Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rakija...
Ja mam beczkę Dębową i zalewam na 2-3 tygodnie , potem przelewam bo zbyt intensywny aromat dębu łapie , raz kupiłem w BG rakiję leżakującą w akacjowej beczce od miłego pana w Sv Vlas , była rewelacyjna
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I've watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser Gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die...

Odpowiedz
Też daje na miesiąc pożniej wymuje i wlewam do butelek. Do beczki nie wkładam bo wypie 1-2 litry a mi szkoda Smile
Odpowiedz
Po 24godz.z debowy chipsem [Obrazek: 8d976e06a1590e5036309d463597de12.jpg]

Изпратено от моят K6000 с помощта на Tapatalk
Odpowiedz
Fajny sprzęt, pewnie zacna gorzałka wyszła. Na zdrowie Orlinie.
Po drodze nad morze do BG można sie zaopatrzyć w cygańską technologię (miedziane chyba) do pędzenia wódki (palinki, rakiji czy co tam komu pasuje). Wystarczy mieć "trochę" miejsca w bagażniku i udać sie na DN14, za Medias w stronę Dumbraveni fachowcy sprzedają całe fabryczki, malowniczo rozłożeni co kilkadziesiąt metrów ze swoimi wynalazkami, a i przy klepaniu można ich zobaczyć (mają też kociołki do gotowania na łańcuszku, czajniczki, naczynia itp. - wszystko z metalu).
https://www.google.pl/maps/@46.1709069,2...312!8i6656
Odpowiedz
Po lewej wino - prawie wybystrone , po prawej rakija. Obydwie eko-bio juz wchodza w użyciu bo temperatury spadły , nie czekam Smile

[Obrazek: IMG_20161201_091243_1.jpg]
Odpowiedz
Kilka ludowych mądrości o Rakji:
-Jeżeli ktoś daje ci rakije -znaczy ma rakije, jeżli daje ci porady znaczy nie ma rakij.
-Jeżeli chorobe nie mozna zwalczyć rakiją nic nie pomoże.
-Jeżeli kogoś kochasz puść go wolno, jeżeli wróci z butelką rakij tzn. że tez cie kocha.
-Wypicie szklanki rakii wieczorem jest nie tylko zdrowe ale i za mało.
-Mężczyzna jest najbardzie skoncentrowany jak przelewa rakije z dużego pojemnika do butelki.
-I psychoterapeuta może pomóc lecz z rakiją jest taniej.
-Dziś dowiedziałem sie co to jest domowy szampan - mężczyżna pije rakiej a kobieta syczy - ssssss.
-Różnica między człowiekiem a zwierzem jest 500gr rakij.
- Jaka jest różnica między niemcami a bułgarami? Niemiecy po dwóch piwach przechodzą na ty, a bulgarzy na rakije.
-tylko ow Bułgarii 2x100 to 200gr rakij ( nikt w bg nie mówi mililitry jezeli chodzi o rakije)
Odpowiedz
Bułgaria to jedyny kraj w którym 10 x 100g to .... litr
Pozdrawiam,
Zagorkaman
Odpowiedz
ta, dobijajcie człowieka - mi się właśnie skończyła ...
ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda”
Odpowiedz
(02.12.2016 18:41:26)peter napisał(a): ta, dobijajcie człowieka - mi się właśnie skończyła ...

wchodzę do klubu "skończonych" - została tylko jedna flaszka nienaruszalna na święta albo na nowy rok ...
to przyjemne żyć marzeniami twardo stąpając po ziemi....Big Grin
Odpowiedz
A ja jutro sie wybieram tu:

IV balkański Festiwal RAKII

i wyroby spirytusowe

2 do 4 grudnia 2016

Sofia - NDK Hall 6

Podczas festiwalu zostaną zaprezentowane brandy od lokalnych producentów i tradycyjnych alkoholi pochodzących z Turcji, Grecji, Macedonii, Serbii i innych krajów bałkańskich.

Podczas festiwalu, goście będą mieli okazję skosztować produkty:

Peshtera Winery Villa Jamboł, Rakia shop.eu, Utah fioletowy, Brandy Tikvesh z Macedonii, SIS Industries, Winery Karnobat, ty Marash, Edoardo Miroglio Distillery Isperich, Svishtov Winery, piwnica Karabunar, czarne złoto, Presław winnicy, winnica Troyan, Geslin z ich tureckimi duchów, lampart Trading zaprezentuje Plomari ouzo więcej producentów i importerów z Bałkanów. Po raz pierwszy wystawa zaprezentuje producentów i importerów, którzy nie uczestniczyli do tej pory, a goście będą mile zaskoczeni przez produkty

https://www.facebook.com/BalkanRakiaFest/
"In vino veritas, in aqua sanitas"
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości