Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sveti Vlas 2016 [Święty Włas]
Witam,

Kilka dni temu wróciłem ze Słonecznej Bułgarii, chciałbym odwzajemnić pomoc Bulgaricusowi jaką otrzymałem kilkoma postami.

1. Dojazd - start 23.07.16 z Polski woj. mazowieckie o godz 05:00

- Samochodem w 4 osoby, Benzyna+LPG.

W pierwszą stronę jechaliśmy przez:
Słowację>Węgry(Backi Vinogradi do 19)>Serbię (nocleg w Nowym Sadzie) - trasa w porządku staliśmy troszkę na przejściu jednak udało nam się dotrzeć na te małe przejście o 18. Pamiętajcie żeby sprawdzić jak dane miasto piszę się w "cyrylicy", dodatkowo GPS nie radził sobie z miejscowością Backi Vinogradi.

Hotel/Motel rezerwowaliśmy wcześniej przez e-mail "Hotel Rimski"- warunki przyzwoite.
Niestety śniadanie było od 07:00, 24.07 wyjechaliśmy ok 06:00 z nowego sadu.

Po drodze spotkały nas 4 problemy, korek na przejściu, policja w Bułgarii (mandat 50 lv) i następny korek spowodowany wypadkiem, lekka awaria auta. Pozostała trasa bez dodatkowych atrakcji. Warto dodać, że na pierwszym CPN w Bułgarii nie można było płacić kartą! trzeba było wyjąć levy z bankomatu. Dla nas nie było większego problemu bo mieliśmy wypłacanie za darmo.

Odnośnie winiet to Słowacja i Węgry on-line, Serbia-płatne bramki na miejscu oraz Bułgaria na 1 CPN (którego nie polecam), Rumunia on-line

Korzystałem z 3 GPSów, w zależności od sytuacji. Automapa w GPS próbowała na siłę skracać drogę jakimiś słabymi trasami, Google maps na telefonie kiedy był internet oraz Be-on road- bardzo dobra darmowa mapa offline  bez której mielibyśmy więcej problemów.

Powrót był przez Rumunię:
Daliśmy radę "zaliczyć" Trasę transfogarską, oraz dojechać do Motelu "Dalia", trafiła nam się Rumuńska impreza jednak nikomu nie przeszkadzała bo każdy miał zatyczki do uszu :-) Można płacić kartą i zjeść śniadanko od 06:00. Nie kupujcie tam gazu ponieważ był drogi ok 3 RON, w pozostałych stacjach był po 2 RON. Motelik całkowicie polecam, można go znaleźć jedynie za pomocą punktów POI w GPSie.

Cała trasa była OK z wyjątkiem:
- Rumunii ok. 50 km po przekroczeniu granicy
- Polski- GPS powariował i jechaliśmy drogami na 1 samochód przez parę kilometrów.

Odnośnie trasy to wszystko

C. D. N.
Jeżeli coś Was specjalnie interesuje dajcie znać.
Odpowiedz
czekamy na cd
ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda”
Odpowiedz
Ile w sumie godzinowo wyszła ci trasa?
Możesz pokazać trasę na google maps?
Za co mandat i jak odbyła się cała "procedura" ?
Odpowiedz
1. Wrzucę "dziennik pokładowy" i mapę dzisiaj lub jutro, max. w weekend. Mam dokładnie zapisaną trasę z godzinami oraz postojami/korkami.

W skrócie wyjechałem z Mławy 23.07 o 05:00, byłem gdzieś o 23 w Nowym Sadzie.
Z Nowego Sadu 06:00 24.07 do Sveti Wlas o ok. 20:00

Powrót: Wyjazd Sveti Vlas o 07:00 do Motel Dalmia(Gilau) o ok 23. (przez trasę Transfogarską)
Gilau 07:00->Mława 23:00

2. Mandat 50Lv (100 zł). Po przejechaniu granicy Serbsko-Bułgarskiej są roboty drogowe ok. 50 km. Jechałem za ciężarówką/większym autem. Na przerywanej zacząłem wyprzedzać, a w trakcie zaczęła się pojedyńcza linia ciągła oraz znak zakaz wyprzedzania. Skończyłem wyprzedzanie już po znaku i przez linię ciągłą. Ograniczenie było do 60 km/h jednak nie przekroczyłem wartości.
Policja zaprosiła do budki i mandat za zakaz wyprzedzania, próbowałem się tłumaczyć że rozpocząłem na przerywanej itd. nawet rysunek zrobiłem :-) . Pan policjant powiedziałem że mogę dostać od 50Lv do 300 Lv za wyprzedzanie na zakazie, spytałem się ile dostanę to powiedział że nie chodzi o mandat tylko o bezpieczeństwo. Wyjął telefon z kieszeni o pokazywał mi zmiażdżonych ludzi z tego miejsca z flakami na wierzchu. Zrobiło to na mnie niemałe wrażenie. Dał mi 50 Lv i się zgodziłem.

