodze do BG, w przeciwnym kierunku - na bieżąco.

Zawsze jeżdzimy na Satu Mare i nigdy nie było czekania,zawsze przejeżdzało się bezproblemowo.

My też ale w tym się zmieniło ...
Odpowiedz
Taki duży ruch na granicy ? Czy kontrole bardzo drobiazgowe ?
Odpowiedz
(10.07.2016 14:11:45)gorpaw napisał(a): Jechałem kilka razy przez Rumunię -trasa przez Oradee i nigdy nie bylo problemu ruch na bieżąco. Czym obecnie sa spowodowane utrudnienia przez Satu Mare ? Jakieś drobiazgowe kontrole ?

Nie wiem z czym to jest związane ale są połączone siły -najpierw celnik węgierski sprawdzał dokumenty, później rumuński po kolei skanowal każdy paszport czy dowód.
Odpowiedz
Czy na innych przejściach sa takie szczegółowe kontrole graniczne ? np: Carei, Oradea ?
Odpowiedz
9 lipca 2016, 07:45. przejście autostradowe HU/RO Nadlac. Około 53 minut.
- najpierw tablica "stau" (pewno dla TIRów...)
- potem kolejka TIRów na prawym pasie (no, mówiłem że dla TIRów...)
- następnie dwie nitki osobówek (ale są cztery bramki?!...)
- potem zamieszanie z prawej i cztery nitki osobówek (jednak cztery bramki, my w drugiej od lewej, idzie jakby szybciej, nie jest najgorzej...)
- znów zamieszanie z prawej i pięć nitek osobówek ("pewnie otworzyli jedno autokarowe dla osobówek"...)
- Grande Finale: nagle ten dwa auta przed nami kierunkowskaz w lewo i wbija do okienka 1 (od lewej), auto przed nami kierunkowskaz w prawo i wbija do okienka 2 (od lewej), kolejka w której stoimy od 30 minut okazuje się być "ślepa"... Cool  
Wpuścić bez problemu wpuścili, lekki niesmak pozostał.

9 lipca 2016, 22:50 przejście mostowe RO/BG Giurgiu/Ruse. Około 25 minut.
- podjeżdzamy pod pierwsze rumuńskie bramki. Pusto...
- sprawdzenie ROviniety, opłata za most -> RON czy EUR? -> 4 EUR
- ruszamy na most, szukając wzrokiem gdzie pojechał poprzednik. Nie widać - no to na most...
- jakiś "speedy gonzales" na RO wyprzedza nas i TIRa przed nami. No to za nim!!!
- most tuż za rzeką, pewnie terytorium BG. Stajemy. Stoimy. Nic się nie dzieje...
- okazuje się, że prawy pas zajmują TIRy, lewy jest nieoficjalnie dwukieunkowy, zanim doszli z tym do ładu to z 15 minut stania.
- po rozblowkowaniu poszło raczej szybko, z 15 minut czekania i "dalej!"...
Odpowiedz
Najlepsze z dzisiaj !!!
Jedziemy w dwa auta (rzecz się dzieje na moście Giurgiu - Ruse). Informacja na elektronicznej tablicy przed budkami " samochody osobowe do 3,5 t 13 lei lub 3 euro" - no to uszykowałem banknot 5 euro, gość w budce pyta czy z Polski i pyta o rovinietę więc pokazuję mu ją, nawet nie spojrzał szczegółowo, po czym wydaje mi resztę 2 euro i paragon. Chwilę później przejeżdża drugie auto z naszego "konwoju" i już na moście (wahadełko - 3 min czekania) kolega pyta nas przez walkie-talkie czy dostaliśmy paragon i ile płaciliśmy ? Okazuje się, że on dał 7 euro - 5 w banknocie i 2 w bilonie (bo mówiliśmy mu jeszcze przed granicą że ma uszykować 6 euro). Mało, że nie doczekał się reszty to nie dostał paragonu a pan kazał mu jechać.
Nie wiem o co tu chodzi - czeski film Smile
Odpowiedz
(11.07.2016 00:27:50)makej napisał(a): ...Nie wiem o co tu chodzi - czeski film Smile
no cóż, życie (na "pograniczu") Confused nieraz poszczególne posty, a dokładnie ich autorzy, o tym wspominali Shy
czasami ważą o losach szczegóły, lub przypadek, albo nie wiadomo co Rolleyes
dobra, idę spać, bo się filozoficznie nastrajam Angel
Odpowiedz
Hej,
Przedwczoraj (09.07) przekraczaliśmy granicę BG-RO w Widyniu. Trochę tirów na prawym pasie przed mostem. Ogólnie luz i wiatr hula. Byliśmy trzecim czy czwartym autem w kolejce do pobieżnej kontroli DO + dokumenty auta. Zarówno na granicy BG/RO jak i RO/HU kontrole połączone - 2 celników jeden za drugim - szybko i sprawnie.
Odpowiedz
(11.07.2016 00:27:50)makej napisał(a): Najlepsze z dzisiaj !!!
Jedziemy w dwa auta (rzecz się dzieje na moście Giurgiu - Ruse).  Informacja na elektronicznej tablicy przed budkami " samochody osobowe do 3,5 t 13 lei lub 3 euro" - no to uszykowałem banknot 5 euro, gość w budce pyta czy z Polski i pyta o rovinietę więc pokazuję mu ją, nawet nie spojrzał szczegółowo, po czym wydaje mi resztę 2 euro i paragon. Chwilę później przejeżdża drugie auto z naszego "konwoju" i już na moście (wahadełko - 3 min czekania)  kolega pyta nas przez walkie-talkie czy dostaliśmy paragon i ile płaciliśmy ? Okazuje się, że on dał 7 euro - 5 w banknocie i 2 w bilonie (bo mówiliśmy mu jeszcze przed granicą że ma uszykować 6 euro). Mało, że nie doczekał się reszty to nie dostał paragonu a pan kazał mu jechać.
Nie wiem o co tu chodzi - czeski film Smile
Bo na Tobie stracił parę euro, a na koledze to sobie odrobił... Tongue Sztuka jest sztuka...
Odpowiedz