Ocena wątku:
  • 3 głosów - średnia: 3.67
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dojazd przez Serbię - informacje i pytania dot. trasy [2015/16]
Nie jechałem Twoją drogą ventosa, w zeszłym roku zwiedziłem drogi nr 33, 34, 42 i mogę powiedzieć że czasy równych jak stół ichniejszych krajówek w wielu wypadkach minęły. Bardzo dobre są nowooddane odcinki, niestety duża część  nawierzchi pozostałych dróg uległa degradacji i nie jest naprawiona.
Znalazłem fajną stronkę z info o robotach na Węgrzech, w wyszukiwarce po lewo zmieniamy nazwy miast i odległość (maksymalna to zasięg 75 km)
http://www.utinform.hu/
(14.07.2016 09:53:26)biil napisał(a):
(14.07.2016 07:35:05)ventosa napisał(a): Proszę o ewentualne uwagi do trasy Piwniczna-Baćki V.
Piwniczna-Baćki
Dla takiej trasy mówię nie.
Kiedyś jechałam podobnie z Cegled i nie polecam. Mały ruch ale drogi nie najlepsze. Węgry nie ma co kombinować bezwinietkowo. W tym przypadku im więcej autostrad tym lepiej.
Na Węgrzech mają niezłe drogi, a mam czas więc na tym mi nie zależy.
chodzi głownie o Słowację.
A jeżeli nie ta trasa to jaką polecasz?
Jadę od strony Krakowa.

(14.07.2016 10:09:21)igi123 napisał(a): Nie jechałem Twoją drogą ventosa, w zeszłym roku zwiedziłem drogi nr 33, 34, 42 i mogę powiedzieć że czasy równych jak stół ichniejszych krajówek w wielu wypadkach minęły. Bardzo dobre są nowooddane odcinki, niestety duża część  nawierzchi pozostałych dróg uległa degradacji i nie jest naprawiona.
Znalazłem fajną stronkę z info o robotach na Węgrzech, w wyszukiwarce po lewo zmieniamy nazwy miast i odległość (maksymalna to zasięg 75 km)
http://www.utinform.hu/
Dzięki. Wiem, że ich drogi są do bani a do tego ciągle gdzieś jakieś roboty, wahadła.
Dlatego chcę jak najkrócej, żeby szybko mieć to za sobą.
ventosa, akurat w zeszłym roku, wracając z wakacji, pokonywałem trasę przez Słowację w wersji, którą pokazałeś. Co do odcinka granica SK/HUN do Preszowa bezwinietkowo, to ogólnie wiadomo jak. Co do dalszej trasy w kierunku Piwnicznej, to z komunikatów słowackich widać, że nie przewidują tam remontów. Co do przejezdności, to tak jak zwykłą drogą słowacką, którą jedziesz przez wiele miejscowości. Tragedii nie ma, ale raczej nie dla sprinterów.
Nie przypominam sobie, aby jakoś odbiegała od innych na + czy -.
Gdybyś jechał winietkowo, to poradziłbym na Poprad (przez Białkę Tatrzańską) i wtedy zasuwasz autostradą (z niewielkimi przerwami) do samej granicy, ale jak bezwinietkowo, to akurat Twoja trasa jest wolniejsza, ale skoro masz czas, to czemu nie
(13.07.2016 21:36:09)juwe napisał(a): co myślicie o takim przelocie przez Słowacje
https://www.google.pl/maps/dir/49.808279...m2!4m1!3e0

Gdybyś pojechał tak: Zwardoń-Zilina przez Oscadnice to miałbyś chwilę oddechu od wiosek i ominąłbyś Cadcę z jej policją Wink

Cytat: Jak w Żylinie wjechałem na autostradę, to naprawdę z wielką ulgą - i mimo że pierwotnie planowałem pojechać skrótem (polecanym na forum) to po doświadczeniach z odcinka Zwardoń-Żylina pojechałem dalej na Bratysławę - i uważam to za słuszną decyzję (przynajmniej do granicy z Węgrami Cool ).

Nie jechałeś skrótem na Komarno, ale "wiesz" że autostradą było lepiej Wink
A skąd wiesz?
Następnym razem po prostu spróbuj skrótu.
Boczne drogi na nizinie naddunajskiej to nie to samo co boczne drogi w górach.
Ventosa
Ja też jeżdżę z okolic Krakowa i jak dla mnie jeśli kierunek via Serbia to zazwyczaj jeżdżę tak:
https://goo.gl/maps/3kGSNE9BBUo
Z ominięciem płatnego odcinka na Słowacji.
Kiepskie drogi były właśnie na Węgrzech z Cegled jechałam 31 i 32 i cieszyłam się że dojechaliśmy do autostrady.
dzięki wolfer winietkowo dla mnie Słowacja jednak nie bardzo się opłaca, pojadę szybciej ale sporo dalej i ostatecznie czasowo na jedno wyjdzie. Tak mi się wydaje po przeanalizowaniu, bo w pierwotnej wersji miałem przejazd z winietą i tam i na Węgrzech.
co do Węgier to "przejechałem" trasę z linku iggiego i muszę powiedzieć, że remonty to głównie są na tych płatnych drogach, mnie coś chwyci praktycznie dopiero przy Ásotthalom, czyli przy granicy Serbskiej. Zielony robotnik, więc może nie będzie źle, zwłaszcza w niedzielę.
Dziękuję za dotychczasowe opinie ale gdyby jeszcze ktoś coś to poproszę Smile
Póki co trzymam się tej wersji.

bill też tamtędy ostatnio jechałem, ale strasznie się ta trasa ciągneła. I to jest około 200km a "moją" trasą 140. Wydaje mi się, że te 60km robi wielką różnicę.
Nie upieram się, tylko szukam alternatywy
(14.07.2016 07:35:05)ventosa napisał(a): Piwniczna-Baćki
Od ładnych kilku lat jeżdżę z Piwnicznej do Preszowa, trochę ponad godzinę jazdy. W-g mnie to fajna trasa gdzie miejscami można sobie, poza terenem zabudowanym, nie nadążyć za Słowakiem bo leci 140. Potem to klasyka do granicy z HU.
Alternatywa to winieta i autostrada z Popradu, ale mnie się jeszcze nie zdarzyło przyjechać do niej z Jurgowa szybciej niż w godzine. No to przez Piwniczną, z granicy po godzinie jestem w Preszowie, a z winietą po godzinie jestem w Popradzie. To po co winieta?
A myślisz, że 360 km przez Węgierskie wioski nie będzie ci się ciągnęło ?
Naprawdę nie opłaca się oszczędzać na węgierskiej winiecie.
Spróbuj jechać tak:
https://goo.gl/maps/J39WJeSHb4S2
Dzięki wszystkim.
Czyli wynika z tego, że trasa przez Słowację z Piwnicznej jest OK.
Przemyślę jeszcze tylko winietkę na Węgry, bo faktycznie kilometrowo porównywalnie a wygoda lepsza.
Panowie i Panie jutro ok.godz 16 wyruszam do Bułgarii i jade przez Serbię na 
granicy Serbsko-Bułgarskiej myślę że będę ok. 24.00.
Granicę mam zamiar przekraczać na przejściu Roszke-Sorgos.
Czego się mogę spodziewać?
A może lepiej było by tutaj Tompa- Kalebija.
Jadę z Chrzanowa w Małopolsce