[Niestety nie mogę edytować 1 posta].
1. Mława->Nowy Sad
https://www.google.pl/maps/dir/M%C5%82aw...671352!3e0

2. Nowy Sad-> Sveti Vlas
https://www.google.pl/maps/dir/Nowy+Sad,...134032!3e0

3. Sveti Vlas -> Gilau
Niestety google maps na siłę nie chce mnie przeprowadzić przez Trasę Transfogarską dlatego 2 linki.

https://www.google.pl/maps/dir/8256+Swet...355809!3e0

https://www.google.pl/maps/dir/Avrig,+Ru...527602!3e0

4. Gilau -> Mława
Gorąco nie polecam odcinka po przekroczeniu granicy do Polski pierwsze 100 km to koszmar, lepiej wybrać główne drogi. GPS prowadził nas takimi skrótami.

https://www.google.pl/maps/dir/Gil%C4%83...122632!3e0
Odpowiedz
II. Sveti Vlas
W Sveti Vlasie zatrzymaliśmy się w apartamencie/mieszkanku w kompleksie Kashita. Znalazłem ogłoszenie na serwisie airbnb.com. Strona agencji: http://domelreal.ru/en/
Mieszkanko było OK, była pralka, klima, w miarę czysto, dodatkowo w kompleksie był zamykany parking i basen. Mieliśmy problem z internetem który otrzymaliśmy od wynajmującego. Z kartą i telefonem udaliśmy się na główną promenadę- tam Turek uruchomił nam usługę internetu.

Wymiana Zł: nie warto chodzić do banku odnośnie wymiany, w banku ATM (obok poczty) dali nam 1,93 za Euro gdzie kolejka była bardzo duża i nie przyjęli nam jednego banknotu 20 Euro (był w jednym miejscu popisany). W każdym kantorze "Crown" kurs jest 1,905 gdzie przy wymianie 200 Euro wychodzi z 5 zł różnicy, dodatkowo przyjmują wszystkie banknoty :-)

Atrakcje: nie ma ich za dużo, najważniejsze to
- Cerkiew St. Blas,
- Przystań Jachtowa - można poczuć się biednie :-)
- 2 plaże- polecam tą bardziej na północ,
- Główna promenada,
- 2 pijalnie drinków na plaży.
My również wybraliśmy się do:
Słoneczny Brzeg- plaża + dyskoteka- dziewczyny miały za darmo wejście i po parę drinków :-), dużo ludzi to mało powiedziane ale całkiem ciekawie. Słoneczny chyba słynie z tego, że jest to Las Vegas Europy.
Słoneczny Brzeg - Action Aquapark- ocena 9/10- minus za to że nie można płacić kartą, zabawa na cały dzień. Dojazd i przyjazd darmowym busikiem- trzeba być.
Nessebar -stare miasto- piękna "wyspa" połączona jedną drogą- przeszliśmy prawie całą- trzeba zobaczyć
Sozopol - organizowana wycieczka za ok. 45 Lv, wykupiliśmy ją na promenadzie. Busem do Sozopolu tam wycieczka z przewodnikiem, rejs statkiem na około wysp i obiad. My wybraliśmy opcję statkiem po morzu, można również po rzecę Ropotamo. Z ciekawszych rzeczy to szczątki Jana Chrzciciela i przewodniczka która ciekawie opowiadała. Byliśmy jeszcze w Burgas w centrum handlowych- podobno atrakcja dla Rosjan. Byliśmy również w muzeum jednak było słabe.
Taksówkarze: zaliczam ich do lokalnej atrakcji, codziennie mieli inne ceny. Na początku chcą po 20/30 Lv do Sloneczego, na ogół godzą się za 10 Lv. Mistrzowsko zbić cenę udało się mojemu koledze za 10 Lv taksówkarz zawiózł nas do Nessebaru (chyba jechał w tamtą stronę). Oczywiście wszyscy gdy zobaczyli turystów zatrzymywali się na przystankach autobusowych. W nocy życzą sobie ok. 20/30Lv ze Słonecznego.

Autobusy: Nie trzeba jechać autem, można wszędzie dojechać autobusem za 1/2 Lv. Jeżdżą co 20 minut. Do aquaparków jest darmowa podwózka. Płaci się w środku bileterce.

C.D.N - Jedzenie i picie
Odpowiedz
Przydatne informacje, zwłaszcza jeśli chodzi o czasy przejazdu.
Odpowiedz
Czekamy, pisz.
Odpowiedz
III. a). Jedzenie i picie.

Zacznę od tego, że warto ściągnąć sobie aplikację Tripadvisor lub chociaż odwiedzić stronkę Tripadvisora, dzięki niej wybrałem same wspaniałe miejsca do odwiedzenia i zjedzenia.

Zacznę od najlepszych restauracji naszą subiektywną oceną.

1. Sveti Vlas - Vintage Restaurant & Grill - jest to jedyna restauracja w której byliśmy 2-krotnie, wszystkim smakowały podawane posiłki, atmosfera również była na plus. Nie pasowało nam tylko palenie w otwartej przestrzeni jednak to dotyczy każdej restauracji w Bułgarii. Znajduje się ona na końcu głównej promenady, na rogu, na przeciwko Kebabu. Ceny takie same jak wszędzie.

Polecamy:
Shopska i Owczarska, Szaszłyk, Żeberka, Kavarna
Spaghetti bolognese 10/10
Chleb z serem 10/10
[Obrazek: 0e64ed075605.jpg] [Obrazek: 0cefeb8e22e6.jpg] [Obrazek: 8cdbfeb0bdb6.jpg] [Obrazek: e240fd0b18ec.jpg]  [Obrazek: c655d2475182.jpg]

2. Sveti Vlas- Vodopadi - Pyszna Sacz - Do Vodopadi zaprasza bardzo miły gość na starym mieście. Restauracja znajduję się w bocznej uliczce jednak widoki z balkonu są OK. Jedliśmy sacz oraz kebabcze, dania wyśmienite ceny normalne. Obsługa OK. Chcieliśmy zjeść tam 2 raz jednak nie było miejsc. Warto spróbować kebabcze.
[Obrazek: 97deacfa4dd7.jpg]

3. Nessebar- Familia Fish&Grill - Podczas wycieczki w Nessebar odwiedziliśmy właśnie tą restaurację i bardzo dobrze bo był to strzał w 10. Jedzenie przepyszne: mix mięs, ryby oraz wspaniałe wino. Ceny umiarkowane, polecam wszystkim odwiedzającym.
[Obrazek: 6b79a3537f9d.jpg]

4. Sveti Vlas - Bistro b41 - Restauracja znajduje się na głównej promenadzie. Bardzo smacznie, ładne widoki i miła obsługa. Posiłek spożywaliśmy na 3 piętrze z ładnym widokiem. Jedzenie było bardzo dobre, ceny standardowe.

5. Sveti Vlas - Kotva - Restauracja z Polskim menu, jedzenie było dobre jednak żadne danie nie urzekło. Możliwe że dobraliśmy po prostu takie dania. Atmosfera bardzo fajna, papugi, stoliki na dworzu. Dania: Specjalność Kotva 7/10 - zbyt drogie Krewetki- zbyt mała ilość za tą cenę Kavarna uratowała sytuację.
[Obrazek: 214465d8962a.jpg] [Obrazek: d7a3d404f479.jpg] [Obrazek: 9d8c262c3a2d.jpg]

Te 5 restauracji polecam, wszystkie są godne uwagi. Ceny za Kavarna to około 7LV, a za Sacz od 22 do 32 Lv.

6. Sveti Vlas - Restauracja Viktoria - Tej restauracji nie polecamy, nie smakowała nam ani zupa ani 2 dania

III. b). Picie:
Piiwa: Zagorka, Burgaćko- te dwa polecam i Draft beer- czyli z nalewaka. Ogólnie piwko nie jest złe.
Pytajcie w restauracjach o miejscowe winka, są 2 razy tańsze i są z ich okręgu.
Piliśmy również Minthe i Anyż - można spróbować.
Rakija- niestety jest tylko sklepowa, nie spotkałem się z wyróbkami jak w Chrowacji. Nam nie smakowała.

Z Bułgarii zabraliśmy suweniry: miody, przetwory z fig, przyprawy: shopska + sól, i inne których obecnie nie pamiętam. Bardzo polecam ich przyprawy.
Odpowiedz
Nadawaj, pisz. czytamy i czekamy na więcej.
Odpowiedz
Bardzo rzeczowa i konkretnarelacja
Odpowiedz