Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 3.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Biała / Бяла
A ja wczoraj wrocilem z Byalej Undecided Co do banicy i innych przekasek to schodząc w doł (juz przy samym "dnie" masz 2 piekarnie - jedna po lewej , druga po prawej stronie :-) na 100% maja baniczki i inne pieczone cuda..cen nie pamietam....bulka z parowka chyba 1,2L, pizzerinka chyba 1,5L, baniczki i inne od chyba 0,8L...ale pewnosci NIE MAM!!!
Jesli chodzi o Mechane na Jordan Noew to na 100% jest zamknieta, a jej wlascicielka pracuje w tym nowym supermarkecie na stoisku miesnym...;/ coz ekonomia ;/

Z plaż : dojazd na Kara Dere mocno zdewastowany!! nigdy nie mialem jakiegos wiekszego problemu zeby tam wjechac (nawet amerykanski krążownik dawal rade), ale w tym roku droga dawala o sobie znac badz co badz wysoko zawieszonemu Voyagerowi ;/ z drugiej strony jakby dojazd byl dobry to nie byla by to juz ta sama Kara Dere ;-) no a z trzeciej strony jak ktos chce i nie ma duzo bagażów to na piechote z centrum dojdzie w 20 min wiec ... :-)
Jeśli chodzi o miejska plaze to faktycznie jest gruby piasek i duuuzo ludzi do poludnia...po godz. 12 robi sie juz pustawo :-) My odkrylismy w tym roku jeszcze jedna plaze : jadac w kierunku portu w okolicy sklepow spozywczych przy boisku, po lewej stronie jest drogowskaz na "dom prokuratora" - kierujac sie tam dojezdza sie do plazy - mozna wjechac praktycznie pod sama plaze, na miejsu jest jakis hotelik z restauracyjka + buda z cacą, zapiekankami i jakimis drinkami (nie wiem z jakimi , osobiscie pilem tylko Mięte z lodem i jadłem cace :-), + szkółka windurfingu....

Jeśli chodzi o knajpy to hmm...jakos nic nas w tym roku nie zaskoczylo! ani na plus ani na minus! nie wiem - moze to stad, ze byl to nasz juz chyba 6 czy 7 pobyt w Byalej, a moze poprostu przestali sie juz starac...? jedzenie zawsze bylo dobre, ale brakowale tego WOW :-)
stolowalismy sie praktycznie we wszystkich knajpach (w tym roku nie bylismy tylko w Starej Czeszmie) i nigdzie nie dostalismy Kawarmy takiej z prawdziwego zdarzenia! raz byla podana na polmisku (smaczna ale...), raz w glinianym naczynku ale to bylo bardziej mieso duszone z cebula doprawione do smaku naszą Maggi...
Szopskie jakies takie male - pamietam ze zawsze byla to po prostu pelna micha - teraz raptem talerzyk z pomidorami i ogorkiem, okraszony serem i zwienczony oliwka ;/ a cena 5 lewa ;/

PS. nie zebym marudzi bo generalnie pobyt uwazamy za BARDZO udany i za rok napewno do Byalej wrocimy :-)
Odpowiedz
(14.07.2016 15:35:48)Saszka999 napisał(a):
(14.07.2016 10:38:48)Miss napisał(a): Czy "banicę" i inne świeże wypieki  jest gdzie kupić w Białej ? Idealne na drugie albo pierwsze śniadanie na plaży Smile

My nie zauważyliśmy niestety, ale gdyby ktoś coś to żona byłaby wdzięczna Big Grin

Autopoprawka - byliśmy na spacerze na deptaku - za nowym supermarketem (tym w połowie Czernomorki) były wypieki w tym i banice.
Sam supermarket wg nas zupełnie OK - zaopatrzenie bardziej "pod turystów" niż w sklepie za bankiem, jest lód Cool  a ceny alko na przyzwoitym poziomie.

(14.07.2016 18:37:59)marcys napisał(a): Z plaż : dojazd na Kara Dere mocno zdewastowany!! nigdy nie mialem jakiegos wiekszego problemu zeby tam wjechac (nawet amerykanski krążownik dawal rade), ale w tym roku droga dawala o sobie znac badz co badz wysoko zawieszonemu Voyagerowi ;/

Nie mam pojęcia jak było przedtem - ale (pseudo) sportowe zawieszenie i 18" na profilu 40 dały radę bez najmniejszego problemu - nawet byłem przyjemnie zaskoczony, że względnie łatwo poszło...
Fakt - cała droga na 1-szym biegu... Cool
Odpowiedz
Jak już pisał Saszka w wątku o Białej powstał nowy sklep rybny - firmowy portu rybackiego w Białej. Znajduje się on w centrum prawie naprzeciw Banku, trochę dalej na drodze w stronę portu. Uruchomiono też transport do restauracji Czajka znajdującej się w porcie. Jeździ tam taki autobus:

[Obrazek: IMG_20160715_170753.jpg]

Godziny odjazdu do portu spod sklepu z rybami:

[Obrazek: IMG_20160715_170720.jpg]
Odpowiedz
To super sklepik rybny się przyda, a z ciekawości jaki asortyment i w jakich cenach.
Są może jakieś większe rybki czy tylko te małe śmiesznie wyglądające i skumbrie :Smile ?
Odpowiedz
Ryby są i całkiem spore :-D
Cen nie patrzyliśmy, jeśli się tam zaplączemy spacerkiem to postaram się coś spisać.
Odpowiedz
A ten autobus odplatny?
Odpowiedz
(20.07.2016 17:31:50)anes17 napisał(a): A ten autobus odplatny?

1lv od osoby do portu i z powrotem tak samo...

(17.07.2016 19:09:36)lukasz napisał(a): To super sklepik rybny się przyda, a z ciekawości jaki asortyment i w jakich cenach.
Są może jakieś większe rybki czy tylko te małe śmiesznie wyglądające i skumbrie :Smile ?

Są skumbrie, są kefale,gobi i małe rybki - caca do zrobienia jak frytki (1,50 lv za op.0,5 kg) są mule i inne owoce morza ( wszystko świeże) ale najlepsze (lecz jedne z droższych - 17 lv/kg) są dorady - super mieliśmy już dwa razy...
Odpowiedz
dorady то ципура/cipura/ bardzo prawdopodobne dostawa z Grecii Smile
"In vino veritas, in aqua sanitas"
Odpowiedz
Co do Byalej,gdzie najlepiej robic zakupy?W ktorym sklepie,chodzi mi o spozywke?Czy jest mozliwosc kupienia swiezych owocow?Jakies stragany itp?Jest gdzies moze w poblizu Lidl lub tym podobny sklep?
Odpowiedz
Anes, pls... Tydzień temu max pisałem...
Zakupy "marketowe" - supermarket Biała przy Czernomorce (mniej-więcej w połowie, po prawej stronie jadąc w dół), drugi dobry sklep i sklep rybny - przy banku, warzywa i owoce praktycznie w każdym sklepiku.
A jeśli ktoś potrzebuje ceny/asortyment typu hipermarket - to prawdopodobnie najlepsza jest Żanet w Nesebarze - bliżej niż Warna czy Burgas, ceny jak w Kauflandzie, można kupić nawet telewizor, laptopa czy dywan :-D
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości